Shkencëtarët thonë se ksenobotët, robotët e parë të gjallë në botë, mund të riprodhohen

foto

Shkencëtarët që krijuan ksenobotët, robotët e parë të gjallë në botë, thonë se format e jetës janë “robotët e parë të gjallë që riprodhohen”.

Organizmat e vegjël fillimisht u zbuluan në vitin 2020. Robotët u mblodhën nga qelizat burimore të zemrës dhe lëkurës që i përkisnin bretkosës me kthetra afrikane. Ata mund të lëvizin në mënyrë të pavarur për rreth një javë para se të mbarojnë energjitë, janë vetë-shëruar dhe prishen natyrshëm.

Shkencëtarët nga Universiteti i Vermontit, Universiteti Tufts dhe Instituti Wyss për Inxhinierinë e Frymëzuar Biologjikisht i Universitetit të Harvardit publikuan të hënën një studim duke thënë se ata zbuluan një lloj të ri riprodhimi biologjik të ndryshëm nga çdo specie tjetër e njohur bimore ose shtazore, sipas një njoftimi për shtyp të publikuar nga Instituti Wyss.

“Njerëzit kanë menduar për një kohë mjaft të gjatë se ne kemi përpunuar të gjitha mënyrat se si jeta mund të riprodhohet ose përsëritet. Por kjo është diçka që nuk është vërejtur kurrë më parë,” tha Douglas Blackiston, Ph.D., një shkencëtar i lartë në Tufts. Universiteti dhe Instituti Wyss që punuan në studim.

Shkencëtarët thonë se hulumtimi i ri mund të jetë i dobishëm për sa i përket përdorimit në fushën mjekësore.

“Nëse do të dinim se si t’u thonim koleksioneve të qelizave të bënin atë që dëshironim të bënin, në fund të fundit, kjo është mjekësia rigjeneruese – kjo është zgjidhja për dëmtimet traumatike, defektet e lindjes, kancerin dhe plakjen,” Michael Levin, Ph.D., një bashkë-udhëheqës i hulumtimit, shtoi. “Të gjitha këto probleme të ndryshme janë këtu sepse ne nuk dimë se si të parashikojmë dhe kontrollojmë se çfarë grupesh qelizash do të ndërtojnë. Xenobotët janë një platformë e re për të na mësuar.”