Bletët e mjaltit ‘ulërijnë’ si gjitarët kur sulmohen nga brirët gjigantë

foto

Tingujt shqetësues dhe dallues të bërë nga bletët aziatike të mjaltit gjatë sulmeve të grerëzave gjigantë mund të jenë një sinjal alarmi që kosherja të vendosë masa mbrojtëse.

Sulmet nga grerëzat gjigantë (Vespa soror) janë kërcënime ekzistenciale për kolonitë e bletëve të mjaltit (Apis cerana). Pushtimet e tyre janë brutale dhe praktikisht identike me ato të përdorura nga speciet e tyre motra, Vespa mandarinia, e njohur gjerësisht si grerëza vrasëse (të dy speciet janë shumë të ngjashme në aspektin e formës së trupit dhe sjelljes, por është e rëndësishme të mos ngatërrohen të dyja, veçanërisht duke pasur parasysh potenciali invaziv i V. mandarinia në Amerikën e Veriut perëndimore). Grerëzat gjigantë, për shkak të masës dhe egërsisë së tyre, mund të shkatërrojnë një zgjua të tërë bletësh në vetëm pak orë, kohë gjatë së cilës ata vrasin mbrojtësit, zënë folenë e tyre dhe – në padrejtësinë e fundit – mbartin pjellën e pambrojtur si ushqim për të. larvat e veta.

Është një biznes shumë i keq, por hulumtimi i ri i publikuar në Royal Society Open Science tregon një mënyrë të mundshme në të cilën bletët aziatike të mjaltit kanë arritur të përshtaten: një thirrje alarmi specifike për grerëzat gjigantë.

“Është alarmante të dëgjosh!” Heather Mattila, një bashkëautore e studimit dhe një studiuese në Kolegjin Wellesley, më tha kur i kërkova të përshkruante sinjalin e dukshëm të shqetësimit. “Karakterizohet nga shpërthime të shpejta tingujsh me zë të lartë që ndryshojnë në mënyrë të paparashikueshme në frekuencë – ata janë mjaft të ashpër dhe të zhurmshëm.”

Në mënyrë magjepsëse, alarmi ndan “tipare akustike me britmat e alarmit, britmat e frikës dhe thirrjet e panikut të primatëve, zogjve dhe merkateve”, sipas studimit. Mattila tha se “është emocionuese të mësosh se vetitë e zërit të sinjalit të alarmit të bletëve janë vërtet të ngjashme me vetitë e sinjaleve të përdorura nga gjitarët që gjithashtu jetojnë në grupe shoqërore dhe ndajnë informacione rreth rrezikut rreth tyre”.

Duke punuar me bletarët vendas në Vietnam, Mattila dhe kolegët e saj kanë kaluar pjesën më të madhe të shtatë viteve duke studiuar ndërveprimet e ndryshme midis bletëve aziatike të mjaltit dhe armiqve të tyre të harkut, grerëzave gjigantë. Duke vendosur mikrofona brenda koshereve, ekipi grumbulloi mbi 1300 minuta biseda me zgjua. Sinjali i alarmit i zbuluar rishtazi, i quajtur një “tub kundër grabitqarit”, u izolua nga tingujt e tjerë, duke përfshirë sinjalet e tjera akustike të bletëve, duke parë paraqitjet vizuale të zërit të njohur si spektrogramë.

“Këto imazhe tregojnë vetitë e ndryshme të tingujve që bëjnë bletët, edhe nëse ato mbivendosen në kohë sepse shumë bletë sinjalizojnë menjëherë,” shpjegoi Mattila. “Ne shikuam të gjitha regjistrimet tona për të marrë shembuj të mirë të tubave antigrabitqarë që ishin të pastër nga tingujt e tjerë, në mënyrë që të mund të karakterizonim vetitë e tyre akustike. Më pas u bë e lehtë t’i njohësh në momente më kaotike, kur bëheshin shumë tinguj.”

Me “tuba”, Mattila i referohet tingujve të bërë nga bletët kur vibrojnë krahët ose kraharorin e tyre. Ekipi zgjodhi ta quante atë një “tub kundër grabitqarit” pasi sinjali duket se është i lidhur ekskluzivisht me sulmet e grerëzave gjigantë.

Thënë kështu, shkencëtarët nuk janë plotësisht të sigurt nëse apo si sinjali i alarmit ndryshon sjelljen e bletëve. Ajo që ata dinë, megjithatë, është se zhurma e kosheres rritet tetëfish gjatë një sulmi grerëzash dhe se bletët fillojnë të mblidhen jashtë hyrjes së kosheres sapo tubat kundër grabitqarëve të jenë tingëlluar.

Bletët vendosin më pas një sërë masash mbrojtëse, të tilla si mbyllja e hyrjes me bajga kafshësh, e cila i largon grerëzat. Duke punuar së bashku, disa bletë do të formojnë një top mbytës rreth grerëzave, i cili vret sulmuesit përmes mbinxehjes dhe asfiksimit. Bletët gjithashtu lëshojnë feromone përmes gjëndrës së tyre Nasonov, qëllimi i së cilës mbetet i paqartë, megjithëse mund të lehtësojë sjelljen e grumbullimit.

Këto vëzhgime paraprake janë shumë emocionuese dhe ato vendosin mjaft mirë skenën për kërkime të ardhshme.

“Ne ende duhet të bëjmë eksperimente riprodhimi, ku ua luajmë këto tinguj kolonive që nuk po sulmohen nga grerëzat, dhe më pas të shohim se çfarë bëjnë ata,” tha Mattila. “Kjo do të na bënte të ditur reagimin specifik të bletëve ndaj këtyre tubacioneve. Aktualisht, ne e dimë se sinjalet dhe mbrojtja ndodhin në të njëjtën kohë, por nuk është e qartë se cilat nisin të tjerat.”

Për sa i përket kufizimeve, dhe siç u përmend, shkencëtarët ende duhet të përcaktojnë nëse alarmi po ndryshon sjelljen e kolonisë, siç është nxitja e thirrjeve specifike për veprim. Gjithashtu, ekipi studioi vetëm një specie të bletëve aziatike të mjaltit, kështu që nuk është e qartë nëse bletët e tjera aziatike të mjaltit po prodhojnë të njëjtat sinjale. “Ne gjithashtu nuk e kemi idenë nëse Apis mellifera, bleta e mjaltit e përdorur nga shumica e bletarëve në mbarë botën, do të përgjigjet në të njëjtën mënyrë”, pasi shumica “nuk kanë kontakt të natyrshëm me grerëzat”, tha Mattila.

Në të njëjtën kohë, ajo tha se është “magjepsëse të mësosh se sinjalet e bletëve mund të jenë gjithashtu kaq specifike”, dhe ajo shpreson se “njerëzit do ta kuptojnë se sa e ndërlikuar është bota e bletës së mjaltit dhe sa mirë janë të pajisur për të reaguar në momentin ndaj – momenti i kërcënimeve me të cilat përballen.”