Apple dëshiron të zëvendësojë 50% të punëtorëve të linjës përfundimtare të montimit të iPhone me automatizim

foto

Një raport i ri nga The Information sot detajon përpjekjet e Apple për të automatizuar më shumë nga procesi i prodhimit të iPhone. Raporti shpjegon se Apple u ka thënë menaxherëve që të “ulin numrin e punëtorëve në linjat përfundimtare të montimit të iPhone deri në 50% gjatë viteve të ardhshme”.

foto

Sipas raportit, ky dekret u dha nga Sabih Khan, nënkryetari i lartë i operacioneve të Apple. Vendimi thuhet se u mor menjëherë pas përleshjeve të dhunshme midis punonjësve të iPhone dhe policisë jashtë fabrikës së montimit primar të Foxconn në nëntor 2022.

foto

Për të reduktuar numrin e përgjithshëm të punonjësve të saj, The Information raporton se Apple po ecën përpara me zinxhirin e furnizimit dhe projektet e automatizimit të prodhimit, të cilat “i kishte bërë më parë për shkak të kostove të larta të para”.

Makineritë e nevojshme për të automatizuar prodhimin e iPhone ndonjëherë mund të kushtojnë qindra miliona dollarë çdo vit. Në disa raste, Apple u bëri presion partnerëve prodhues për ta bërë këtë investim fillestar, me shkallë të ndryshme suksesi.

Sipas të dhënave të publikuara nga Apple në raportet vjetore të zinxhirit të furnizimit, “numri i përgjithshëm i punonjësve që monitoron në partnerët e tij prodhues për pajtueshmërinë me orët e punës” ra nga 1.6 milion në 2022 në 1.4 milion në 2023.

Raporti thotë se ka një “sasi të konsiderueshme automatizimi” në montimin përfundimtar të iPhone 15. Pjesa më e madhe e kësaj pune drejtohet nga Peter Thompson, një zëvendëspresident operativ në Apple:

Gjatë vitit të kaluar, ekipi i Thompson ka automatizuar me sukses pjesë të montimit të iPhone, duke punuar ngushtë me partnerë prodhues si Foxconn, Luxshare Precision dhe Pegatron. Këto suksese përfshijnë makina që instalojnë kllapa metalike dhe borde fleksibël të qarkut të printuar në komponentë pa ndihmën njerëzore, thanë shumë njerëz me njohuri të drejtpërdrejta të përpjekjes.

Këto dhe përpjekje të ngjashme kanë lejuar Apple dhe partnerët e saj të eliminojnë pozicionet për mijëra punëtorë në Kinë, sipas njerëzve që punojnë në zinxhirin e furnizimit të Apple. Për disa procese, ata kanë ulur numrin e punonjësve deri në 30%, sipas një punonjësi në një partner prodhues të iPhone.

Informacioni tregon gjithashtu për një palë blerjesh që kanë ndihmuar përpjekjet e automatizimit të zinxhirit të furnizimit të Apple, duke përfshirë DarwinAI . Apple thuhet gjithashtu se bleu një kompani të quajtur Drishti vitin e kaluar, e cila analizon pamjet video të linjave të montimit për të “identifikuar pengesat dhe problemet e prodhimit në kohë reale.

Për iPhone 16 këtë vit, Apple fillimisht kishte planifikuar të automatizonte procesin e instalimit të butonave të iPhone dhe komponentëve të tjerë. Sidoqoftë, këto plane u anuluan “për shkak të shkallës së lartë të defekteve”.

Prapëseprapë, edhe pse godet pengesa gjatë rrugës, qëllimi përfundimtar i Apple është të zvogëlojë numrin e punëtorëve në linjat përfundimtare të montimit të iPhone deri në 50%.