Dragoi Komodo në rrezik zhdukjeje ndërsa nivelet e detit rriten

foto

Dragoi komodo, hardhuca më e madhe në botë, kërcënohet me zhdukje pasi rritja e nivelit të ujit të nxitur nga kriza klimatike zvogëlon habitatin e tij, sipas përditësimit të fundit të “listës së kuqe”.

Endemik për një pjesë të vogël të ishujve indonezianë, dragoi komodo jeton në buzë të pyllit ose në një savanë të hapur, rrallë duke dalë më lart se 700 metra mbi nivelin e detit. Ngritja e niveleve të ujit është vendosur të ndikojë në 30% të habitatit të tij në 45 vitet e ardhshme, sipas Unionit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN), i cili ka ndryshuar statusin e tij nga i prekshëm në i rrezikuar.

Përditësimi – i shpallur në kongresin e mbrojtjes botërore të IUCN në Marsejë – është i pari për dragoin komodo në më shumë se 20 vjet. Ajo vjen pasi punimi i parë i rishikuar nga kolegët mbi mënyrën se si ngrohja globale do të ndikonte në hardhucat gjigante arriti në përfundimin “kërkohen veprime urgjente të ruajtjes për të shmangur rrezikun e zhdukjes”.

Përveçse në pamundësi për të lëvizur në terren më të lartë, habitati i dragonjve komodo po copëtohet gjithnjë e më shumë nga aktiviteti njerëzor, gjë që i bën popullsitë më pak të shëndetshme gjenetikisht dhe më të prekshme. Gama e habitatit të tyre në ishullin Flores në Indonezinë juglindore mendohet të jetë zvogëluar me më shumë se 40% midis 1970 dhe 2000.

“Për shkak të presionit njerëzor, pylli po prishet dhe zhduket ngadalë, dhe savana preket nga zjarret dhe degradimi. Kjo është arsyeja pse kafshët janë me të vërtetë në xhepa të vegjël të vegjël, “tha Gerardo Garcia, kurator i vertebrorëve dhe jovertebrorëve në kopshtin zoologjik Chester. “Habitatet po bëhen edhe më të vogla për shkak të rritjes së nivelit të detit.”

Evropianët zbuluan dragonjtë komodo vetëm në fillim të shekullit të 20 -të dhe u magjepsën menjëherë nga krijesat. Të rritur deri në 3 metra të gjatë dhe peshojnë më shumë se 150 kg, komodot ushqehen kryesisht me derra të banuar në pyje, dre, buall dhe shkopinj frutorë të cilët varen në pemët e ulëta të mangrovës. Kur sulmojnë, pështyma e tyre helmuese bën që presioni i gjakut të preve të tyre të bjerë papritur dhe ta ndalojë atë të mpiksjes, duke i dërguar ata në shok. Megjithë kredencialet e tyre të tmerrshme ne ende dimë pak për ta, sepse ata janë shumë të turpshëm.

“Reshtë zvarraniku më karizmatik në planet deri në vitin e kaluar ne nuk e dinim vërtet se ku jetonin komodot,” tha Garcia, e cila ishte pjesë e një projekti tre-vjeçar me OJQ-në indoneziane Komodo Survival Program që përfshinte përdorimin e kurtheve të kamerave për të përpunuar lëvizjet e tyre. Ata zbuluan se ku jetonin në Flores dhe tani shpresojnë të bëjnë konservim më të fokusuar dhe punë komunitare në ato zona. Nënpopullsia në parkun kombëtar Komodo është aktualisht e qëndrueshme dhe e mbrojtur.

Nga 138,000 specie në listën e kuqe të azhurnuar të IUCN, më shumë se 38,000 kërcënohen me zhdukje. Organizata gjithashtu përfshiu një rivlerësim gjithëpërfshirës të specieve të peshkaqenëve dhe rrezeve, me 37% tani të kërcënuar me zhdukje për shkak të peshkimit të tepërt, humbjes së habitatit dhe krizës klimatike. Peshkaqenët dhe rrezet janë gjithashtu të ngarkuar nga fati i keq i biologjisë së tyre – ata riprodhohen ngadalë dhe në numër të ulët, që do të thotë se ata janë më të ngadalshëm për tu kthyer mbrapa në krahasim me speciet e tjera.

Përditësimi i listës së kuqe të IUCN përfshiu disa lajme të mira – katër nga shtatë llojet e tonit të peshkuar komercial – blu i kuq i Atlantikut, blu i jugut, albacore dhe yellowfin – janë në rrugën e rimëkëmbjes, falë futjes së kuotave të peshkimit në 10 vitet e fundit.

“Vlerësimet e reja sigurisht që sjellin një lajm të mirë,” tha Grantly Galland në Pew Charitable Trusts. “Menaxhimi është përmirësuar për tonin e kuq dhe albacore në të gjithë botën në dekadën e fundit, por ne ende ofrojmë njëfarë kujdesi sepse vlerësimet e IUCN bazohen në specie të tëra dhe nuk lejon që ekipi i vlerësimit të shikojë popullata të dallueshme gjenetikisht.”

Për shembull, pjesa blu e Atlantikut është më së paku shqetësuese, por popullsia e Atlantikut Perëndimor vazhdon të përjetojë rënie serioze dhe është ende në rrezik të humbjes krejtësisht.