NASA vëren një puls të çuditshëm të rrezatimit me energji të lartë që po lëviz drejt Tokës

foto

Më 26 gusht 2020, Teleskopi Hapësinor Fermi i rrezeve Gama të NASA-s zbuloi një impuls të rrezatimit me energji të lartë që kishte vrapuar drejt Tokës për gati gjysmën e epokës së sotme të universit. Duke zgjatur vetëm një sekondë, doli të ishte një për librat e rekordeve-shpërthimi më i shkurtër i rrezeve gama (GRB) i shkaktuar nga vdekja e një ylli masiv të parë ndonjëherë.

GRB-të janë ngjarjet më të fuqishme në univers, të zbulueshme në miliarda vite drite. Astronomët i klasifikojnë ato si të gjata ose të shkurtra bazuar në faktin nëse ngjarja zgjat për më shumë ose më pak se dy sekonda. Ata vëzhgojnë shpërthime të gjata në lidhje me vdekjen e yjeve masivë, ndërsa shpërthimet e shkurtra janë lidhur me një skenar tjetër.

“Ne tashmë e dinim që disa GRB nga yjet masivë mund të regjistroheshin si GRB të shkurtër, por menduam se kjo ishte për shkak të kufizimeve instrumentale,” tha Bin-bin Zhang në Universitetin Nanjing në Kinë dhe Universitetin e Nevada, Las Vegas. “Ky shpërthim është i veçantë sepse është padyshim një GRB me kohëzgjatje të shkurtër, por vetitë e tjera të tij tregojnë origjinën e tij nga një yll në kolaps. Tani ne e dimë që yjet që vdesin mund të prodhojnë edhe shpërthime të shkurtra. “

I quajtur GRB 200826A, pas datës kur ndodhi, shpërthimi është subjekt i dy punimeve të botuara në Nature Astronomy të hënën, 26 korrik. E para, e udhëhequr nga Zhang, eksploron të dhënat e rrezeve gama. E dyta, e udhëhequr nga Tomás Ahumada, një student doktorature në Universitetin e Maryland, College Park dhe Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Goddard të NASA -s në Greenbelt, Maryland, përshkruan shkëlqimin e zbehur të shumë valëve të GRB -së dhe dritën e shfaqur të shpërthimit të supernovës që pasoi.

“Ne mendojmë se kjo ngjarje ishte në të vërtetë një gaz, një ngjarje që ishte gati të mos ndodhte fare,” tha Ahumada. “Edhe kështu, shpërthimi emetoi 14 milion herë energjinë e lëshuar nga e gjithë galaktika Rruga e Qumështit për të njëjtën kohë, duke e bërë atë një nga GRB më energjike me kohëzgjatje të shkurtër të parë ndonjëherë.”

Kur një yll shumë më masiv se Dielli mbaron me karburant, bërthama e tij papritmas shembet dhe formon një vrimë të zezë. Ndërsa materia rrotullohet drejt vrimës së zezë, një pjesë e saj shpëton në formën e dy avionëve të fuqishëm që nxitojnë nga jashtë me pothuajse shpejtësinë e dritës në drejtime të kundërta. Astronomët zbulojnë një GRB vetëm kur njëri prej këtyre avionëve ndodh të drejtohet pothuajse drejtpërdrejt drejt Tokës.

Çdo avion shpon nëpër yll, duke prodhuar një puls të rrezeve gama-forma më e lartë e energjisë e dritës-që mund të zgjasë deri në minuta. Pas shpërthimit, ylli i prishur më pas zgjerohet me shpejtësi si një supernova.

GRB -të e shkurtra, nga ana tjetër, formohen kur palë objekte kompakte – të tilla si yjet neutron, të cilat gjithashtu formohen gjatë kolapsit yjor – spiralizohen brenda miliarda vjetësh dhe përplasen. Vëzhgimet e Fermi kohët e fundit ndihmuan të tregonin se, në galaktikat e afërta, shpërthimet gjigante nga yjet neutron të izoluar, të supermagnetizuar gjithashtu maskohen si GRB të shkurtër.

GRB 200826A ishte një shpërthim i mprehtë i emetimeve të energjisë së lartë që zgjati vetëm 0.65 sekonda. Pasi udhëtoi për shekuj nëpër universin në zgjerim, sinjali ishte shtrirë në rreth një sekondë të gjatë kur u zbulua nga Monitori i Shpërthimit të rrezeve Gama të Fermit. Ngjarja u shfaq gjithashtu në instrumentet në misionin e NASA’s Wind, i cili orbiton një pikë midis Tokës dhe Diellit të vendosur rreth 930,000 milje (1.5 milion kilometra) larg, dhe Mars Odisea, e cila ka qenë duke orbituar rreth Planetit të Kuq që nga viti 2001. ESA (Hapësira Evropiane Sateliti INTEGRAL i Agjencisë vëzhgoi shpërthimin gjithashtu.