“Zonat e terminatorëve” në planetët e largët mund të strehojnë jetë

foto

Në një studim të ri, astronomët e Universitetit të Kalifornisë, Irvine përshkruajnë se si jeta jashtëtokësore ka potencialin të ekzistojë në ekzoplanetet e largëta brenda një zone të veçantë të quajtur “zona e terminatorit”, e cila është një unazë në planetët që kanë një anë që gjithmonë përballet me yllin e saj dhe njëra anë që është gjithmonë e errët.

foto

“Këta planetë kanë një anë të përhershme të ditës dhe një anë të përhershme të natës,” tha Ana Lobo, një studiuese postdoktorale në Departamentin e Fizikës dhe Astronomisë UCI e cila drejtoi punën e re, e cila sapo u botua në The Astrophysical Journal. Lobo shtoi se planetë të tillë janë veçanërisht të zakonshëm sepse ekzistojnë rreth yjeve që përbëjnë rreth 70 për qind të yjeve që shihen në qiellin e natës—të ashtuquajturit yje xhuxh M, të cilët janë relativisht më të zbehtë se dielli ynë.

Terminatori është vija ndarëse midis anëve të ditës dhe natës të planetit. Zonat terminator mund të ekzistojnë në atë zonë të temperaturës “të duhur” midis shumë të nxehtë dhe shumë të ftohtë.

“Ju dëshironi një planet që është në pikën e ëmbël të temperaturës së duhur për të pasur ujë të lëngshëm,” tha Lobo, sepse uji i lëngshëm, me sa dinë shkencëtarët, është një përbërës thelbësor për jetën.

Në anët e errëta të planetëve terminatorë, nata e përhershme do të jepte temperatura në rënie që mund të shkaktonin ngrirjen e çdo uji në akull. Ana e planetit gjithmonë përballë yllit të tij mund të jetë shumë e nxehtë që uji të qëndrojë i hapur për një kohë të gjatë.

“Ky është një planet ku dita mund të jetë shumë e nxehtë, shumë përtej banueshmërisë, dhe ana e natës do të jetë e ngrirë, potencialisht e mbuluar me akull. Mund të keni akullnaja të mëdha në anën e natës,” tha Lobo.

Lobo, së bashku me Aomawa Shields, profesor i asociuar i UCI-së i fizikës dhe astronomisë, modeloi klimën e planetëve terminatorë duke përdorur softuer që përdoret zakonisht për të modeluar klimën e planetit tonë, por me disa rregullime, duke përfshirë ngadalësimin e rrotullimit planetar.

foto

Besohet se është hera e parë që astronomët kanë qenë në gjendje të tregojnë se planetë të tillë mund të mbajnë klimat e banueshme të kufizuara në këtë rajon terminator. Historikisht, studiuesit kanë studiuar kryesisht ekzoplanete të mbuluara nga oqeani në kërkimin e tyre për kandidatët për banim. Por tani që Lobo dhe ekipi i saj kanë treguar se planetët terminatorë janë gjithashtu strehë të qëndrueshme për jetën, kjo rrit opsionet nga të cilat duhet të zgjedhin astronomët e gjuetisë së jetës.

“Ne po përpiqemi të tërheqim vëmendjen ndaj planetëve më të kufizuar nga uji, të cilët pavarësisht se nuk kanë oqeane të përhapur, mund të kenë liqene ose trupa të tjerë më të vegjël me ujë të lëngshëm dhe këto klima në fakt mund të jenë shumë premtuese,” tha Lobo.

Një çelës i zbulimit, shtoi Lobo, ishte përcaktimi i saktë se çfarë lloj planeti të zonës së terminatorit mund të mbajë ujë të lëngshëm. Nëse planeti është kryesisht i mbuluar me ujë, atëherë uji që përballet me yllin, sipas ekipit, ka të ngjarë të avullojë dhe të mbulojë të gjithë planetin në një shtresë të trashë avulli.

Por nëse ka tokë, ky efekt nuk duhet të ndodhë.

“Ana ka treguar nëse ka shumë tokë në planet, skenari që ne e quajmë ‘banueshmëria e terminatorit’ mund të ekzistojë shumë më lehtë,” tha Shields. “Këto gjendje të reja dhe ekzotike të banueshmërisë që ekipi ynë po zbulon nuk janë më gjëra të fantashkencës – Ana ka bërë punën për të treguar se gjendje të tilla mund të jenë të qëndrueshme klimatike.”

Njohja e zonave të terminatorëve si porta të mundshëm për jetën do të thotë gjithashtu se astronomëve do t’u duhet të rregullojnë mënyrën se si ata studiojnë klimat ekzoplanetore për shenjat e jetës, sepse biosignaturet që krijon jeta mund të jenë të pranishme vetëm në pjesë të veçanta të atmosferës së planetit.

Puna do të ndihmojë gjithashtu në informimin e përpjekjeve të ardhshme nga ekipet që përdorin teleskopë si teleskopi hapësinor James Webb ose teleskopi i madh ultravjollcë optik me rreze infra të kuqe Surveyor aktualisht në zhvillim në NASA ndërsa ata kërkojnë për planetë që mund të kenë jetë jashtëtokësore.

“Duke eksploruar këto shtete ekzotike klimatike, ne rrisim shanset tona për të gjetur dhe identifikuar siç duhet një planet të banueshëm në të ardhmen e afërt,” tha Lobo.