Apple përpiqet të ndajë

foto

Pasi iOS 14 tronditi ndërfaqen e iPhone me miniaplikacione të grumbullueshme dhe një bibliotekë aplikacionesh, iOS 15 në fillim nuk dukej aq dramatik. Duke pasur parasysh se disa veçori kryesore, si SharePlay, u vonuan, pak dukej ndryshe nga beta publike. Por tani, me iOS 15.1, gjithçka duket se është në gjendje të plotë pune. Është koha për të vendosur sistemin operativ më të fundit celular të Apple në hapat e tij.

Na u desh të prisnim deri në iOS 15.1 për SharePlay – një nga veçoritë e pakta të rëndësishme brenda këtij përditësimi ndryshe të qetë. Të gjitha gjërat e SharePlay janë të mbështetura nga aplikacioni FaceTime. Ne kemi një udhëzues për përdorimin e SharePlay pikërisht këtu, por pika kryesore është se jo të gjitha aplikacionet janë të pajtueshme.

Duhet të nisni një telefonatë FaceTime përpara se të bëni ndonjë gjë në SharePlay. Më pas, pasi të lidheni me dikë, mund të hapni një aplikacion të mbështetur dhe do të shihni një alarm në krye të ekranit që ju pyet nëse dëshironi të transmetoni përmbajtjen tuaj në kontaktin tuaj FaceTime. Më pas ata do të shohin një dritare kërcyese, duke u kërkuar atyre të bashkohen me ju.

Shfaqjet dhe përmbajtjet e përbashkëta janë mbresëlënëse pa vonesa dhe mund të navigohen nga kushdo që shikon, kështu që miqtë tuaj mund të ndalojnë një shfaqje televizive nëse u duhet të bëjnë një meze të lehtë. Një kuti foto-në-foto ofron një pamje të të gjithë telefonuesve. Është pak i ngushtë në një iPhone, por funksionon mirë në Apple TV dhe iPad. Kur shfaqjet ofrojnë titra dhe opsione të shumta audio, të gjithë mund të dëgjojnë/lexojnë në gjuhët e tyre të zgjedhura.

Ekzistojnë gjithashtu disa lojëra të përputhshme me SharePlay, por me siguri do të prireni drejt opsioneve për të luajtur pa pagesë, si loja e bazuar në sharada, Heads-Up. (Testimi i tij me redaktorët e tjerë të Engadget ishte shumë më argëtues sesa kishte të drejtë të ishte.)

Fitness Plus, shërbimi i stërvitjeve sipas kërkesës së Apple, funksionon gjithashtu me SharePlay. Sigurisht, do t’ju duhet një Apple Watch për të marrë pjesë, por është një mënyrë argëtuese për të ndarë një stërvitje dhe për të pasur dikë që të ankohet së bashku me ju. Aplikacioni bëri një punë të shkëlqyer duke zhytur audion e Fitness Plus kur shoqëruesi im foli. Ndonjëherë merrte zhurmën e ambientit, si përplasjet e largëta të derës, por ishte mirë të dëgjoja se dikush tjetër po djersinte (dhe shante) së bashku me mua, ndërkohë që isha ende në privatësinë e banesës sime.

Fatkeqësisht, shërbimi juaj i preferuar i transmetimit mund të mos funksionojë në SharePlay. Aktualisht nuk ka YouTube ose Netflix, por Apple ka arritur të përdorë TikTok, HBO Max, Hulu, Showtime, Paramount Plus dhe NBA. Ka disa aplikacione fitnesi të palëve të treta (përfshirë SmartGym), por asgjë jashtëzakonisht e dukshme.

Këtu ka potencial, thjesht do të doja që kjo veçori të mos bashkohej në fund të FaceTime. Do ta kisha vlerësuar aftësinë për të SharePlay nga të themi, Apple TV+, dhe më pas do të vendosja detajet me këdo që doja të ndaja pasi të kisha zgjedhur diçka – kjo porosi do të kishte më shumë kuptim.

Ndonëse mund të mos jem i rregullt në FaceTime, mund të vlerësoj përmirësimet në iOS 15. Për shembull, ju mund t’i ndani telefonatat tuaja FaceTime përtej kopshtit të rrethuar të Apple, me çdo gjë me një shfletues uebi. Kjo funksionon më mirë në pajisjet Apple, por është relativisht e qëndrueshme në krahasim me beta-në e hapur që provuam në fillim të këtij viti. Do të vini re gjithashtu menjëherë pamjen e re të rrjetit që e sjell Apple në barazi me shërbimet e tjera të thirrjeve video, si Google Hangouts ose Zoom.

Ekziston edhe audio hapësinore, e cila e bën çdo person në thirrjen tuaj FaceTime të tingëllojë sikur po vjen nga një drejtim i caktuar. Nuk ndryshon jetën, por është një lulëzim i këndshëm. Ajo që është edhe më e mirë janë izolimi i ri i zërit dhe mënyrat e gjera, nga të cilat kjo e fundit tërheq qëllimisht më shumë zhurmë ambienti. Ato janë gjithashtu të disponueshme jashtë aplikacionit të thirrjeve video të Apple. E ndeza pa dashje për disa telefonata me video të WhatsApp-it me familjen ndërsa përpiqesha të ngushëlloja një vogëlush të çuditshëm – telefonuesi nuk e kishte idenë se mbesa ime po kalonte një shkrirje të plotë. Natyrisht, efektiviteti i anulimit të zhurmës mund të ndryshojë, por në përgjithësi më dukej mbresëlënës.

Përpjekja e Apple për të na ndihmuar të kthejmë një pjesë të jetës sonë nga telefonat tanë inteligjentë është e mirëpritur. Krahasuar me Screentime, i cili erdhi së bashku me iOS 12, Focus duket më i fortë. Është më mirë i pajisur për t’ju ndihmuar të largoheni nga telefoni juaj dhe më pak për t’ju treguar për atë që dini tashmë – keni shpenzuar mbi 40 minuta duke lexuar Reddit kur duhet të flinit.

Focus ofron profile të shumta të ndryshme, duke evoluar opsionin “Mos shqetëso” nga më parë. Ka tre vende për të filluar: Puna, Orari i gjumit dhe Personal, por nuk ju pengon të shtoni më shumë mënyra fokusimi për të mbuluar ndoshta, udhëtimet në palestër ose kur u ofroni telefonin tuaj fëmijëve tuaj.

Ekziston gjithashtu një ndërrim brenda menyve Focus që lejon aplikacionet e përputhshme (nuk ka shumë) të njoftojnë këdo që përpiqet të kontaktojë me ju se mesazhet janë “dorëzuar në heshtje”. Nëse është shumë e rëndësishme, ata mund të “dërgojnë gjithsesi” dhe do t’ju bëjë ping. Sigurisht, kjo është vetëm kur kemi të bëjmë me përdoruesit e iOS. Përdoruesit e Android nuk do të kenë asnjë aluzion se mesazhi i tyre nuk do të lexohet.

Në iOS 15, ju mund të automatizoni tranzicionet në mënyrë që pajisja juaj t’ju ‘bllokojë’ kur duhet të depozitoni draftin tuaj të rishikimit dhe të mos zhyteni në lojën më të fundit të Apple Arcade. Kjo mund të bazohet në vendndodhje, kohë apo edhe në inteligjencën artificiale. Telefoni mëson se kur kaloni manualisht midis modaliteteve dhe do të sugjerojë të njëjtin tranzicion, me shpresë, përpara se ta bëni vetë.

Brenda cilësimeve të Fokusimit, mund të miratoni si aplikacionet ashtu edhe kontaktet. Nëse ato nuk janë në listë, njoftimet mbyllen derisa të ndërroni modalitetet.

Ju gjithashtu mund të përdorni modalitetet e fokusit për të personalizuar ndërfaqen tuaj. Brenda cilësimeve për çdo modalitet, do t’ju duhet të krijoni çdo faqe të re të ekranit bazë si një panel shtesë. Pasi të aktivizohet, do të shihni vetëm panelet e aktivizuara në atë modalitet të veçantë të Fokusit – megjithëse sirtari i aplikacionit është gjithmonë vetëm disa rrëshqitje larg…

Nëse është ndonjë lloj miratimi, unë vendos një modalitet fokusimi ‘gjumë’ që ndërpret mesazhet dhe shumicën e gjërave pas orës 22:00, duke u mbrojtur nga një pjesë e kaosit të një ekipi ndërkombëtar Engadget dhe miqve që janë shumë bufaj nate. Deri më tani, ka funksionuar mirë.

Mësimi i makinerive i Apple merr disa hapa më shumë përpara në iOS 15. Ato janë shtesa të vogla, por ato tregojnë se ku po e çon Apple OS-in e saj celular.

Një pjesë e vogël e tyre bazohen në imazhe. Visual Look-up do të kërkojë fotografi në iPhone tuaj, duke identifikuar njerëz, vende dhe më shumë. Është diçka që Google e ka bërë prej vitesh në Lens – të cilën mund ta kishit përdorur edhe në iPhone tuaj.

Teksti i drejtpërdrejtë është pak më bindës. Mund të identifikojë dhe të tërheqë tekst nga një foto, të cilën më pas mund ta ngjisni në email ose shënime. Ju madje mund ta përktheni këtë tekst në kohë reale, duke e bërë atë të dobishëm për menutë dhe tabelat, ndërsa ne gradualisht dalim përsëri përtej kufijve tanë.

Spotlight në iOS 15 i janë dhënë gjithashtu disa inteligjencë të mësimit të makinës. Tani mund të kërkoni aplikacionin tuaj Photos pa pasur nevojë ta hapni aplikacionin. Shkruani “qen”, “ramen” ose “baby” dhe do të shihni imazhet tuaja të çdo gjëje që shkruani, nëse i keni. Kjo funksionon edhe për njerëzit, nëse i keni caktuar fytyrat e tyre në foto. Edhe më mbresëlënëse, do të kërkojë tekstin brenda fotove tuaja, edhe pse nuk më është dashur ende. Megjithatë, kjo mund të rezultojë e kundërt: Unë kam një foto të një çantë të vogël Lulu Lemon (mos pyet), e cila është e mbuluar me fjalë të rastësishme. Apple i ka indeksuar të gjitha.

Në të gjithë iOS 15, do të vëreni një seksion të ri “Ndarë me ju” që bazohet tërësisht në aplikacionin tuaj Messages dhe çfarë përmbajtje dhe lidhje ju kanë dërguar njerëzit. Do ta shihni në Safari, Photos, Podcast, Apple Music dhe më shumë.

Çdo përmbajtje që dikush ndan me ju në Mesazhet do të plotësohet në aplikacionin përkatës. Ai funksionon pa probleme, por është gjithashtu vetëm për të gjitha gjërat Apple. Përfitova më së shumti nga dërgimi dhe marrja e fotografive, por mund të shihja që programi ishte shumë i lidhur me atë se sa nga miqtë dhe familja ime po shikojnë TV Plus – ose janë përdorues të iPhone fillimisht.

Safari mori gjithashtu disa ndryshime befasuese. Po, shiriti i adresave tani është zhvendosur në fund të ekranit – më afër gishtave në iPhone-ët gjithnjë e më të mëdhenj. Ndërsa duhet pak kohë për të kujtuar se ku jeton tani kutia e URL-së, ka kuptim. Dhe, nëse absolutisht nuk mund ta toleroni, mund ta çaktivizoni këtë ndryshim të dizajnit. Është një fleksibilitet i rrallë nga Apple.

Safari në iOS 15 prezanton gjithashtu shtesa, siç ka Safari në Mac. Mjerisht, zgjerimi më i mirë (dhe i vetmi që po përdor) është Noir i cili përpiqet të detyrojë një efekt “modaliteti i errët” në çdo faqe interneti që shfletoni në Safari. Është një fushë tjetër që mund të jetë më bindëse brenda një viti.

Shumë nga aplikacionet e tjera të Apple kanë marrë gjithashtu përmirësime delikate. Apple Maps vazhdon rrugën e saj të ngadaltë drejt shëlbimit me udhëzime të përmirësuara të transportit dhe udhëzime të ecjes me realitet të shtuar. Ka një nivel më të thellë detajesh për disa qytete, duke përfshirë Nju Jorkun, San Francisko dhe Londrën, duke përfshirë korsitë e biçikletave.

Me aplikacionin Weather, tani mund të konfiguroni njoftimet kur është gati të bjerë shi ose borë, të huazuar nga Dark Sky, një aplikacion moti që Apple bleu së fundmi. Dhe aplikacioni Health bën një punë më të mirë për t’ju njoftuar për tendencat, si pesha dhe aktiviteti fizik. Këtë javë, mora një njoftim që thoshte se nivelet e mia të VO2 janë përmirësuar që nga marrja e klasave të përditshme HIIT, që do të thotë se pavarësisht nga humbja e peshës ose ajo që shoh në pasqyrë, sistemi im kardiovaskular po bëhet më i fortë.

Nëse jeni duke paguar për shërbimin iCloud, ose shërbimin One të Apple, do të merrni disa shtesë me iOS 15. Ai tani përfshin një stafetë private të pjekur që do të gërvisht trafikun në të dy skajet e lidhjes tuaj të internetit – iOS do të flamuret kur të është ndezur ose fikur. Është i dobishëm thjesht sepse është aq i ngulitur brenda sistemit operativ, pa pasur nevojë ta aktivizoni ose çaktivizoni atë. Shërbimi me pagesë shton gjithashtu mundësinë për të krijuar adresat tuaja të postës elektronike “djegëse” që dërgohen automatikisht në llogarinë tuaj kryesore të emailit. Këto funksionojnë në vende ku funksioni “Identifikohu me Apple”, i cili bën një gjë të ngjashme, nuk mbështetet.

iOS 15 është një përditësim i qetë. Mund të jetë e vështirë të dallosh se çfarë ka ndryshuar nëse nuk po kërkon në mënyrë aktive dallimet. Ky nuk është një botim për heqjen e butonave të shtëpisë së iOS. Në vend të kësaj, Apple është duke u fokusuar në ndarjen si një mënyrë për t’u bashkuar me njerëzit jashtë iOS, duke i mbajtur ata tashmë të përkushtuar ndaj aplikacioneve të saj të rrënjosur thellë.

Me lidhjet në ueb të FaceTime, SharePlay dhe ato seksione të reja Shared With You, kompania po ju shtyn të ndani foto në Mesazhe, të shtriheni në një sesion joga Fitness Plus me miqtë ose të shikoni sezonin e fundit të Ted Lasso me familjen qindra milje larg.

Apple dëshiron që ju t’i bëni të gjitha ato gjëra sipas mënyrës së Apple, në vend që të përdorni WhatsApp, Netflix ose Peleton. Kjo është ende një pyetje e madhe, por Apple i ka thurur aq mirë të gjitha këto pjesë shpesh të ndryshme, saqë është e lehtë të shihet se çfarë po përpiqet të arrijë, edhe nëse përmbajtja ose fleksibiliteti nuk janë plotësisht aty.