NASA planifikon të nisë misionin Artemis I në Hënë në shkurt 2022

foto

Ju do të duhet të prisni edhe një kohë për misionin Artemis I të NASA-s. Space.com vëren se NASA tani pret të nisë testin e fluturimit pa ekuipazh Artemis I në shkurt 2022, me dritaren e ngritjes që hapet më 12 shkurt. Kapsula Orion është vendosur në majë të raketës Space Launch System dhe shpërthimi tani është kryesisht i kushtëzuar nga testimi.

Megjithatë, ky testim mund të zgjasë pak. Agjencia hapësinore planifikon teste për ndërfaqet, inxhinierinë, komunikimet dhe sistemin e numërimit mbrapsht. Testi më i rëndësishëm është efektivisht “Prova e Veshjes së lagur”, kur ekuipazhi i Artemis I do të përpiqet të ngarkojë dhe shkarkojë shtytësit disa javë para nisjes. NASA nuk do të caktojë një datë të nisjes së fortë deri pas një prove të suksesshme, kështu që ju nuk do të merrni kohën përfundimtare për një kohë të gjatë.

Artemis I do të dërgojë një kapsulë Orion me një “moonikin” të pajisur me sensorë rreth Hënës (plus “fantoma” të ngjashme me organet dhe kockat) për të studiuar nxitimin, rrezatimin dhe dridhjet gjatë udhëtimit. Artemis II do të mbajë një ekuipazh njerëzor. NASA shpresonte të zbarkonte njerëzit në Hënë në vitin 2024, megjithëse shqetësimet buxhetore dhe lufta për kontratat e tokës kanë vënë në dyshim këtë objektiv.

Megjithatë, një mision i suksesshëm Artemis I do të përfaqësonte një moment historik të rëndësishëm. Do të demonstronte qëndrueshmërinë e Orionit dhe SLS. Më e rëndësishmja, njerëzit do të bënin një hap më afër daljes përtej orbitës së Tokës për herë të parë në dekada.