Apple fitoi më shumë nga lojërat në 2019 sesa Nintendo, Sony dhe Microsoft së bashku

foto

Pozicioni i gjallë i Nintendos në tregun e lojërave video është një lajm i mirë për tifozët e vjetër të kompanisë japoneze. Pas kalimit të stuhisë së epokës Wii U, strategjia e hibridit e ripërqendruar e Nintendo -s është paguar bukur, me Switch ende një nga produktet më të nxehta të teknologjisë në treg, edhe pas më shumë se katër vitesh në shitje. Këtë javë, kompania lëshon Switch OLED, një azhurnim i përsëritur që duhet të forcojë shitjet e pajisjeve ndërsa kalojmë në 2022.

Sidoqoftë, një raport i fundit nga The Wall Street Journal vë suksesin e Nintendo në perspektivë. Sipas mediave, shifrat e publikuara si pjesë e gjykimit të fundit të antitrustit të Apple zbulojnë se në vitin 2019, ai bëri më shumë fitim nga lojërat sesa Nintendo, Microsoft, Sony dhe Activision Blizzard së bashku.

Shuma totale ishte 8.5 miliardë dollarë, megjithëse vlen të përmendet se Apple ka thënë se marzhet e funksionimit të diskutuara gjatë gjykimit ishin të pasakta dhe për këtë arsye shifra është shumë e lartë. Edhe kur e merrni parasysh këtë, është e qartë se Apple po fiton një shumë të pastër nga lojërat – e cila është ironike kur konsideroni se nuk bën asnjë të vetën.

Shifra tronditëse gjenerohet përmes prerjes prej 30% që Apple merr nga të gjitha blerjet dixhitale përmes App Store, e cila përdoret në miliona pajisje në të gjithë botën, përfshirë iPhone, iPad dhe kompjuterë laptop. Edhe Nintendo po kontribuon në atë shifër, pasi disa nga lojërat e tij-Super Mario Run, Animal Crossing: Pocket Camp dhe Pokémon GO (Nintendo është një pronar i pjesshëm i The Pokémon Company)-janë në dispozicion në iOS.

Vlen të përmendet se “shkurtimi” i shitjeve dixhitale të Apple besohet të jetë i njëjtë me atë të Nintendo në eShop, dhe është e kuptueshme që mbajtësi i platformës duhet të marrë një copëz nga çdo shitje e bërë në platformën e saj. Dallimi këtu, natyrisht, është se ndërsa Nintendo ka shitur 90 milionë Switches mbresëlënëse gjatë katër viteve të fundit, Apple shiti 196.9 milion iPhone vetëm në vitin 2020. Numri i pajisjeve iOS në përdorim aktiv sot do të zvogëlojë plotësisht bazën e instalimit të Switch, i cili përbën fitimin e mahnitshëm që Apple është në gjendje të gjenerojë nga lojërat.

Pozicioni i Apple është sfiduar kohët e fundit nga Epic Games, krijuesi i Fortnite, i cili ngriti një padi kundër Apple, duke pretenduar se mbante një monopol mbi mënyrën se si softueri shitet në pajisjet e tij duke detyruar zhvilluesit dhe botuesit të përdorin sistemin e tij të blerjes brenda aplikacionit Me Fortnite është falas për t’u luajtur dhe mbështetet në blerjet brenda aplikacionit për të gjeneruar një fitim-blerje të cilat i nënshtrohen shkurtimit prej 30% të Apple.

Në gjyq, Apple vuri në dukje faktin se mbajtësit e platformave të tjera – të tilla si Google dhe Microsoft – përdorin të njëjtin sistem saktësisht. Gjyqtari i distriktit amerikan Yvonne Gonzalez Rogers ra dakord në pjesën më të madhe, por gjithashtu urdhëroi që Apple të lejojë zhvilluesit të ofrojnë metoda pagese brenda aplikacioneve të tyre – metoda pagese të cilat do të anashkalonin App Store të Apple dhe do të shmangnin shkurtimin prej 30%.

Kjo do të thotë që lojërat si Fortnite mund të gjenerojnë miliona për botuesit e tyre në iOS pa i dhënë Apple asnjë qindarkë-dhe kjo mund të ketë pasoja afatgjata për mbajtësit e platformave të tjera, përfshirë Nintendo.