Bjarke Ingels duke projektuar “qytetin e ri në Amerikë” për pesë milionë njerëz

foto

Arkitekti danez Bjarke Ingels është duke planifikuar një qytet të quajtur Telosa për sipërmarrësin Marc Lore, i cili do të ndërtohet “nga e para” në shkretëtirën amerikane.

E shpallur në Twitter nga studioja e arkitekturës Ingels, BIG, Telosa do të ndërtohej në një zonë të pushtuar prej 150,000 hektarësh në Shtetet e Bashkuara perëndimore.

“Vizioni ynë është të krijojmë një qytet të ri në Amerikë që përcakton një standard global për jetesën urbane, zgjeron potencialin njerëzor dhe bëhet një projekt për brezat e ardhshëm,” tha një deklaratë nga Telosa.

Qyteti është ideja e Lore, një sipërmarrës dhe ish-drejtor i tregtisë elektronike në shitësin me pakicë Walmart, i cili shiti faqen e tij të internetit Jet.com te gjiganti i supermarketeve për 3.3 miliardë dollarë në 2016.

Ideja e Lore është që të marrë një parcelë të madhe toke që do t’i dhurohej një shoqërie në mënyrë që vlera e saj në rritje të financonte zhvillimin e qytetit dhe të përmirësonte mirëqenien e banorëve.

“Ka një sasi të kufizuar toke dhe ajo tokë u pretendua breza më parë – u krijuan komunitete, dollarë tatimorë u përdorën për të investuar në tokë, dhe për këtë arsye toka u rrit në vlerë me kalimin e kohës me pronarët e tokës që nuk kishin nevojë të prodhonin asgjë ose të rrezikonin, “shpjegon Lore në faqen e internetit të Telosa.

“Toka në thelb mund të shkojë nga një copë shkretëtirë djerrë në një qytet të ditëve moderne me vlerë miliarda, apo edhe triliona,” vazhdoi ai.

“Më shtyu të bëja edhe më shumë pyetje dhe të mendoja për një zgjidhje të mundshme. Po sikur ajo tokë të ishte në pronësi të një dhurimi nga komuniteti?”

Paramenduar të rritet në një popullsi prej pesë milionësh gjatë 40 viteve të ardhshme, organizatorët po synojnë të krijojnë një qytet për 50,000 njerëz deri në vitin 2030.

Bazuar gjerësisht në parimet e urbanistëve Ebenezer Howard’s Garden Cities në Mbretërinë e Bashkuar, qyteti do të kishte një dendësi prej rreth 33 njerëz për hektar – gjerësisht ekuivalent me atë të San Franciskos.

Sipas Lore, ndërtimi i Telosa nga e para do ta lejonte atë të bëhej “qyteti më i qëndrueshëm në botë”.

“Fokusi im u kthye në bërjen e Telosa qytetit më të qëndrueshëm në botë,” shpjegoi ai. “Nga ngrohja globale tek uji dhe energjia – si mund të bëjmë më mirë për brezat e ardhshëm? Dhe çfarë teknologjie dhe novacionesh të tjera në politikë dhe dizajn mund të vendosim në qytet që është e mundur vetëm për faktin se ne po e ndërtojmë atë nga e para ? “

“Vetëm imagjinoni se çfarë është e mundur me materialet e qëndrueshme të ndërtimit, automjetet autonome, avionët elektrikë dhe lëvizjen nëntokësore të materialeve.”