Astronauti shikon modulin e stacionit hapësinor rus të bjerë nga hapësira në shkatërrim të zjarrtë

foto

Të hënën (26 korrik), astronautët i thanë lamtumirë një gur themeli të Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar dhe kapën imazhe mahnitëse të ndarjes që digjej në atmosferën e Tokës.

Një automjet i ngarkuar rus Progress tërhoqi modulin, të quajtur Pirs, larg stacionit hapësinor dhe poshtë në atmosferën e Tokës për të siguruar që moduli të digjej plotësisht dhe të zvogëlonte shanset e ndonjë pjese të madhe që do të dilte në sipërfaqen e Tokës.

“Krejt një ndjenjë e çuditshme për të parë një pjesë të anijes tuaj duke fluturuar në ajër (për të thënë – pa atmosferë këtu),” shkroi astronauti i Agjencisë Evropiane të Hapësirës Thomas Pesquet në një deklaratë të ndarë me fotografitë të hënën.

“Ne pamë qartë copa më të vogla që notonin larg fishekzjarreve kryesore, pasi anija po shkatërrohej nga nxehtësia e fërkimit atmosferik,” shtoi Pesquet. “Shumë shfaqje!”

Rusia kishte nisur modulin e saj Pirs në 2001; që atëherë, moduli, i cili shërbeu si një port në stacionin hapësinor, priti më shumë se 70 kapsula të ndryshme dhe mbështeti kozmonautët rusë që kryenin aktivitete jashtëtokësore, ose shëtitje në hapësirë.

Për t’i bërë vend modulit të ri shkencor të Rusisë, të quajtur Nauka, i cili filloi në 21 korrik dhe do të mbërrijë në stacion të enjten (29 korrik), Pirs duhej të shkonte. Ceremonia e djeshme e pensionit shënon herën e parë që një komponent i madh i Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar është hedhur poshtë.

Automjeti i bashkangjitur Progress, i cili kishte mbërritur në stacionin hapësinor në shkurt, kontrollonte rihyrjen e Pirsit për të siguruar që moduli të ishte shkatërruar sa më mirë që të ishte e mundur.