Alarmet e tymit dhe zjarrit bien në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës

foto

Alarmet e zjarrit dhe tymit ranë në segmentin rus të Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar në orët e para të së enjtes dhe ekuipazhi raportoi se vuri re tymin dhe erën e plastikës së djegur.

Agjencia hapësinore ruse, Roscosmos, tha se incidenti ndodhi në modulin Zvezda të ndërtuar në Rusi dhe ndodhi ndërsa bateritë e stacionit po rimbusheshin.

Sipas Roscosmos, ekuipazhi aktivizoi filtrat e ajrit dhe u kthye në “pushimin e natës” pasi cilësia e ajrit ishte kthyer në normale. Ekuipazhi do të vazhdonte me një shëtitje në hapësirë ​​të planifikuar për të enjten siç ishte planifikuar, vuri në dukje agjencia.

Stacioni hapësinor aktualisht operohet nga astronautët e NASA -s Mark Vande Hei, Shane Kimbrough dhe Megan McArthur; Oleg Novitsky dhe Pyotr Dubrov nga Roscosmos; astronauti i Agjencisë Japoneze të Hulumtimit Hapësinor Akihiko Hoshide; dhe astronauti i Agjencisë Evropiane të Hapësirës Thomas Pesquet.

Novitsky dhe Dubrov janë planifikuar të bëjnë një shëtitje hapësinore prej gjashtë orësh të enjten për të vazhduar integrimin e laboratorit shkencor Nauka të ndërtuar nga Rusia, i cili u lidh me stacionin hapësinor në korrik. Menjëherë pas ankorimit, laboratori e rrëzoi shkurtimisht pozicionin orbital jashtë pozicionit duke qëlluar aksidentalisht motorët e tij – një incident zyrtarët e hapësirës ruse fajësuan një dështim të softuerit.