Astronautët e NASA-s përgatiten për shëtitje në hapësirë vetëm disa javë pasi goditja e satelitit rus krijoi fushë mbeturinash

foto

Dy astronautë të sapoardhur të NASA-s do të nisen jashtë Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës të martën për një shëtitje hapësinore për të zëvendësuar një antenë komunikimi që nuk funksionon.

Dr. Thomas Marshburn dhe Kayla Barron janë planifikuar të fillojnë ecjen e tyre hapësinore në orën 7:10 të mëngjesit ET dhe pritet të zgjasë rreth gjashtë orë e gjysmë.
Mbulimi i drejtpërdrejtë i ecjes në hapësirë ​​do të transmetohet në TV NASA dhe faqen e internetit të agjencisë.
Astronautët do të zëvendësojnë një nën-antenë të brezit S duke përdorur një rezervë që është bashkangjitur tashmë jashtë stacionit hapësinor. Frekuencat e radios së brezit S përdoren për të transmetuar zë dhe të dhëna me shpejtësi të ulët nga stacioni hapësinor më shumë se 220 milje te kontrollorët e fluturimit në tokë, sipas NASA-s.
Pasi ishte funksionale për 21 vjet, antena kohët e fundit ndaloi dërgimin e sinjaleve në Tokë duke përdorur sistemin satelitor të përcjelljes dhe transmetimit të të dhënave të NASA-s. Menaxherët e misionit e zbuluan çështjen në shtator, tha Vincent LaCourt, drejtor i fluturimit të ecjes në hapësirë ​​të NASA-s.
“Ajo kohë na lejoi që Tom dhe Kayla të shkonin në laboratorin tonë të fluturimit neutral, ose në pishinën e madhe ku ne praktikojmë shëtitjet në hapësirë ​​dhe të praktikojmë ecjen tonë të saktë në hapësirë,” tha LaCourt.

Në përgjithësi, humbja e kësaj antene ka një ndikim të ulët në operacionet e stacionit hapësinor. Megjithatë, mbajtja e antenave si kjo lejon një tepricë në komunikim. Instalimi i rezervës, i cili ekziston jashtë stacionit që nga viti 2010, do të lejojë që sistemi i rezervave të vazhdojë. Stacioni ka sisteme të tjera të brezit S me normë të ulët dhe sisteme me brez të lartë KU që transmetojnë video përpara dhe mbrapa.

Gjatë ecjes në hapësirë, Marshburn do të jetë në fund të krahut robotik Canadarm2, të cilin astronauti i Agjencisë Hapësinore Evropiane Matthias Maurer do ta kontrollojë nga brenda stacionit hapësinor.
Marshburn do të veshë kostumin hapësinor me vija të kuqe si anëtari i ekuipazhit 1 jashtë automjetit dhe Barron do të veshë kostumin e pashënuar si anëtari i ekuipazhit jashtë automjetit 2. Kjo është shëtitja e parë hapësinore për Barron dhe është dalja e pestë për Marshburn.
Marshburn, Barron dhe Maurer mbërritën në stacionin hapësinor së bashku me astronautin e NASA-s Raja Chari në kapsulën e tyre SpaceX Crew Dragon më 11 nëntor.
Ecja hapësinore e së martës është e 245-ta e kryer për të mbledhur, mirëmbajtur dhe përmirësuar stacionin hapësinor, i cili ka shërbyer si një qendër e vazhdueshme e orbitës së ulët të Tokës për njerëzit për 21 vjet.

Ecja hapësinore vjen vetëm dy javë pas krijimit të mbeturinave në orbitën e ulët të Tokës nga një test rus kundër satelitit që i detyroi anëtarët e ekuipazhit në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës të futeshin në anijen e tyre kozmike për siguri.
Komanda Hapësinore e SHBA tha se Rusia testoi një raketë anti-satelit me ngjitje të drejtpërdrejtë, ose DA-ASAT, duke goditur një satelit rus dhe duke krijuar një fushë mbeturinash në orbitën e ulët të Tokës prej 1700 copë mbeturinash orbitale të gjurmueshme që gjithashtu ka të ngjarë të gjenerojë qindra mijëra e copave të mbeturinave më të vogla orbitale. Do të duhen muaj për të kataloguar të gjitha mbeturinat e reja të krijuara nga testi.

Administratori i NASA-s Bill Nelson tha në një deklaratë se ai ishte “i zemëruar nga ky veprim i papërgjegjshëm dhe destabilizues. Me historinë e saj të gjatë dhe të historisë në fluturimet njerëzore në hapësirë, është e paimagjinueshme që Rusia të rrezikonte jo vetëm astronautët partnerë amerikanë dhe ndërkombëtarë në ISS, por Veprimet e tyre janë të pamatura dhe të rrezikshme, duke kërcënuar gjithashtu edhe stacionin hapësinor kinez.”
Ndërsa fusha e mbeturinave ishte shumë e përqendruar në fillim, ajo është shpërndarë me kalimin e kohës, tha Dana Weigel, zëvendësmenaxheri i NASA-s i Programit të Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor. Ekipi që planifikon ecjen hapësinore bëri modele dhe parashikime për të kuptuar mjedisin në të cilin do të jenë astronautët gjatë ecjes së tyre në hapësirë.
Ai ka rritur rrezikun për ecësit në hapësirë ​​me 7%, që “nuk është një rritje e madhe dhe kjo është brenda asaj që shohim me luhatjet normale atmosferike dhe sasinë normale të mbeturinave që lëvizin”, tha Weigel. “Ajo që na tregon në të vërtetë është se EVA (aktiviteti jashtë rrugës) ka qenë gjithmonë i rrezikshëm.”
Ky rrezik ka të bëjë me çdo mbetje me potencial për të depërtuar në kostumet hapësinore ose në vetë stacionin hapësinor. Pjesët që mund të depërtojnë në kostumet hapësinore janë shumë më të vogla se çdo gjë që ata mund të gjurmojnë, tha Weigel.
“Kjo do të thotë depërtim, por nuk do të thotë se është një depërtim katastrofik,” tha Weigel. “Ka një madhësi të caktuar depërtimi që mund të mbështetet. Ka një paketë oksigjeni urgjent në kostum që do ta ushqente atë për një kohë. Kur flasim për rrezikun EVA, në përgjithësi është rreth 1 në 2700, kështu që konsiderohet rreziku për të pasur një madhësi të caktuar. të një depërtimi gjatë kursit gjatë kohëzgjatjes së EVA gjashtë orë e gjysmë.”

Weigel tha se disa shëtitje të mëparshme në hapësirë ​​kanë ardhur me një rrezik më të lartë se ky.
“Fatkeqësisht, kur keni një ngjarje të mbeturinave si kjo dhe merrni shumë copa vërtet të vogla të shpërndara përreth, ajo thjesht bëhet pjesë e mjedisit mesatar”, tha Weigel. “Në një moment, nuk ka një aspekt specifik të drejtimit të mbeturinave. Kështu që nuk ka asgjë të ndryshme që ata do të bëjnë në ecjen hapësinore.”
Ngjarja ka përzier listën e detyrave për vetë shëtitjen hapësinore dhe disa detyra “përpara” janë hequr, duke përfshirë kalimin e kabllove dhe lëshimin e bulonave në një rezervuar rezervë azoti, tha LaCourt. Megjithatë, nëse ka kohë, astronautët do të priren për disa gjëra që mund të parandalojnë planifikimin e shëtitjeve hapësinore të ardhshme.
Në përgjithësi, ekipi tha se ata kanë qenë konservatorë me vendimet e tyre, sepse disa prej tyre u morën disa javë më parë përpara se të kishin të gjitha të dhënat e vlerësimit nga mbeturinat e reja. Mes rrezikut të rritur dhe rritjes së pasigurisë për shkak të mbeturinave të reja, “ne nuk donim ta linim ekuipazhin jashtë për më gjatë për sendet që nuk i konsideronim kritike,” tha Weigel.