Çfarë ndodh nëse nuk kaloj në Windows 11?

foto

Edhe pse Windows 11 po vjen këtë vjeshtë, Microsoft thotë se nuk do të keni nevojë të bëni instalimin tuaj të Windows 10 në Windows 11. Ashtu si “Përditësimet e Mëparshme” kryesore në Windows 10, ne mendojmë se do të jeni në gjendje të refuzoni ose shtyni çdo ofertë që Microsoft bën për të rifreskuar sistemin tuaj duke mos filluar procesin e azhurnimit në Windows Update.

Deri më 14 tetor 2025, nuk do të keni asnjë problem për të qëndruar në Windows 10. Microsoft do të vazhdojë të mbështesë Windows 10 deri në atë datë dhe ju përsëri mund ta përdorni atë në mënyrë të sigurt në PC tuaj aktual ndërsa prisni që rifreskimet jetike të sigurisë të mbërrijnë kur është e nevojshme.

Por pas 14 tetorit 2025, përdorimi i Windows 10 do të bëhet shumë më i rrezikshëm. Kjo sepse Microsoft do të ndalojë lëshimin e rifreskimeve të reja të sigurisë për Windows 10 në atë datë. Nëse dikush zbulon një shfrytëzim ose dobësi të re në Windows 10 pas asaj date, Microsoft nuk do të lëshojë një rifreskim të Windows 10 për ta rregulluar atë.

Kur Windows 11 të nisë, ju përsëri do të jeni në gjendje të përdorni Windows 10 siç bëni normalisht tani. Nuk do të ndalet së funksionuari automatikisht.

Kurdo që të nisë Windows 11, Microsoft ka të ngjarë t’u ofrojë përdoruesve të Windows 10 një shans për të rifreskuar në Windows 11 falas nga Windows Update te Settings. Nëse e refuzoni azhurnimin, mund të shihni përsëri kujtesë pop-up që ju kërkojnë të azhurnoni në Windows 11, përveç nëse kompjuteri juaj nuk e mbështet atë.

Ju mund ta keni kontrolluar tashmë PC-në tuaj dhe e keni kuptuar që ai nuk do të jetë në gjendje të rifreskohet në Windows 11. Nëse është kështu, keni disa opsione. Opsioni më i sigurt do të jetë blerja në një kompjuter më të ri disa kohë para kësaj date të ndërprerjes 2025. Në atë mënyrë, ju do të ekzekutoni Windows OS më të fundit, më të sigurt. Opsioni tjetër është të vazhdoni të përdorni Windows 10, i cili vjen me rreziqe të konsiderueshme të sigurisë.

Sa herë që vjen një rifrekim i Windows, ka gjithmonë disa njerëz që preferojnë t’i përmbahen një versioni më të vjetër të Windows, edhe kur ai nuk mbështetet. Edhe sot, disa mbajtje ende përdorin Windows 7, Windows 8, apo edhe versione të mëparshme si Windows XP çdo ditë. Por ata njerëz marrin përsipër rreziqe më të mëdha sigurie.