Asimetria e reve ditë -natë parandaloi oqeanet e hershme në Venus, por jo në Tokë

foto

Toka ka pasur oqeane për gati katër miliardë vjet1 dhe Marsi kishte liqene dhe lumenj 3.5-3.8 miliardë vjet më parë. Sidoqoftë, ende nuk dihet nëse uji është kondensuar ndonjëherë në sipërfaqen e Venusit sepse planeti – tani plotësisht i thatë – ka pësuar ngjarje globale të rishfaqjes që errësojnë pjesën më të madhe të historisë së tij. Kushtet e kërkuara që uji të jetë kondensuar fillimisht në sipërfaqen e planetëve tokësorë të Sistemit Diellor janë shumë të pasigurta, pasi ato deri më tani janë studiuar vetëm me modele një-dimensionale të klimës numerike që nuk mund të marrin parasysh efektet e qarkullimit atmosferik dhe retë, të cilat janë stabilizuesit kryesorë të klimës. Këtu ne tregojmë duke përdorur simulime tre-dimensionale të modelit të klimës globale të Venusit dhe Tokës së hershme që retë e ujit-të cilat preferohen të formohen gjatë natës, për shkak të thithjes së fortë të avujve nënujorë të ujit-kanë një efekt të fortë të ngrohjes neto që pengon kondensimin e ujit sipërfaqësor edhe në modest. izolimet (deri në 325 vat për metër katror, ​​domethënë 0.95 herë konstantën diellore të Tokës). Kjo tregon se uji nuk është kondensuar kurrë dhe se, rrjedhimisht, oqeanet nuk janë formuar kurrë në sipërfaqen e Venusit. Për më tepër, kjo tregon se formimi i oqeaneve të Tokës kërkonte izolim shumë më të ulët se sot, gjë që u bë e mundur nga Dielli i ri i zbehtë. Kjo nënkupton gjithashtu ekzistencën e një gjendjeje tjetër stabiliteti për Tokën e sotme: ‘Toka me avull’, me të gjithë ujin nga oqeanet të avulluar në atmosferë.