Çaktivizoni “Print Spooler” të Windows-it ose mund të hakoheni, thotë Microsoft

foto

Microsoft edhe një herë po këshillon klientët e saj që të çaktivizojnë Windows print spooler, pasi një dobësi e re që lejon hakerat të ekzekutojnë kodin me qëllim të keq, është shfaqur. Ndërsa një rifreskim që rregullon të metën do të lëshohet në kohën e duhur, zgjidhja më efektive që ndodhet aktualisht në tryezë është ndalimi dhe çaktivizimi i plotë i shërbimit spooler të printimit.

Kjo është dobësia e tretë e spooler-it të shtypur që shfaqet në vetëm pesë javë. Ndërsa një e metë kritike u identifikua fillimisht dhe u rregullua në Qershor, një e metë e ngjashme – e quajtur PrintNightmare – doli në dritë menjëherë pas dhe u rregullua më pas (me sukses të përzier).

Shfaqja e kësaj dobësie të re është një lajm zhgënjyes për Microsoft dhe përdoruesit e saj.

Microsoft ka paralajmëruar klientët për cenueshmërinë e re të spooler-it të shtypur në internet, duke shkruar: “Një lartësi e cenueshmërisë së privilegjit ekziston kur shërbimi Windows Print Spooler nuk kryen në mënyrë të duhur operacionet e skedarit të privilegjuar. Një sulmues që ka shfrytëzuar me sukses këtë dobësi mund të ekzekutojë një kod arbitrar me privilegjet e SYSTEM. pastaj mund të instalojë programe; të shikojë, të ndryshojë ose të fshijë të dhëna; ose të krijojë llogari të reja me të drejta të plota të përdoruesit. “

Përfundimi për të bërë të sigurt kompjuterin tuaj është të ndaloni dhe çaktivizoni plotësisht shërbimin spooler të printimit, nëse po funksionon – Microsoft tregon se si mund ta bëni këtë në internet. Ndërsa do të ketë një copë toke për këtë dobësi të lëshuar në kohën e duhur, asnjë afat kohor nuk është aktualisht i disponueshëm.