Amazon thuhet se po heton Perplexity AI pas akuzave se fshin faqet e internetit pa pëlqimin

foto

Amazon Web Services ka filluar një hetim për të përcaktuar nëse Perplexity AI po shkel rregullat e saj, sipas Wired. Për të qenë të saktë, divizioni cloud i kompanisë thuhet se po shqyrton pretendimet se shërbimi po përdor një zvarritës, i cili është i vendosur në serverët e tij, që injoron Protokollin e Përjashtimit të Robots. Ky protokoll është një standard ueb, ku zhvilluesit vendosin një skedar robots.txt në një domen që përmban udhëzime nëse robotët mund ose nuk mund të hyjnë në një faqe të caktuar. Pajtueshmëria me këto udhëzime është vullnetare, por zvarritësit nga kompanitë me reputacion në përgjithësi i kanë respektuar ato që kur zhvilluesit e uebit filluan të zbatonin standardin në vitet ’90.

foto

Në një artikull të mëparshëm, Wired raportoi se zbuloi një makinë virtuale që po anashkalonte udhëzimet robots.txt të faqes së saj të internetit. Kjo makinë u strehua në një server të Shërbimeve Ueb Amazon duke përdorur adresën IP 44.221.181.252 që “me siguri operohet nga Perplexity”. Thuhet se ka vizituar prona të tjera Condé Nast qindra herë gjatë tre muajve të fundit për të fshirë përmbajtjen e tyre gjithashtu. The Guardian, Forbes dhe The New York Times e kishin zbuluar gjithashtu duke vizituar botimet e tyre disa herë, tha Wired. Për të konfirmuar nëse Perplexity vërtet po gërmonte përmbajtjen e tij, Wired futi tituj ose përshkrime të shkurtra të artikujve të tij në chatbotin e kompanisë. Mjeti më pas u përgjigj me rezultate që parafrazuan nga afër artikujt e tij “me atribuim minimal”.

foto

Një raport i fundit i Reuters pohoi se Perplexity nuk është e vetmja kompani e AI që po anashkalon skedarët robots.txt për të mbledhur përmbajtje të përdorura për të trajnuar modele të mëdha gjuhësore. Megjithatë, duket sikur Wired i dha Amazon vetëm informacione mbi zvarritësin e Perplexity AI. “Kushtet e shërbimit të AWS ndalojnë aktivitetet abuzive dhe të paligjshme dhe klientët tanë janë përgjegjës për respektimin e këtyre kushteve,” na tha në një deklaratë Amazon Web Services. “Ne marrim në mënyrë rutinore raporte për abuzime të supozuara nga një sërë burimesh dhe angazhojmë klientët tanë që t’i kuptojnë ato raporte.” Zëdhënësi shtoi gjithashtu se divizioni i cloud i kompanisë i tha Wired se po hetonte informacionin që publikimi dha, pasi bën të gjitha raportet e shkeljeve të mundshme.

Zëdhënësja e Perplexity Sara Platnick i tha Wired se kompania tashmë i është përgjigjur pyetjeve të Amazon dhe mohoi që zvarritësit e saj po anashkalojnë Protokollin e Përjashtimit të Robotëve. “PerplexityBot ynë – i cili funksionon në AWS – respekton robots.txt dhe ne konfirmuam se shërbimet e kontrolluara nga Perplexity nuk po zvarriten në asnjë mënyrë që shkel Kushtet e Shërbimit AWS,” tha ajo. Platnick na tha se Amazon shqyrtoi hetimin për median e Wired vetëm si pjesë e një protokolli standard për hetimin e raporteve të abuzimit të burimeve të saj. Kompania me sa duket nuk ka dëgjuar nga Amazon për ndonjë lloj hetimi përpara se Wired të kontaktonte kompaninë. Platnick pranoi për Wired, megjithatë, se PerplexityBot do të injorojë robots.text kur një përdorues përfshin një URL specifike në kërkesën e tij për chatbot.

Aravind Srinivas, CEO i Perplexity, gjithashtu mohoi më parë se kompania e tij “po injoron Protokollin e Përjashtimeve të Robotëve dhe më pas gënjen për të”. Srinivas pranoi për Fast Company se Perplexity përdor zvarritës të uebit të palëve të treta në krye të tij dhe se roboti i identifikuar Wired ishte një prej tyre.