Apple është kompania e parë e akuzuar për shkeljen e rregullave DMA të BE-së

foto

Politikat e “drejtimit” të “App Store” të Apple shkelin Aktin e Tregjeve Dixhitale të BE-së që synojnë të inkurajojnë konkurrencën, thanë rregullatorët në vendimin e tyre paraprak të hënën. Komisioni Evropian ka hapur gjithashtu një hetim të ri për mbështetjen e Apple për tregjet alternative të iOS në Evropë, duke përfshirë tarifën bazë të teknologjisë që u ngarkon zhvilluesve.

foto

“Pozicioni ynë paraprak është se Apple nuk e lejon plotësisht drejtimin,” tha Margrethe Vestager, e cila drejton politikën e konkurrencës në Evropë. “Trioni është çelësi për të siguruar që zhvilluesit e aplikacioneve të jenë më pak të varur nga dyqanet e aplikacioneve të portierëve dhe që konsumatorët të jenë të vetëdijshëm për ofertat më të mira.”

foto

Sipas DMA, Apple dhe të ashtuquajturit portierë të tjerë duhet të lejojnë zhvilluesit e aplikacioneve të drejtojnë klientët drejt ofertave jashtë dyqaneve të tyre të aplikacioneve pa pagesë. Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta dhe Microsoft janë gjashtë portierët që duhej të ishin plotësisht në përputhje me rregullat që nga marsi 2024.

“Gjatë disa muajve të fundit, Apple ka bërë një sërë ndryshimesh për të përmbushur DMA-në në përgjigje të reagimeve nga zhvilluesit dhe Komisioni Evropian,” tha zëdhënësi i Apple Peter Ajemian në një deklaratë dërguar Shkence.info. “Të gjithë zhvilluesit që bëjnë biznes në BE në App Store kanë mundësinë të përdorin aftësitë që ne kemi prezantuar, duke përfshirë aftësinë për të drejtuar përdoruesit e aplikacioneve në ueb për të kryer blerjet me një normë shumë konkurruese. Siç kemi bërë në mënyrë rutinore, ne do të vazhdojmë të dëgjojmë dhe të angazhohemi me Komisionin Evropian.”

Apple është i pari që akuzohet sipas rregullave të DMA pasi autoriteti i konkurrencës i BE-së hapi disa hetime në mars. (Meta dhe Google po shqyrtohen gjithashtu për mospërputhje.) Apple ka kohë për t’iu përgjigjur vlerësimit paraprak të Komisionit Evropian përpara vendimit të tij përfundimtar përpara marsit 2025. Apple mund të gjobitet deri në 10 përqind të të ardhurave të saj vjetore globale për shkelje, ose 38 dollarë miliardë bazuar në shifrat e vitit të kaluar. Kjo rritet në 20 për qind për shkelje të përsëritura.

Apple ishte gjobitur më parë me 1.84 miliardë euro (rreth 2 miliardë dollarë) nga rregullatorët antitrust të BE-së për praktikat kundër drejtimit të App Store në një rast që i paraprin DMA-së. Kjo gjobë buroi nga një padi e vitit 2020 e shpallur pasi Spotify paraqiti një ankesë antitrust.

Komisioni Evropian ka hapur gjithashtu procedura të reja për mbështetjen e Apple për dyqanet alternative të aplikacioneve iOS . Hetimi është i përqendruar në tarifën e diskutueshme të teknologjisë bazë, procesin e mundimshëm me shumë hapa që kërkohet nga përdoruesit për të instaluar tregjet e palëve të treta dhe kërkesat e përshtatshmërisë së Apple për zhvilluesit.

“Ne kemi hapur gjithashtu procedime kundër Apple në lidhje me të ashtuquajturën tarifë të teknologjisë bazë dhe rregulla të ndryshme për lejimin e dyqaneve të aplikacioneve të palëve të treta dhe ngarkimin anësor”, tha Vestager. “Komuniteti i zhvilluesve dhe konsumatorët janë të etur për të ofruar alternativa për App Store. Ne do të hetojmë për t’u siguruar që Apple nuk i minon këto përpjekje.”

Të premten, Apple fajësoi “ pasiguritë rregullatore ” në lidhje me DMA për vonimin e prezantimit të veçorive të themelit të iOS 18 për përdoruesit evropianë këtë vit. Apple fajësoi kërkesat e ndërveprimit që mund të minojnë privatësinë e përdoruesit dhe sigurinë e të dhënave.