Google Chrome vazhdon të rregullojë gabimet e versionit më të fundit

foto

TIPARE “Monokultura e shfletuesit” shpesh ankohet si një kërcënim për uebin. Sipas Statscounter, i cili gjurmon përdorimin e shfletuesit, mbi 70 përqind e tregut përbëhet nga njerëz që përdorin Google Chrome ose një shfletues tjetër bazuar në projektin themelor Chromium.

Për çfarë shqetësohen avokatët e uebit kur thonë se kjo është e keqe është se Google mund të përcaktojë në mënyrë efektive të ardhmen e uebit duke përcaktuar se cilat veçori të mbështeten dhe cilat jo. Kjo është shumë fuqi për një kompani të vetme që gjithashtu ka një monopol efektiv në kërkimin dhe reklamat.

Çfarë do të ndodhte nëse Chrome do të vendoste të thyejë veçoritë themelore të uebit dhe as të mos ndiejë nevojë t’i tregojë askujt?

Epo, ne mund t’i përgjigjemi asaj pyetjeje sepse kjo është ajo që bëri Chrome.

Në fillim të këtij viti zhvilluesit e Chrome vendosën që shfletuesi nuk duhet të mbështesë më dialogje JavaScript dhe dritare paralajmëruese kur thirren nga iframet e palëve të treta.

Kjo do të thotë që nëse diçka është ngulitur nga një uebfaqe tjetër, le të themi një video në YouTube, Chrome dëshiron të ndalojë lejimin e asaj përmbajtje të ngulitur për të thirrur funksionin e paralajmërimit JavaScript, i cili hap një dritare të vogël alarmi. Përfundimisht Chrome synon të heqë qafe krejtësisht dritaret e alarmit.

Pra, çfarë ndodh kur Chrome e bën këtë? Në fillim asgjë sepse është thjesht një defekt i errët në një gjurmues të defekteve që lexojnë vetëm zhvilluesit e Chromium. Pastaj një zhvillues i Chrome ndodh ta përmendë atë duke kaluar në Twitter. Kjo ngre një trazirë të zhvilluesve të zemëruar, përballë të cilëve Chrome shtyn lëvizjen deri në janar 2022, kur përsëri do të përpiqet të heqë veçoritë dhe shpreson që këtë herë askush të mos e vërejë.

A e dini se çfarë nuk po ndodh këtu? Asnjë organ standardi nuk është duke u konsultuar, asnjë diskutim publik nuk ndodh me shitësit e tjerë të shfletuesve (Mozilla akoma e bën një shfletues uebi ta besojë apo jo). Jo, ajo që ndodh është që Google merr të bëjë atë që dëshiron dhe uebi prishet.

“Kompania e madhe e keqe” nuk është lajm në këtë pikë, veçanërisht nëse kompania e madhe është Google, por këtu po ndodh më shumë se kaq dhe ia vlen të ndahesh pak.

Ndërprerja e një veçorie është e rrallë. Një pjesë e asaj që është e mahnitshme në lidhje me uebin është se ju ende mund të shkoni në faqen e parë të internetit dhe ta shihni atë në çdo shfletues. Rrjeti është ueb në pjesën më të madhe për shkak të këtij niveli të lartë të pajtueshmërisë së prapambetur. Për meritën e tyre, krijuesit e shfletuesve në përgjithësi kanë qenë shumë të mirë për të siguruar që ndryshimet të mos thyejnë uebin.

Thënë kështu, ndryshimi ndodh. Shumica e shfletuesve nuk e mbështesin etiketën blink. Provoni të përdorni applet ose AppCache – të dyja janë zhdukur. Kjo do të thotë, ata janë larguar nga standardi zyrtar i uebit. Shfletuesit individualë mund t’i mbështesin, por nuk janë më HTML të vlefshëm. Aty qëndron çelësi. Kjo është pikërisht arsyeja pse ne kemi organe standarde si World Wide Web Consortium (W3C) dhe Grupi i Punës i Teknologjisë së Aplikimit të Hypertext Web (WHATWG).

Këto janë grupet ku ndodhin vendimet për atë që duhet dhe nuk duhet të jetë pjesë e HTML, dhe ato vendime zakonisht vijnë pas diskutimit dhe testimit të gjatë. FAQ -ja WHATWG madje trajton se si duhet të funksionojë ky proces, duke e quajtur atë “një përpjekje shumë e ndërlikuar, që përfshin koordinimin midis zbatimeve të shumta dhe telemetrisë së gjerë për të përcaktuar sasinë e sa ueb faqeve që do të ndryshonin sjelljen e tyre.”

Google, i njohur për sasinë e të dhënave që mbledh para se të bëjë ndryshime në vetitë e veta në internet, nuk ka bërë, për aq sa mund të themi, ndonjë telemetri ose nuk ka idenë më të vogël se sa faqe uebi do të preken duke hequr mbështetjen për alarm dhe dialog. Google thjesht dëshiron që ata të zhduken kështu. Ky është një monopol për ju.

FAQ -ja WHATWG vazhdon duke thënë se “kur funksioni është mjaft i pasigurt, i dëmshëm për përdoruesit ose përdoret shumë rrallë, kjo mund të bëhet. Dhe pasi zbatuesit të kenë rënë dakord të heqin funksionin nga shfletuesit e tyre, ne mund të punojmë së bashku për të hequr është nga standardi “.

Pjesë e problemit është mungesa e komunikimit. Kur komuniteti i zhvilluesve zbulon se Google do të thyejë një numër faqesh në internet përmes një cicërimë, ju e dini që komunikimi ka dështuar. Por kishte një cicërimë pasuese që ishte në të vërtetë shumë më shqetësuese sesa lajmi i alarmit () që zhdukej.

Cicërimë vjen nga inxhinieri dhe menaxherja e softuerit Chrome Emily Stark, e cila natyrisht po flet për veten e saj, jo për Chrome, por duket e sigurt të supozohet se ky mendim është i përhapur në Google. Ajo shkruan: “Ndryshimet e mëdha ndodhin shpesh në internet, dhe si zhvillues është praktikë e mirë të testosh kundër kanaleve të lëshimit të hershëm të shfletuesve kryesorë për të mësuar në lidhje me çdo çështje të pajtueshmërisë paraprakisht.”

Së pari, ajo është plotësisht e gabuar – ndryshimet e thyera ndodhin shumë rrallë në internet dhe, siç u vu re, ekziston një proces për t’u siguruar që ato të shkojnë pa probleme dhe që vlejnë “koston” e prishjes së gjërave. Por e dyta, dhe shumë më shqetësuese, është nocioni që zhvilluesit e uebit duhet të testojnë vazhdimisht faqet e tyre të internetit kundër lëshimeve të hershme të shfletuesve kryesorë.

Kjo është në fakt arsyeja pse ka standarde në internet – kështu që zhvilluesit nuk duhet të bëjnë gjëra qesharake, si të testojnë vazhdimisht faqet e tyre të internetit për t’u siguruar që ata janë ende duke punuar. Ju e krijoni sitin duke përdorur standardin e rënë dakord dhe funksionon për aq kohë sa funksionon uebi. Ndalesë e plotë. Kjo është pika në standarde. Dikush me shtat të konsiderueshëm në projektin Chrome do të mendonte ndryshe do të ishte një flamur i kuq.

Zhvilluesi dhe avokati i uebit Jeremy Keith thekson diçka tjetër që nuk shkon me këtë ide. “Kishte një supozim të pashprehur se uebi është ndërtuar nga zhvillues profesionistë të uebit,” shkruan ai. “Kjo më dha një të ftohtë të ftohtë.”

Ajo që është tronditëse në supozimin është vetëm kjo, supozohet. Ideja që mund të ketë dikush që është ulur tani duke shkruar rreshtat e tyre të parë provues të HTML në mënyrë që ata të mund të hapin një faqe në internet kushtuar strucave, as që merret parasysh.

Ajo që ne jemi të detyruar të supozojmë nga ana tjetër është se Chrome është ndërtuar nga zhvilluesit profesionistë që punojnë për një agjenci reklamash me qëllimin parësor ndërtimin e një shfletuesi në internet që u shërben nevojave të zhvilluesve të tjerë profesionistë që punojnë për klientët e ardhshëm të agjencisë së reklamave.

Siç thekson Keith, ky supozim që të gjithë janë profesionistë i përshtatet narracionit aktualisht të popullarizuar të zhvillimit të uebit, i cili është se “zhvillimi i uebit është bërë më kompleks; aq kompleks, në fakt, saqë vetëm një priftëri elitare janë të aftë të bëjnë faqe interneti sot. “

Kjo është, siç thotë Keith, “paketa absolute”.

Unë i kam mësuar njerëzit të ndërtojnë gjëra në internet (në një formë apo në një tjetër) për gati 20 vjet tani, dhe e dini çfarë? Nuk është më e vështirë të shkruash HTML tani sesa ishte 20 vjet më parë. Nuk ka më nevojë për kompleksitetin e supozuar të uebit modern sesa ka qenë ndonjëherë. Në fakt, unë mendoj se është në të vërtetë e kundërta.

Unë e gjej veten gjithnjë e më të fikur nga faqet që dukshëm janë të mbinxhinieruara. Kam filluar të vërej thjeshtësinë e bukur të një faqe HTML. Vetëm fakti i thjeshtë që ngarkohet pa një rreth rrotullues e bën atë të dallohet në internet sot.

Ju do të falenit nëse menduat se përmbajtja më e zakonshme në internet këto ditë është ai rreth i vogël rrotullues që shihni ndërsa prisni që përmbajtja e thjeshtë e tekstit të kalojë nëpër disa shtresa të kompleksitetit të panevojshëm para se të shihet.

Kompleksiteti i rrjetit modern duket si ligji i zvogëlimit të kthimeve në veprim. Zhvilluesit vazhdojnë të hedhin mbi JavaScript dhe ne vazhdojmë të marrim … më pak nga ajo që ne në të vërtetë duam.

Kjo nuk do të thotë se nuk ka kohë dhe vend për kompleksitet. Ndërtimi i navigimit nga ana tjetër me përditësimet e hartave në kohë reale kërkon disa JavaScript komplekse dhe është mirë që uebi modern ka standardet për ta bërë këtë të mundur. Por jo çdo faqe në internet duhet të jetë ajo. Uebi nuk është një vend vetëm për zhvilluesit profesionistë, është një vend që çdokush mund të ndërtojë goxha afër çdo gjëje, dhe sigurisht që nuk është një vend ku Chrome arrin të diktojë mjetet që ne përdorim ose kush mund të marrë pjesë. Uebi është për të gjithë, jo vetëm për zhvilluesit.