Vendi i Vatrës në shkretëtirën e Jutas zbulon përdorimin e duhanit nga njerëzit 12,300 vjet më parë

foto

Shkencëtarët kanë zbuluar dëshmi të një arritjeje në kulturën njerëzore – përdorimi më i hershëm i duhanit – në mbetjet e një vatër të ndërtuar nga banorët e hershëm të brendësisë së Amerikës së Veriut rreth 12,300 vjet më parë në Shkretëtirën e Madhe të Solt Lake të Jutas.

Hulumtuesit zbuluan katër fara të djegura të një bime të duhanit të egër brenda përmbajtjes së vatrës, së bashku me vegla guri dhe eshtra rosash të mbetura nga ushqimi. Deri më tani, përdorimi më i hershëm i dokumentuar i duhanit erdhi në formën e mbetjeve të nikotinës të gjetura brenda një tubi duhani nga Alabama që daton 3,300 vjet më parë.

Studiuesit besojnë se gjahtarët-grumbulluesit nomadë në vendin e Jutas mund të kenë tymosur duhan ose ndoshta të kenë thithur fije të bimës së duhanit për cilësitë stimuluese të ofruara nga nikotina që përmbante.

Pasi përdorimi i duhanit filloi në mesin e popujve vendas të Botës së Re, ai u përhap në mbarë botën pas mbërritjes së evropianëve më shumë se pesë shekuj më parë. Duhani tani përfaqëson një krizë botërore të shëndetit publik, me 1.3 miliardë përdorues të duhanit dhe më shumë se 8 milionë vdekje vjetore të lidhura me duhanin, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit.

“Në shkallë globale, duhani është mbreti i bimëve dehëse, dhe tani ne mund t’i gjurmojmë drejtpërdrejt rrënjët e tij kulturore në Epokën e Akullit”, tha arkeologu Daron Duke i Grupit të Kërkimeve Antropologjike Far -Western në Nevada, autor kryesor i hulumtimit të botuar në Të hënën në revistën Nature Human Behaviour.

Farat i përkisnin një varieteti të egër të duhanit të shkretëtirës, ​​të quajtur Nicotiana attenuata, që ende rritet në zonë.

“Kjo specie nuk u zbut kurrë, por përdoret nga njerëzit autoktonë në rajon deri më sot,” tha Duke.

Shkretëtira e Madhe e Kripës së Liqenit sot është një shtrat i madh liqeni i thatë në Jutanë veriore. Vendi i vatrës në atë kohë ishte pjesë e një kënete të madhe, me një klimë më të ftohtë gjatë muzgut të Epokës së Akullit. Quhet siti Wishbone për shkak të shpendëve të rosës që gjenden në vatër.

Mbetjet e vatrës u gjetën duke gërryer nga banesat shterpë të baltës, ku era ka hequr shtresat e sedimenteve që kur kënetat janë tharë rreth 9,500 vjet më parë.

“Ne dimë shumë pak për kulturën e tyre,” tha Duke për grumbulluesit e gjuetarëve. “Gjëja që më intrigon më shumë në lidhje me këtë gjetje është dritarja shoqërore që i jep një aktiviteti të thjeshtë në një të kaluar të padokumentuar. Imagjinata ime është e egër.”

Artikujt atje përfshinin vegla të vogla të mprehta të prerjes së gurëve dhe majat e shtizës të bëra nga një gotë vullkanike e quajtur obsidian, e përdorur për gjuetinë e gjitarëve të mëdhenj. Një majë shtize mbante mbetjet e proteinave të gjakut nga një mamuth ose mastodon – të afërmit e elefantëve që më vonë u zhdukën.

“Supozojmë se duhani duhet të jetë futur në bazën e njohurive ekologjike të atyre që vendosën brendësinë e kontinentit të Amerikës së Veriut, rreth 13,000 vjet më parë,” tha Duke.

Zbutja e duhanit ndodhi mijëra vjet më vonë diku tjetër në kontinent, në Shtetet e Bashkuara Jugperëndimore dhe Juglindore dhe në Meksikë, shtoi Duka.

“Ne nuk e dimë se kur është zbutur saktësisht duhani, por pati një lulëzim të madh të bujqësisë në Amerikë gjatë 5000 viteve të fundit. Dëshmi për përdorimin e duhanit, si farëra direkte, mbetje – dhe indirekte – të tilla si tuba – rritet gjatë këtyre kohëve së bashku me zbutjen e kulturave ushqimore, “shtoi Duke.

Disa studiues kanë argumentuar se duhani mund të ketë qenë bima e parë e zbutur në Amerikën e Veriut – dhe për qëllime sociokulturore sesa ushqimore.

“Nuk ka dyshim se njerëzit tashmë do të ishin duke u kujdesur, manipuluar dhe menaxhuar duhanin para popullatës dhe stimujve të nevojshëm për ushqim që nxitën investimet në bujqësi,” tha Duke.