‘Dragoi fluturues’ mund të ketë ekzistuar në Kili, thonë shkencëtarët

foto

Shkencëtarët kanë gjetur dëshmi se një “dragua fluturues” – i njohur që ka bredhur në qiellin e hemisferës veriore – gjithashtu ka shkelur në Kili.

Dinosauri i përkiste një grupi pterosaurësh të hershëm që endeshin në tokë 160 milion vjet më parë.

Një fosil i këtij të ashtuquajtur dragoi fluturues është zbuluar në shkretëtirën Atacama në vendin e Amerikës së Jugut.

Evidenceshtë dëshmia e parë e zvarranikut të epokës Jurasike – i cili kishte një bisht të gjatë, krahë dhe dhëmbë të mprehtë, të drejtuar nga jashtë – u gjetën në hemisferën jugore.

Fosili në Kili u zbulua nga Osvaldo Rojas, drejtori i Muzeut të Historisë dhe Kulturës Kombëtare të Shkretëtirës Atacama, në qytetin Cerritos Bayos në 2009.

Studiuesit më vonë zbuluan se mbetjet e specieve të panjohura i përkisnin një zvarraniku fluturues nga periudha Jurassic.

Analiza zbuloi se kafsha ishte pjesë e nënfamiljes Rhamphorhynchinae, sipas Universitetit të Kilit, i cili hetoi rimailin.

Itshtë mostra e parë nga nënfamilja Rhamphorhynchinae e zbuluar në Hemisferën Jugore, tha universiteti.

Jhonatan Alarcon, i cili drejtoi studimin e mbetjeve, tha se zbulimet nga ky grup zakonisht vijnë nga Evropa dhe mbetjet skeletore të gjetura në Kili tregojnë “shpërndarja e kafshëve në këtë grup ishte më e gjerë se ajo që ishte e njohur deri më tani”.

Zbulimi tregon për lidhjet e ngushta dhe migrimin e mundshëm midis hemisferave veriore dhe jugore në një kohë kur shumica e masave të tokës jugore të globit besohej se ishin të lidhura në një superkontinent të quajtur Gondwana.