Teleskopi Hapësinor James Webb nis punën në fund të dhjetorit

foto

Pas një frike javën e kaluar, zyrtarët e NASA-s dhe të Agjencisë Evropiane të Hapësirës kanë thënë se do të vazhdojnë përgatitjet për nisjen e teleskopit hapësinor James Webb. Instrumenti prej 10 miliardë dollarësh është planifikuar të lëshohet në një raketë Ariane 5 të ndërtuar në Evropë jo më herët se 22 dhjetor.

NASA tha se inxhinierët kanë përfunduar testimin shtesë për të siguruar gatishmërinë e teleskopit për fluturim dhe operacionet e furnizimit me karburant filluan më 25 nëntor. Teleskopi ka 20 shtytës të vegjël për manovrim dhe do të mbushet me rreth 240 litra karburant hidrazine dhe oksidues tetrooksidi të dizogjenit. Procesi i furnizimit me karburant do të zgjasë rreth 10 ditë.

Vendimi për të vazhduar me numërimin mbrapsht të nisjes së teleskopit Webb llogaritet si lajm i mirë pas një njoftimi paksa shqetësues një javë më parë. Më 22 nëntor, NASA tha se do të vononte nisjen e planifikuar të teleskopit hapësinor me disa ditë për të hetuar një “anomali” gjatë operacioneve të përpunimit në vendin e nisjes në Kourou, Guiana Franceze.

“Teknikët po përgatiteshin të lidhnin Webb në përshtatësin e mjetit lëshues, i cili përdoret për të integruar observatorin me fazën e sipërme të raketës Ariane 5”, tha NASA në një postim në blog. “Një lëshim i papritur, i paplanifikuar i një brezi kapëse – i cili e siguron Webb-in në përshtatësin e mjetit lëshues – shkaktoi një dridhje në të gjithë observatorin.”

Problemi ndodhi në fillim të muajit dhe NASA mblodhi një bord për shqyrtimin e anomalive për të hetuar dhe kryer testime shtesë. Pas këtyre testeve, inxhinierët arritën në përfundimin se observatori nuk ishte dëmtuar nga dridhjet nga lëshimi i shiritit të kapëses.

Megjithatë, nisja e shumëpritur e teleskopit hapësinor është vetëm fillimi i rrugës që Webb të fillojë operacionet shkencore. Nisja e tij në fund të këtij viti do të krijojë një sezon pushimi nervoz për menaxherët e NASA-s dhe shkencëtarët që shpresojnë të përdorin teleskopin e fuqishëm për të parë prapa dhe për të parë disa nga galaktikat më të hershme të formuara në univers.

Pas nisjes së tij, Webb do të duhet të udhëtojë rreth 1.5 milion km nga Toka në pikën L2 Lagrange përtej Hënës. Atje, ai do të jetë në gjendje të mbajë një pozicion të qëndrueshëm pa përdorur shumë shtytje në bord. Përgjatë rrugës dhe sapo të mbërrini atje, do të nevojiten rreth 50 vendosje të teleskopit të madh e të palosur për t’u përgatitur për vëzhgime shkencore.

Ky proces do të përfshijë gati 350 dështime në një pikë dhe nëse diçka shkon keq, do të shkatërronte vendosjen pa shpresë për riparim.