Valët e çuditshme të radios që vijnë nga zemra e Rrugës së Qumështit habisin shkencëtarët

foto

Ekspertët e hapësirës kanë zbuluar valë radio të pazakonta që vijnë nga qendra e galaktikës Rruga e Qumështit. Sinjali i energjisë është ndryshe nga çdo fenomen i studiuar më parë dhe mund të sugjerojë një objekt yjor të panjohur më parë, sipas një studimi të ri.

Shkëlqimi i objektit ndryshon në mënyrë dramatike dhe sinjali ndizet dhe fiket me sa duket në mënyrë të rastësishme, tha Ziteng Wang, autori kryesor i studimit të ri në The Astrophysical Journal dhe një student doktorature në Shkollën e Fizikës në Universitetin e Sidneit.
“Prona më e çuditshme e këtij sinjali të ri është se ai ka një polarizim shumë të lartë. Kjo do të thotë që drita e tij lëkundet vetëm në një drejtim, por ai drejtim rrotullohet me kalimin e kohës,” tha ai në një njoftim për shtyp.

Ekipi fillimisht mendoi se mund të ishte një pulsar – një lloj shumë i dendur i yllit neutron (i vdekur) që rrotullohet me shpejtësi, ose një lloj ylli që lëshon flakë të mëdha diellore. Sinjalet nga ky burim i ri i valëve të radios, megjithatë, nuk përputhen me atë që astronomët presin nga këto lloje yjesh.
Objekti i paqëndrueshëm është emëruar pas koordinatave të tij në qiellin e natës: ASKAP J173608.2-321635.
“Ky objekt ishte unik në atë që filloi i padukshëm, u bë i ndritshëm, u zbeh dhe pastaj u shfaq përsëri. Kjo sjellje ishte e jashtëzakonshme,” tha bashkëautori i studimit Tara Murphy, një profesor në Institutin e Astronomisë në Sidnei dhe Shkollën e Fizikës në Universitetin e Sydney, në publikim.
Objekti u zbulua fillimisht gjatë një studimi të qiellit duke përdorur radio teleskopin Australian Square Kilometer Array Pathfinder, i njohur si ASKAP, i cili ka 36 pjata që punojnë së bashku si një teleskop në Observatorin e Radio-astronomisë Murchison në Australinë Perëndimore. Vëzhgimet pasuese u kryen me radio teleskopin Parkes në New South Wales dhe teleskopin MeerKAT të Observatorit të Radio Astronomisë të Radio Afrikës së Jugut.

Sidoqoftë, teleskopi Parkes nuk arriti të zbulojë burimin.
“Ne pastaj provuam radio teleskopin më të ndjeshëm MeerKAT në Afrikën e Jugut. Meqenëse sinjali ishte i përhershëm, ne e vëzhguam atë për 15 minuta çdo disa javë, me shpresën se do ta shihnim përsëri,” tha Murphy në deklaratë.
“Për fat të mirë, sinjali u kthye, por ne zbuluam se sjellja e burimit ishte në mënyrë dramatike e ndryshme – burimi u zhduk në një ditë të vetme, edhe pse kishte zgjatur për javë të tëra në vëzhgimet tona të mëparshme ASKAP.”
Murphy tha se teleskopët më të fuqishëm, siç është Arrayja e planifikuar Kilometër, mund të ndihmojnë në zgjidhjen e misterit. Grupi është një përpjekje ndërkombëtare për të ndërtuar radio teleskopin më të madh në botë që pritet të përfundojë brenda dekadës së ardhshme.