Pse keni nevojë për një laptop personal

foto

Është një vendim që mund të duket si pa mend. Ju keni një punë të re dhe ata sapo ju kanë dhënë një ThinkPad të ri. E përsosur, mendoni me vete. Është koha që unë të heq qafe atë MacBook Air 10-vjeçar.

Kam qene atje. Sondazhet kanë treguar se mbi gjysma e punëtorëve përdorin pajisje të lëshuara nga puna për detyra personale-qoftë duke dërguar mesazhe personale, duke blerë në internet, duke hyrë në mediat sociale ose duke lexuar lajme. Perspektiva e përdorimit të laptopit tuaj të punës si laptopi juaj i vetëm – jo vetëm për punë, por edhe për Netflixing, mesazhe në biseda në grup, leximi i fantazisë, pagesa e faturave dhe dërgimi i recetave me email tek nëna juaj – është kuptueshëm joshëse, veçanërisht për njerëzit që punojnë nga shtëpia Me Mbajtja e detyrave të punës dhe detyrave personale në një vend mund të duket si një mënyrë e thjeshtë për të thjeshtuar jetën tuaj dhe mund të kursejë hapësirë ​​në tryezën tuaj. Mbi të gjitha, mund të duket si një masë e mirë për kursimin e kostos.

Por unë jam këtu për të qenë bartësi i lajmeve të këqija: Mos e bëni këtë. Ju lutem, ju lutem, mos e bëni këtë.

Gjëja më e rëndësishme për të kujtuar është se nëse jeni duke përdorur një laptop pune, duhet të supozoni se IT mund të shohë atë që po bëni. Kompanitë kanë të gjitha llojet e mjeteve në dispozicion për të monitoruar pajisjet e punonjësve të tyre – keyloggers, ndjekja biometrike, gjeolokimi, softuer që gjurmon shfletimin e uebit dhe sjelljen e mediave sociale. Mbi gjysma përdorin një lloj teknike monitorimi dhe përdorimi i tyre është bërë më i popullarizuar gjatë gjithë pandemisë COVID-19.

Dhe, natyrisht, kompania juaj mund të shohë se çfarë po bëni në programet e drejtuara nga kompania si Slack dhe G-Suite Enterprise. Romani juaj që keni shkruar gjatë natës? Mesazhet tuaja Slack që ankohen për kolegët tuaj për shefin tuaj? IT mund t’i shohë të gjitha këto. Edhe nëse keni llogari të veçanta personale për këto shërbime, ka më shumë gjasa që t’i përzieni ato nëse jeni regjistruar të dy në të njëjtin kompjuter.

“Nëse jeni në një laptop pune, duhet të supozoni se IT juaj mund të shohë gjithçka”, thotë Ryan Toohil, i cili ka punuar në IT për 20 vjet dhe aktualisht është CTO i Aura, një firmë e sigurisë dixhitale. “Laptopshtë laptopi i kompanisë. Ata e zotërojnë atë. Shtë regjistruar në një produkt të korporatës IT ku ata do të jenë në gjendje të gjurmojnë se ku shkoni në internet. ” Toohil theksoi se jo të gjitha departamentet e IT -së po gërmojnë rregullisht në historinë e uebit të punonjësve të tyre – por gjithmonë ekziston rreziku që ata të munden.

Nuk është vetëm aktiviteti juaj që bashkëpunëtorët tuaj mund të jenë në gjendje të shohin-ata gjithashtu mund të kenë qasje në gjithçka që shkarkoni. Ngarkimi i disa fotografive personale ose mesazheve me tekst në pajisjen tuaj të punës për ruajtje mund të duket i padëmshëm – thjesht do t’i fshini ato para se t’i dorëzoni, apo jo? Por disa kompani (të tilla si Apple) nuk do t’ju lejojnë të fshini pajisjen tuaj para se ta dorëzoni, pavarësisht se sa personale janë përmbajtjet. Edhe nëse punëdhënësi juaj nuk ka një politikë të tillë, ekziston ende mundësia që ju të pushoheni ose pushoheni nga puna në një kohë të shkurtër, ose kompania juaj të shembet pa paralajmërim.

Në këto raste, mund të keni kohë të zhvendosni skedarët personal nga laptopi para se ta futni, por në varësi të rrethanave të përfundimit tuaj, mund të bllokoheni jashtë tij para se të keni mundësinë. “Në shumicën e kompanive, në momentin që ju lini të shkojë, në përgjithësi po fillon një proces të automatizuar që pamundëson qasjen tuaj,” thotë Toohil.

Edhe nëse largoheni nga kompania juaj me shumë njoftime, zhvendosja e një sërë gjërash nga pajisja juaj e punës në ditët e fundit të qëndrimit tuaj mund të ngrejë vetullat me IT – të cilët, mbani mend, mund të shohin gjithçka që jeni duke bërë në atë pajisje. “Le të themi se do të punoni në një konkurrent,” thotë Toohil. “Ata do të kalojnë nëpër atë shteg të madh auditimi, shiko, ua, ju hoqët një mori të dhënash nga ky laptop një javë para se të largoheshit. Dhe kjo hap një përgjegjësi të madhe për ju personalisht. Së paku, do të kaloni pak kohë duke shpjeguar atë që po bënit. Në rastin më të keq, keni marrë disa informacione të korporatës. “