Dëgjoni tingujt e botës marsiane

foto

Nëse dëgjoni një gjë të re sot, si mund ta bëni atë si zhurmën e erës në Mars?

Dy mikrofona në bordin e Perseverance Rover kanë “regjistruar gati pesë orë të erërave marsiane, rrotat e roverit që kërcasin mbi zhavorr dhe motorët që rrotullohen ndërsa anija kozmike lëviz krahun e saj”, thotë NASA.

NASA ka lançuar një burim interaktiv që lejon dëgjuesit të dëgjojnë regjistrimet e marra miliona milje larg në sipërfaqen e Planetit të Kuq.

Edhe pse është delikate, nuk duhet të jesh një shkencëtar planetar për të dëgjuar dallimin midis tingujve në Tokë dhe tingujve në Mars.

NASA e përshkruan astro-akustikën e Marsit në këtë mënyrë: “Nëse do të ishit duke qëndruar në Mars, do të kishit dëgjuar një version më të qetë dhe më të mbytur të asaj që do të kishit dëgjuar në Tokë dhe do të prisnit edhe pak më gjatë për ta dëgjuar atë.”

Baptiste Chide është një shkencëtar planetar që po studion të dhënat e audios në L’Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie në Francë. “Tingujt marsianë kanë dridhje të forta basi, kështu që kur vendosni kufje, mund ta ndjeni vërtet atë. Mendoj se mikrofonët do të jenë një aset i rëndësishëm për shkencën e Marsit të ardhshëm dhe të sistemit diellor,” thotë Chide.

David Gruel, një nga ekspertët që studion audion e roverit, thotë se era në Mars tingëllon ndryshe për shkak të atmosferës unike të Marsit. Ai foli me Lulu Garcia-Navarro të Weekend Edition në Mars.

“Pra, shpejtësia e erës në një mjedis të dioksidit të karbonit është më e ngadaltë sesa në mjedisin tonë ajror. Kështu që ju mund të mos dëgjoni aq shumë zhurmë sa do të dëgjonit në atmosferën e Tokës, por do të dëgjoni më shumë zhurma të nivelit të ulët në atmosferën e Marsit sesa do të bënit këtu në Tokë, “raporton Gruel.

Për shkak se atmosfera e Marsit është shumë më pak e dendur se ajo e Tokës, tingujt me zë më të lartë si bilbilat dhe disa thirrje zogjsh do të ishin pothuajse të padukshme në Mars.

Burimi i NASA-s gjithashtu i lejon dëgjuesit të krahasojnë tingujt e zakonshëm të Tokës, të tilla si valët e oqeanit që përplasen në një breg, me atë që mund të tingëllojnë nëse regjistrohen në Mars.

Shkencëtarët morën parasysh presionin atmosferik, dendësinë dhe kiminë për të simuluar sesi mund të ndryshojë tingulli i Tokës në Mars.

Sipas NASA -s, të kuptuarit e natyrës së zërit në Mars mund të ndihmojë një ditë shkencëtarët të diagnostikojnë problemet me një anije kozmike në një planet të largët, ashtu si një mekanik makinash mund të dëgjojë nga afër një motor për të ditur se çfarë nuk shkon me të.