NASA thotë se nuk mund të vendosë personin e parë me ngjyrë në Hënë deri në vitin 2025

foto

Misioni i parë njerëzor i NASA-s në Hënë në më shumë se 50 vjet, i cili mund të përfshijë vendosjen e gruas dhe personit të parë me ngjyrë në sipërfaqen hënore, nuk do të ndodhë të paktën deri në vitin 2025, tha agjencia të martën.

Ajo po planifikon të paktën 10 ulje në Hënë në të ardhmen – por drejtuesit e NASA-s thanë të martën se një afat kohor tepër agresiv nga administrata Trump dhe një luftë e zgjatur ligjore mbi një kontratë kyçe janë dy arsyet pse iu desh të ndryshonte planet për misionet e saj Artemis.

Administratori i NASA-s Bill Nelson tha se çështje të tjera ishin gjithashtu në lojë, duke përfshirë vështirësinë e krijimit të një sistemi të ri uljeje njerëzore gjatë një pandemie globale dhe mungesën e fondeve të mjaftueshme.

“Kthimi në Hënë sa më shpejt dhe në mënyrë të sigurtë është një prioritet i agjencisë”, tha Nelson në një deklaratë për shtyp të NASA-s. “Megjithatë, me padinë e fundit dhe faktorë të tjerë, zbarkimi i parë njerëzor nën Artemis ka të ngjarë jo më herët se 2025.”

Nelson tha se programi hënor u pezullua për gati shtatë muaj për shkak të padisë së Blue Origin mbi dhënien e kontratës fitimprurëse të sistemit të tokës njerëzore nga NASA për SpaceX. Blue Origin ka thënë se procesi i prokurimit ishte me të meta – por Zyra e Përgjegjësive të Qeverisë ka refuzuar protestat e saj dhe javën e kaluar, Gjykata Federale e Kërkesave të SHBA-së hodhi poshtë padinë e Blue Origin.

Ndërsa shpalli afatin kohor më të ngadaltë, Nelson theksoi qëllimet kryesore të projektit: rikthimin e astronautëve amerikanë në hënë.

“Sistemi i uljes njerëzore është një pjesë thelbësore e punës sonë për të çuar gruan e parë dhe personin e parë me ngjyrë në sipërfaqen hënore, dhe ne jemi duke u përgatitur për të shkuar,” tha ai.

Pengesat e vërejtura më parë përfshijnë gjithashtu vështirësinë e dizajnimit dhe prodhimit të kostumeve të reja hapësinore. Në gusht, inspektori i përgjithshëm i NASA-s njoftoi se për shkak të disa faktorëve, kostumet hapësinore të përditësuara nuk do të ishin gati deri në prill të vitit 2025.

Nelson shtoi se NASA dëshiron ta rikthejë SHBA-në në ballë të aktivitetit hapësinor, duke vënë në dukje nevojën për të qëndruar përpara programit hapësinor të Kinës që ka shënuar disa piketa vitet e fundit – duke përfshirë vendosjen e tre anëtarëve të ekuipazhit në stacionin e saj të përhershëm hapësinor.

Ai gjithashtu e karakterizoi qëllimin e administratës Trump për të zbritur njerëz në Hënë deri në vitin 2024 si “teknikisht jo të realizueshëm”, sipas NASA-s.

Pavarësisht ngadalësimit, drejtuesit e NASA-s thanë se janë ende të përkushtuar për një tjetër mision historik, për të dërguar astronautë në Mars.

Nisja e parë në programin hënor Artemis do të bëhet në vitin 2022, kur NASA do të përdorë kapsulën e saj të re dhe sistemin e lëshimit Orion në një test fluturimi pa ekuipazh. Misioni i dytë do të vijë në vitin 2024, kur një ekuipazh do të rrotullohet rreth hënës. Hapi tjetër do të jetë Artemis-III, një mision ulje hënore me ekuipazh.