Bota nuk është akoma gati për një stuhi diellore si ajo që po vjen, thonë shkencëtarët

Rreth 100 vjet më parë, më 15 maj 1921, zjarre të shumta shpërthyen në dhomat e kontrollit të energjisë elektrike dhe telegrafit në disa pjesë të botës, përfshirë në SHBA dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Në qytetin e Nju Jorkut, ishte nga një dërrasë në stacionin Brewster që u përhap shpejt për të shkatërruar të gjithë ndërtesën, dhe në Suedi, operatorët në shkëmbimin e Karlstad fillimisht përjetuan mosfunksionim të pajisjeve dhe tym të zbehtë, pastaj pas një periudhe qetësie zjarri kryesor filloi, duke çuar në dëmtime të mëdha të pajisjeve, thonë studimet.

Raporte të ngjashme dolën nga pjesë të ndryshme të botës, përfshirë Indinë, Britaninë e Madhe dhe Zelandën e Re për shqetësimet në pajisjet elektrike dhe telat elektrikë dhe telegrafë në atë kohë që po lindnin.

Këto ishin për shkak të fushave magnetike të krijuara në Tokë nga një nga stuhitë më të mëdha diellore që kishin ndikuar në planet – e njohur si Stuhia Hekurudhore e Nju Jorkut e vitit 1921.

“Efektet ishin në lidhje me ndërhyrjen në radio komunikimet, telegrafin dhe sistemet telefonike, të gjitha të cilat u përdorën në 1921,” tha Jeffrey Love, gjeofizikant në Programin e Gjeomagnetizmit të Shërbimit Gjeologjik të SHBA (USGS)

Kjo ngjarje e motit hapësinor është “në thelb një thirrje zgjimi”, sipas Dr Love, i cili thotë se nëse super-flakë të tillë diellorë godasin Tokën sot, kjo mund të sjellë edhe më shumë shkatërrim.

“Kur shikojmë prapa në këtë kohë, gjithçka që lidhet me energjinë elektrike nuk ishte aq e rëndësishme në 1921 sa është sot,” thotë ai.

Shkencëtarët kanë kuptuar për më shumë se një shekull se si lindin këto superstuza diellore dhe shkaktojnë ndërprerje në energjinë elektrike dhe rrjetet e komunikimit. Por ndikimi që mund të shkaktojë një ngjarje e tillë e motit hapësinor sot nuk është kuptuar ende plotësisht.