Antena Starlink sabotohet nga pëllumba të vegjël

foto

Sistemit të ri me brez të gjerë satelitor të Elon Musk prej 7.25 miliardë paundësh iu janë prerë krahët – nga një tufë ‘pëllumbash bezdisës’.

Manjati ka kaluar gjashtë vjet duke përmirësuar shërbimin e tij Starlink për të siguruar lidhje interneti në pjesët e largëta të planetit dhe mbulim shtesë për qytetet dhe qytetet në mbarë botën.

Ai ka nxjerrë 1.700 satelitë në hapësirë ​​për të dërguar dhe marrë sinjale nga pjatat e vogla të ulura në çatitë e shtëpisë.

Por një ekspert britanik i sigurisë kibernetike që monitoron sistemin tha se ai vazhdon të bjerë jashtë – për shkak të pëllumbave që ngatërrojnë marrësit për banjat e shpendëve.

Sa herë që ulen në pjatën e tij sinjali ndërpritet për të paktën një sekondë. Zogjtë gjithashtu mbulojnë marrësit në poo.

Problemi primitiv mund të mos ndikojë vetëm në projektin pionier të Musk. Projekti Amazon i Kuiper planifikon të lëshojë 3,236 satelitë me brez të gjerë.

Firma kanadeze Telesat është zotuar të hedhë 298 në orbitë. BE dhe Kina të dy po planifikojnë rrjetet e tyre.

Dhe OneWeb – pjesërisht në pronësi të taksapaguesve në Mbretërinë e Bashkuar – lëshoi ​​34 satelitë javën e kaluar për të përbërë një grup prej 288.

Kontrollorët e dëmtuesve paralajmërojnë se nuk do të jetë e lehtë për të korrigjuar problemin pasi pëllumbat ndiejnë fushat magnetike të Tokës që u jep atyre instinktet e tyre të shtëpisë – që do të thotë nëse largohen nga një vend i caktuar ka të ngjarë të kthehen.

Profesori Alan Woodward, arkivoli i sigurisë kibernetike i Universitetit të Surrey zbuloi çështjen pasi u regjistrua për të testuar sistemin me bandë të gjerë satelitore të orbitës së ulët të Tokës të Musk.

Profesori, i cili jeton në një vend ku ai tha se “vetëm mund të ëndërrojë” për një lidhje me fibër me brez të gjerë, instaloi një pjatë të vogël gri Starlink në çatinë e kuzhinës së tij.

Shtë një nga 100,000 njësi në të gjithë botën që shkrepin dhe marrin sinjale nga rrjeti i satelitëve të Musk të cilët rrotullohen rreth Tokës çdo 90 minuta 340 milje lart.

Prof Woodward i tha BBC -së se shërbimi ishte ‘shumë i mirë’ – derisa ai vuri re se sinjali vazhdonte të ndërpritej.

“Kam vënë re një seri ndërprerjesh – disa të dytat, disa më të gjata,” tha ai.

Pas hetimit ai beson se ato ishin shkaktuar nga pëllumbat bezdisës ‘të cilët kanë dashur të ulen në pjatë’.

Javën e kaluar shërbimi thjesht “u zhduk plotësisht” për një orë – megjithëse kjo mendohej se ishte për shkak të një çështje teknologjike të palidhur.

Prof Woodward, i cili paguan 89 £ në muaj për shërbimin, tha se braktisjet e shkaktuara nga pëllumbat ishin të shkurtër dhe nuk ndërprenë transmetimin televiziv.

Ai nuk e kishte marrë parasysh problemin e mundshëm kur e uli pjatën në krye të kuzhinës së tij pasi ishte e vetmja çati e sheshtë dhe e lehtë për tu arritur.

“Starlink siguron një aplikacion që tregon nëse ka pengesa, kështu që ju mund të zgjidhni vendin më të mirë, i cili kurseu orë të tëra ngatërresash,” tha ai.

Pasi e lidhi atë me ruterin, ai tha se “antena u bllokua për një minutë apo më shumë – atëherë kisha internet të shpejtë”.

Ai ka regjistruar shpejtësi të shëndetshme të shkarkimit prej 150 deri në 200 megabit në sekondë me një ngarkim prej 10 deri në 20 Mbps.

Kishte braktisje të shkurtra, por asgjë që do të kishte ndërprerë, për shembull, transmetimin e televizionit, “tha ai.

“Kjo godet çdo gjë tjetër që mund të marr këtu në një kapelë të kapur.”

Një ekspert i brezit të gjerë tha për BBC se “pëllumbi i ulur në një antenë Starlink sigurisht që do të degradonte performancën e tij”.

Sipas kontrollorëve të dëmtuesve, Shokët e shfarosjes janë “një dëmtues i bezdisshëm veçanërisht kur ata ngjiten në çatinë tuaj”.

“Frshtë zhgënjyese kur ndiqni një tufë pëllumbash vetëm për t’i kthyer ata disa orë më vonë,” thuhet në faqen e internetit të kompanisë.