Asteroidi 2021 SG iu afrua Tokës nga drejtimi i Diellit

foto

Asteroidi i sapo gjetur 2021 SG është rreth katër herë më i madh se shkëmbi hapësinor 17 metra (18 oborr) që u shpërbë mbi Chelyabinsk, Rusi, më 15 shkurt 2013. Meteori Chelyabinsk krijoi një valë goditëse që theu dritaret në gjashtë qytete ruse Me Ajo bëri që rreth 1.500 njerëz të kërkojnë kujdes mjekësor, kryesisht nga xhami fluturues. Por asteroidi i sapo gjetur 2021 SG nuk goditi. Ajo sapo kaloi afër, vetëm në gjysmën e distancës nga Toka në Hënë, javën e kaluar. Astronomët më në fund morën asteroidin-duke e zbuluar për herë të parë-një ditë më vonë, më 17 shtator 2021. Ata po përdornin një teleskop të madh, teleskopin 48-inç (1.2 metra) në malin Palomar në Kaliforni. Pse nuk e zbuluan më herët? Sepse ka ardhur nga drejtimi i diellit.

Një analizë e orbitës së tij tregon se asteroidi 2021 SG ishte më afër Tokës më 16 shtator në 20:28 UTC (4:28 pasdite ET).

Asteroidi 2021 SG ka një diametër të vlerësuar midis 42-94 metra (138-308 këmbë). Diametri i tij mesatar është 68 metra (223 këmbë). Kjo është në kontrast me 17 metra për meteorin Chelyabinsk para se të hynte në atmosferën e Tokës.

Ajo erdhi nga drejtimi i diellit. Ato fjalë mund të tingëllojnë rrëqethëse për ju. Dhe ata veprojnë gjithashtu-ndoshta më shumë-për shkencëtarët që punojnë për të zbuluar asteroidet pranë Tokës, në një përpjekje për të mbajtur planetin tonë të sigurt. Meteori i Chelyabinsk që bëri aq shumë dëme dhe shkaktoi kaq shumë shqetësim në 2013 gjithashtu erdhi, papritur, nga drejtimi i diellit. Fakti është se astronomët janë bërë shumë të mirë në zbulimin e asteroideve pranë Tokës. Dhe ka programe për t’u parë për to. Disa vëzhgime marrin vazhdimisht imazhe të qiellit të natës në kërkim të asteroidëve të rinj. Dhe astronomët mendojnë se ata kanë një trajtim të mirë në të gjithë asteroidët potencialisht dëmtues atje… përveç atyre që mund të na vijnë nga drejtimi i diellit.

Nëse do të hynte në atmosferën tonë, një asteroid aq i madh sa 2021 SG do të prodhonte një meteor të madh, shumë mbresëlënës. Asteroidi 2021 SG nuk është vetëm i madh. Alsoshtë gjithashtu një asteroid që lëviz me shpejtësi, duke udhëtuar nëpër hapësirë ​​me një shpejtësi të mahnitshme prej 53,281 milje në orë (85,748 km/orë ose 23,8 km në sekondë), në krahasim me Tokën. Me afrimin më të afërt më 16 shtator 2021, asteroidi 2021 SG iu afrua Kanadasë dhe Grenlandës.

Orbita e SG 2021 tregon se është një asteroid i tipit Apollo që përfundon një revolucion ose orbitë rreth diellit çdo 27 muaj (2.24 vjet). Këtë herë, ajo kaloi Tokën vetëm pasi kaloi orbitën e Mërkurit.