Pak ditë para debutimit të saj, raketa Ariane 6 humbet një klient kyç në SpaceX

foto

Ariane 6, transfert CCU BAF ZL

Në një njoftim tronditës këtë javë, organizata ndërqeveritare evropiane përgjegjëse për lëshimin dhe funksionimin e satelitëve të motit të kontinentit ka tërhequr misionin e saj të ardhshëm nga një lëshim i ardhshëm i raketës së re evropiane Ariane 6. Në vend të kësaj, sateliti i vlefshëm MTG-S1 tani do të arrijë në orbitën gjeostacionare në raketën Falcon 9 të SpaceX në vitin 2025.

foto

“Ky vendim u nxit nga rrethana të jashtëzakonshme”, tha Phil Evans, drejtor i përgjithshëm i organizatës Eumetsat. “Kjo nuk komprometon politikën tonë standarde të mbështetjes së partnerëve evropianë dhe ne presim një nisje të suksesshme të SpaceX për këtë kryevepër të teknologjisë evropiane.”

foto

Vendimi, i marrë në një takim të këshillit të 30 vendeve anëtare të Eumetsat të mërkurën dhe të enjten, vjen më pak se dy javë përpara debutimit të raketës Ariane 6, të planifikuar për 9 korrik.

Nga pamja e jashtme, të paktën, ky vendim pasqyron mungesën e besimit në besueshmërinë e raketës Ariane 6, aftësinë e kompanive evropiane ArianeGroup dhe Arianespace për të prodhuar versionet e ardhshme të Ariane 6, ose të dyja. Ai vjen jo vetëm në prag të debutimit të shumëpritur të Ariane 6, por edhe në një kohë kur zyrtarët evropianë po përpiqen të mbyllin radhët dhe të sigurojnë që satelitët e ndërtuar në Evropë të lëshohen në raketa evropiane.

Dalja në pension e raketës Ariane 5 korrikun e kaluar, dhe vitet e vonesave në gatishmërinë për raketën Ariane 6, kanë çuar në një periudhë të dhimbshme në të cilën zyrtarëve evropianë u është dashur të vijnë krah për krah me konkurrentin e tyre të gjatë dhe armikun në industria e raketave, SpaceX, për shërbimet e lëshimit. Si rezultat, disa nga misionet më të vlefshme të Evropës, duke përfshirë teleskopin hapësinor Euklid dhe disa satelitë Galileo, janë nisur tashmë në Falcon 9.

Kjo ka qenë mjaft e turpshme për zyrtarët evropianë të nisjes, të cilët në mënyrë efektive krijuan konceptin e lëshimit “komercial” në hapësirë ​​me raketat e para Ariane dekada më parë. Për një kohë të gjatë, ata, krahas Rusisë, ishin mbretërit e lëshimit të satelitëve të njerëzve të tjerë. Por tani, në prag të rivendosjes së aksesit evropian në hapësirë, Eumetsat i ka goditur në mënyrë efektive kësaj industrie pas shpine.

Edhe kjo nuk është shumë e fortë në gjuhë. Në publikimin e tij, Eumetsat e përshkroi satelitin e ri Meteosat Gjenerata e Tretë-Sounder 1 si një “kryevepër unike e teknologjisë evropiane”. Organizata shtoi, “Ky satelit i parë evropian me tingull në një orbitë gjeostacionare do të sjellë një revolucion për parashikimin e motit dhe monitorimin e klimës në Evropë dhe Afrikë dhe do të bëjë të mundur, për herë të parë, vëzhgimin e ciklit të plotë jetësor të një stuhie konvektive nga hapësira. ” Në mënyrë kritike, Eutmetsat nuk ishte i gatshëm t’ia besonte këtë anije kozmike raketës së re flamurtare të Evropës.

Philippe Baptiste, kryetari dhe shefi ekzekutiv i agjencisë franceze të hapësirës CNES, sigurisht e ndjeu goditjen, duke e quajtur vendimin një “ndryshim brutal” dhe duke thënë se ishte një “ditë zhgënjyese” për përpjekjet evropiane të hapësirës.

“Po pres me padurim të kuptoj se cilat arsye mund ta kenë çuar Eumetsat-in drejt një vendimi të tillë, në një kohë kur të gjitha vendet kryesore evropiane të hapësirës si dhe Komisioni Evropian po bëjnë thirrje për lëshimin e satelitëve evropianë në lëshuesit evropianë!” Baptiste shkroi në LinkedIn. “Pa përmendur faktin që na ndajnë 10 ditë nga fluturimi i parë i Ariane 6. Deri ku do të shkojmë ne europianët në naivitetin tonë?

Është e vështirë të kuptohen plotësisht motivet e Eumetsat në këtë vendim. Me shumë mundësi, ka pasur disa shqetësime për kohën dhe besueshmërinë. Sateliti MTG-S1 do të nisej në fluturimin e tretë të raketës Ariane 6, një mision i planifikuar nominalisht për fillimin e vitit 2025. Në këtë afat kohor sateliti ka shumë të ngjarë të kishte arritur në hapësirë ​​më shpejt sesa do të ishte tani në një Falcon 9 .

Megjithatë, për shkak se ky satelit 4 tonësh do të shkojë në orbitë gjeostacionare, do të ishte misioni i parë që kërkon përdorimin e një versioni më të fuqishëm të raketës Ariane 6. Në vend të përdorimit të dy përforcuesve me raketa të ngurta, ky version “64” i raketës përdor katër përforcues me raketa të ngurta. Duket se zyrtarët e Eumetsat kishin shqetësime se afati kohor për këtë lëshim do të zvarritej dhe ndoshta disa shqetësime për sigurimin e misionit për të qenë lëshimi i parë i një rakete Ariane 64.

Cilado qoftë arsyeja e tyre, zyrtarët satelitorë evropianë kanë hedhur një turbullirë masive në festimet për debutimin e raketës Ariane 6.