Boeing thellon sondën në problemet e kapsulës së astronautëve, duke shkaktuar më shumë vonesa

foto

Shansi i dytë i Boeing për të testuar lëshimin e kapsulës së tij astronaute të trazuar në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar u vonua përsëri, ndoshta deri në mesin e vitit 2022, pasi NASA dhe gjiganti i hapësirës ajrore po bëjnë përpjekje të reja për të hetuar problemet me valvulat e karburantit të anijes.

Shtyrja shton telashet e anijes kozmike Boeing Starliner, një kontrast i mrekullueshëm me SpaceX, kompania private e themeluar nga Elon Musk. Anija e saj e pasagjerëve, Crew Dragon, ka ngritur ekuipazhe në orbitë katër herë në dy vitet e fundit, me një të pestën të planifikuar në Halloween.

Kapsula Starliner erdhi brenda pak orësh nga lëshimi në stacionin hapësinor me një raketë Atlas 5 në gusht, si pjesë e një misioni testues 10-ditor pa njerëz në bord. Qëllimi ishte të demonstronte se anija kozmike ishte mjaft e sigurt për të fluturuar astronautët e NASA -s. Por disa nga valvulat e karburantit të Starliner, të furnizuara nga Aerojet Rocketdyne, një prodhues i motorëve të raketave, nuk u hapën siç ishin projektuar gjatë përgatitjeve të lëshimit të minutës së fundit, duke i shtyrë inxhinierët të rrokullisnin raketën përsëri në kullën e saj dhe, përfundimisht, kapsulën përsëri në fabrikë.

“Ne nuk kishim asnjë indikacion se do të kishte ndonjë problem me këto valvola,” u tha gazetarëve të martën John Vollmer, menaxheri i operacioneve të ekuipazhit tregtar të Boeing. Valvulat janë pjesë e një rrjeti të zbukuruar të hidraulikut në një bagazhe të ndashme të quajtur “moduli i shërbimit” që strehon pajisjet shtytëse të Starliner. Komponentët punuan gjatë testeve të mëparshme, përfshirë një provë të sistemit të ndërprerjes së urgjencës të anijes në vitin 2019, shtoi Vollmer.

Boeing ende nuk ka përcaktuar se çfarë shkaktoi bllokimin e valvulave. Inxhinierët po mendonin nëse do të sillnin një modul krejtësisht të ri shërbimi, por Boeing kohët e fundit vendosi të mbajë atë ekzistues, tha Vollmer.

Supozimi aktual se çfarë e shkaktoi çështjen e valvulave përfshin lagështi që u grumbullua pranë disa prej vulës Teflon të valvulave. Por pa ndonjë fajtor të qartë, kompania tani planifikon të dërgojë dy valvola në një qendër të NASA -s në Huntsville, Ala., Për një skanim CT kriminalistik, duke përdorur makina të ngjashme me ato të përdorura te njerëzit për të zbuluar sëmundjet.

Boeing ndërtoi Starliner nën një kontratë të NASA -s me vlerë 4.5 miliardë dollarë. Ishte pjesë e një programi të NASA -s të njohur si Crew Commercial, i cili është krijuar për të stimuluar zhvillimin privat të dy kapsulave konkurruese hapësinore të afta për të transportuar astronautët nga dhe nga Stacioni Hapësinor Ndërkombëtar. SpaceX mori kontratën e saj me vlerë afërsisht 3 miliardë dollarë, dhe kapsula e saj Crew Dragon kreu fluturimin e saj të parë pa ekuipazh në stacionin hapësinor në vitin 2019.

Përpjekja e parë e Boeing për të lëshuar një Starliner të pakapur në Dhjetor 2019 nuk arriti të arrijë në stacionin hapësinor për shkak të dhjetëra problemeve të softuerit, disa prej të cilave duhej të riparoheshin ndërsa anija kozmike ishte në orbitë. Starliner do të kishte pësuar atë që zyrtarët e quajtën një dështim katastrofik, nëse inxhinierët nuk do të ishin në gjendje të korrigjonin shpejt disa nga çështjet e softuerit, tha në atë kohë një panel i ekspertëve të sigurisë ajrore të NASA -s.

Kompania kaloi 18 muaj duke bërë afërsisht 80 korrigjime si në anijen kozmike ashtu edhe në kulturën e sigurisë së brendshme të ekipit Starliner, siç është urdhëruar nga NASA, dhe Boeing mori një pagesë prej 410 milion dollarë në vitin 2020 për të lëshuar Starliner përsëri për një test tjetër të pakontrolluar.