Çmimet e Nvidia dhe AMD GPU po kthehen në stratosferë pasi disponueshmëria e tyre në treg po vështirësohet.

foto

Përmes xhamit të shikimit: Deri tani ne jemi mësuar me një rrjedhë të vazhdueshme lajmesh të këqija në lidhje me disponueshmërinë dhe çmimet e gjithçkaje me një çip në të. GPU -të nuk bëjnë përjashtim, dhe MSRP është një term që ka humbur kuptimin e tij pasi nuk ka shenja që shitësit me pakicë do të shesin karta grafike me atë çmim për të ardhmen e parashikueshme.

Në fillim të këtij viti, dukej se kishte një prirje të përgjithshme rënëse në çmimet e GPU. Muajin e kaluar, minierat Ethereum panë një goditje më të ulët se sa pritej edhe pas fillimit të azhurnimit të protokollit EIP1559 që supozohej se do ta bënte atë disi më pak fitimprurës. Por ndërsa NFT -të lulëzuan, aktiviteti minerar pa një rritje të krahasueshme e cila e ka mbajtur kërkesën për GPU shumë më lart se oferta.

Sipas të dhënave të reja nga 3DCenter, disponueshmëria dhe çmimet e GPU -së po marrin përsëri një keq, me kartat Radeon nga AMD tani duke u ulur në një mesatare prej 74 përqind mbi MSRP, ndërsa modelet e kartave grafike Nvidia GeForce po komandojnë një premium 70 përqind mbi çmimi i supozuar i rekomanduar nga prodhuesi. Siç e dini, ne gjithashtu ndjekim çmimet e GPU në baza mujore dhe po dalim me raportin tonë të shtatorit më vonë këtë javë (tani drejtpërdrejt).

Kjo është situata e çmimeve e vërejtur tek shitësit gjermanë, por ka raporte të veçanta që konfirmojnë se kjo është reflektuese e një prirje globale. Megjithë përpjekjet e tyre më të mira, shitësit nuk po marrin askund njësi pothuajse të mjaftueshme të RTX 3060 të Nvidia ose RX 6600 XT të AMD. Dhe këto ka të ngjarë të jenë kartat më të kërkuara për arsye që shpjegohen në rishikimin e gjerë të Steven.

Modelet më të larta si GeForce RTX 3090, GeForce RTX 3080, Radeon RX 6900 XT dhe Radeon RX 6800 XT janë edhe më të vështira për tu gjetur.

Raportet tregojnë se Nvidia ka filluar të përdorë qeliza të gabuara GA104 nga GPU-të e mundshme RTX 3070 Ti dhe t’i kthejë ato në GPU RTX 3060 për të lehtësuar çështjet e furnizimit dhe rendimentit. Sa i përket AMD, kompania thotë se do t’i japë përparësi GPU-ve të nivelit të lartë në muajt e ardhshëm, por furnizimi mund të mbetet ende i ngushtë deri në vitin e ardhshëm.

Komplikimi i mëtejshëm i këtyre çështjeve është rritja e fundit e çmimit të TSMC, e cila është afër 20 për qind për disa nga klientët e saj, por vetëm tre për qind për Apple sipas raporteve. Përtej silikonit, ekziston një kërcënim edhe më i madh për përballueshmërinë e çdo gjëje me pajisje elektronike në të – çmimet e metaleve të rralla të tokës kanë shpërthyer kohët e fundit dhe nuk ka zgjidhje të menjëhershme për këtë.