Askush nuk besonte se Mozart ishte vetëm nëntë vjeç. Derisa ai filloi të luante me një mace, në mes të performancës.

foto

Wolfgang Amadeus Mozart mbahet mend dhe nderohet si një nga kompozitorët më të mëdhenj klasikë që ka jetuar ndonjëherë.

Si një mrekulli fëmijë, ai vazhdoi të shkruajë 41 simfoni, mbi 20 opera, dhjetëra kryevepra korale dhe koncerte dhe pjesë të panumërta instrumentale gjatë jetës së tij të shkurtër, duke vdekur tragjikisht në moshën 35 vjeç.

Ai mbahet mend gjithashtu për dashurinë e tij për macet. Duke pretenduar se jeni një, dhe tani – falë një cicërimi që sapo gjetëm – duke i dashur ata deri në shpërqendrim.

Ky cicërimë zbuloi një fakt të çmendur për kompozitorin e madh: se Shoqëria Mbretërore, një shoqëri 360-vjeçare në Mbretërinë e Bashkuar për shkencat, kishte filluar të dyshonte në moshën e kompozitorit-sepse butësia e saj e supozuar nuk përputhej me tronditjen e tij arritjet.

Në të vërtetë, kur ishte tetë vjeç, Mozart kishte shkruar një simfoni, një grusht sonata violine dhe disa pjesë të tjera.

Sipas cicërimës në fjalë (shih më poshtë), “Kur Mozart ishte tetë vjeç, ai u testua nga Shoqëria Mbretërore për të përcaktuar nëse ai ishte me të vërtetë një fëmijë apo nëse ishte fshehurazi një xhuxh i rritur. Ata ishin të bindur për moshën e tij kur, në mes të luajtjes së një pjese, ai u hutua nga një mace që vraponte nëpër dhomë. “

Gjuha e diskutueshme dhe ekzagjerimi i mundshëm mënjanë, duket se ka të vërtetë që talentet e Mozartit mund të kenë qenë të jashtëzakonshme përtej viteve të tij, por sjellja e tij përputhej me vitet e tij të reja.

“Trueshtë e vërtetë, megjithëse mosha është e gabuar dhe” xhuxhi i rritur “është gjuhë sensacionale,” thotë John Suchet i Classic FM.

Eksperti i Mozartit dhe prezantuesi i Koncertit FM Classic konfirmon se në qershor 1765, kur Mozart ishte nëntë (jo tetë), familja ishte në Londër dhe një shkencëtar, avokat dhe anëtar i Shoqërisë Mbretërore u bëri atyre një vizitë.

“Një Daines Barrington erdhi për t’i vizituar ata me qëllim të përcaktimit nëse babai i Mozart po e ekzagjeronte moshën e djalit të tij, duke thënë se ai ishte më i ri se sa ishte në të vërtetë, për ta bërë atë të duket edhe më shumë një mrekulli,” konfirmon John.

“Barrington dyshoi se Leopold Mozart po falsifikonte moshën e djalit të tij. Ai e vuri djalin në një numër testesh në tastierë, përfshirë mbulimin e çelësave me një leckë.

“Në një moment një mace e preferuar hyri, në atë moment Wolfgang la menjëherë pianon për të luajtur me macen, dhe ishte ca kohë para se ta nxisnin përsëri në tastierë.”

Të gjithë prindërit, mësuesit dhe vëllezërit e motrat më të mëdhenj, miqtë dhe të njohurit mund të dëshmojnë se sa e vështirë mund të jetë të mbash përqendruar fëmijët e vegjël.

“Një herë tjetër,” thotë John, “Mozart vrapoi nëpër dhomë me një shkop midis këmbëve, duke pretenduar se ishte një kalë. Kjo sjellje fëminore, e shoqëruar me pyetjet që Barrington bëri për të përcaktuar datën e lindjes së Wolfgang, e bindi atë se ky djalë jashtëzakonisht i talentuar ishte vërtet mosha që babai i tij tha se ishte. “

Mozart dihet se ka imituar edhe macet, ai i donte aq shumë.

Një romancier austriak dhe ish-studentja e Mozart, Karoline von Greiner Pichler, kujton një shembull të qartë të kësaj në kujtimet e saj të 1843, i cili citohet në Mozart: Një biografi dokumentare e historianit të muzikës Otto Deutsch.

“Një ditë kur isha ulur në pianoforte duke luajtur” Non più andrai “nga Martesa e Figaro, Mozart, i cili po na vizitonte, erdhi pas meje,” shkruan Pichler.

“Unë duhet ta kem luajtur atë për kënaqësinë e tij, sepse ai ulërinte melodinë ndërsa unë luaja dhe rrihte kohën mbi supet e mia; por më pas ai papritmas ngriti një karrige lart, u ul, më tha të vazhdoja të luaja bas dhe filloi të improvizonte variacione të tilla mrekullisht të bukura, saqë të gjithë i dëgjuan tonet e Orfeut gjerman me frymë të lodhur. “

Të gjitha “mësime klasike të pianos” dhe bukur deri tani.

Pastaj: “Ai papritmas u lodh nga kjo, u hodh lart dhe, me një humor të çmendur që i binte shpesh, filloi të hidhej mbi tavolina dhe karrige, të bërtiste si një mace dhe të kthehej në sulme si një djalë i pabindur.”

Të them të drejtën, nëse do të improvizonim dhe do të shkruanim muzikë sublime si ajo, me siguri do të ishim të prirur të ngriheshim dhe të shndërroheshim në një krijesë madhështore me katër këmbë, të kërcenim dhe të kënaqnim gjithashtu kënaqësinë tonë. Nëse dikush fitonte mundësinë për të kërcyer, Mozart e bëri.