Zbulohet sistemi i llogaritjes kuantike 100-Qubit

foto

Atom Computing, një startup informatikë kuantike, ka njoftuar një sistem informatik kuantik me aftësi të pashembullta. Sistemi i gjeneratës së parë të kompanisë Phoenix mund të paketojë deri në 100 kubit që thuhet se janë ‘jashtëzakonisht’ të qëndrueshëm me kohë kohezgjatje të gjatë, duke siguruar kështu një potencial ekstrem të performancës. Veçmas, kompania njoftoi se kishte siguruar mbi 15 milion dollarë në financimin e Serisë A dhe punësoi një CEO të ri.

Phoenix i Atom Computing mund të bllokojë 100 kubitë atomikë (të një elementi toke alkaline) në një dhomë vakumi me piskatore optike. Pastaj, gjendjet kuantike të kubiteve atomike manipulohen me lazer. Kompania pretendon se kubitet e saj janë jashtëzakonisht të qëndrueshme dhe kanë kohë shumë të gjata koherence (d.m.th., mbi 100 ms), duke e bërë Phoenix të Atom Computing të përshtatshëm për llogaritjet komplekse.

Përdorimi i kubiteve atomike në një dhomë vakumi me piskatore optike nuk është diçka veçanërisht e re. Honeywell i bën sisteme të tilla komercialisht, megjithatë kompjuterët e tij kuantikë kanë vetëm gjashtë kubitë. Atom Computing thotë se teknologjitë e tij lazer dhe arkitektura e platformës lejojnë shkallëzimin e numrit të kubitëve deri në 100 njësi. Sidoqoftë, kompania ende duhet të shfaqë një sistem të tillë.

“Informatika kuantike është përshpejtuar deri në një pikë ku nuk ka më 10 vjet. Shkallëzueshmëria dhe qëndrueshmëria e sistemeve tona na jep besim se ne do të jemi në gjendje ta çojmë industrinë në avantazh të vërtetë kuantik,” tha Rob Hays, CEO dhe President, Informatikë Atomike. “Ne do të jemi në gjendje të zgjidhim probleme komplekse që nuk kanë qenë praktike për t’u adresuar me llogaritjen klasike, madje edhe me përfitimet eksponenciale të performancës së Ligjit të Moore dhe arkitekturave masive të shkallëzuara masive.”

Përveç zbulimit të detajeve të para në lidhje me sistemin e tij të llogaritjes kuantike Phoenix, Atom Computing tha se kishte siguruar 15 milion dollarë në financimin e Serisë A nga firmat e kapitaleve Venrock, Innovation Endeavors dhe Prelude Ventures. Paratë do të shpenzohen për ndërtimin e sistemit kompjuterik kuantik Phoenix.

Gjithashtu, kompania emëroi Rob Hays në pozicionin e CEO dhe President. Më parë Hays shërbeu për 20 vjet në Intel, duke zhvilluar hartën e kompanisë Xeon. Më vonë, ai punoi në Lenovo, ku zhvilloi strategjinë e kompanisë për produktet dhe shërbimet e qendrës së të dhënave.