A do të jetë Inteligjenca Artificiale fundi i Dizajnit dhe Zhvillimit të Uebit

foto

Është një pyetje që tmerron projektuesit dhe zhvilluesit e uebit të ditëve moderne, duke i mbajtur ata gjatë natës.

A do të shohë Inteligjenca Artificiale fundin e dizajnit dhe zhvillimit tradicional të faqes në internet siç e njohim? A do të thotë ngritja e Mësimit të Makinerisë, legjionet e ekspertëve dixhitalë në të gjithë globin do të jenë pa punë, punët e tyre të tepërta nga AI, aftësitë e tyre të vjetruara?

Jo kaq shpejt.

Ndërsa ka pasur shumë zhurmë në vitet e fundit për ndikimin që AI do të ketë në komunitetin e dizajnit dhe zhvillimit të faqes në internet, realiteti është se teknologjia e Inteligjencës Artificiale (Dizajni) është ende shumë në fillimet e saj … dhe ka një rrugë të gjatë për të bërë para se të shohim projektuesit dhe zhvilluesit e uebit të zëvendësohen nga robotët. Platformat dhe mjetet e fuqizuara nga AI po i bëjnë krijuesit dhe inxhinierët dixhitalë më produktivë dhe më efektivë, duke i lejuar ata të prodhojnë përvoja dixhitale me cilësi më të lartë me një kosto më të ulët.

Koncepti i përdorimit të Inteligjencës Artificiale për krijimin e faqeve të internetit është mjaft i thjeshtë: mjetet e plotësimit të kodit të mundësuar nga AI përdoren për të “bërë” një faqe në internet më vete dhe më pas mësimi i makinerisë përdoret për të optimizuar ndërfaqen e përdoruesit-tërësisht përmes inteligjencës adaptive, me minimum ndërhyrja njerëzore.

Sfida me këtë model, megjithatë, është se supozon se procesi i krijimtarisë njerëzore mund të zëvendësohet me makina.

Nuk mundet.

Epo, të paktën jo për momentin.

Fuqia e krijimtarisë njerëzore sjell me vete një kuriozitet të lindur; ne jemi gjithmonë në kërkim për të sfiduar status-quon dhe për të eksperimentuar me forma dhe estetikë të reja. Kreativiteti do të jetë gjithmonë një përpjekje njerëzore. Përdorimi i Inteligjencës Artificiale për hartimin e uebit nuk duhet të shihet si një opsion binar “zëvendësimi” për krijimtarinë njerëzore. Në vend të kësaj, AI mund të përdoret si një shtrirje shumë e fuqishme e procesit krijues.

Inteligjenca Artificiale në thelb duhet parë si një inteligjencë e shtuar. Njerëz dhe makina, duke punuar së bashku.

Inteligjenca e Dizajnit Artificial (ADI) ka krijuar thashetheme të mëdha kohët e fundit me potencialin e saj për të qenë mbajtësja e lojërave gjenerative kur bëhet fjalë për hartimin dhe zhvillimin e uebit.

ADI mund të përkufizohet si teknologji që krijon uebfaqe më vete, me ndërhyrjen njerëzore të nevojshme vetëm në fazën fillestare për të kornizuar kontekstin dhe daljen e dëshiruar përmes një grupi parametrash “hyrës”.

Me përparimet e fundit në algoritmet e AI dhe aftësitë e të mësuarit të makinerisë, ADI ka kapërcyer hendekun midis njohjes njerëzore dhe automatizimit të makinerisë me synimin për të krijuar funksionalitet më intuitiv dhe përvoja më të mira të përdoruesve. Kur bëhet fjalë për hartimin dhe zhvillimin e uebit, ekziston një potencial i madh për të përdorur ADI për të kuptuar rregullat krijuese dhe për t’i zbatuar ato në mënyrë të pavarur. Ndërsa ADI dhe mësimi i makinerisë nuk do të zëvendësojnë kurrë procesin krijues, AI do të vazhdojë të jetë më e dobishme si një inteligjencë e shtuar që projektuesit dhe zhvilluesit mund të përdorin për të përmirësuar rezultatet e klientëve dhe për të krijuar përvoja më të mira të përdoruesve.

Mënyra se si funksionon ADI është se mësimi i makinerisë përdoret për të analizuar grupet ekzistuese të të dhënave (të tilla si të dhënat e blerjes së klientit, koha në të dhënat në vend, tarifat e klikimit, të dhënat e katalogut të produkteve dhe metrikë të tjerë të sjelljes). Pasi të jetë e disponueshme grupi i të dhënave, AI pastaj aplikon “hyrjet” njerëzore ose preferencat si skemat e ngjyrave, përmbajtjen dhe kontekstin për të gjeneruar një dizajn krejtësisht unik për ndërfaqen e përdoruesit (ose faqen e internetit).

Megjithëse nuk do të zëvendësojë nevojën për stilistë dhe kodues, teknologjia e AI së shpejti duhet të avancohet mjaftueshëm për të automatizuar shumë punë të lodhshme që bëjnë projektuesit dhe zhvilluesit e uebit aktualisht. Nga një perspektivë e zhvillimit të uebit të ndërmarrjes-ku nevojitet një planifikim arkitektonik i gjerë, i porositur-inxhinieria njerëzore, analiza e biznesit dhe të menduarit kritik nuk mund të zëvendësohen tërësisht me Inteligjencën Artificiale. Sidoqoftë, AI mund të bëjë që procesi arkitektonik të shkojë më shpejt. Nga kodimi, rishikimi, zbulimi i defekteve dhe testimi i regresionit, mjetet e mbështetura nga AI mund të zvogëlojnë goditjet e tastit dhe të ofrojnë optimizimin e kodit dhe rekomandimet e fragmenteve në fluturim.

Një konsideratë tjetër kryesore është se ADI nuk merr parasysh semantikën e shumëfishtë të një “klienti” tipik kur gjeneron ide për një UI të faqes në internet. Ekziston gjithmonë një sasi e madhe e preferencave të klientit, nuancave dhe subjektivitetit njerëzor që duhet të merren parasysh për të realizuar me sukses një projekt në internet – të gjitha këto nuk janë aktualisht në kompetencën e AI.