Jeff Bezos po financon programin kundër plakjes, i cili mund t’i ndihmojë njerëzit të jetojnë përgjithmonë’

Miliarderët Jeff Bezos dhe Yuri Milner thuhet se po financojnë një kompani fillestare bioteknologjike me qëllim të zbulimit të një mënyre për të ndryshuar plakjen.

Altos Labs u inkorporua në SHBA dhe Mbretërinë e Bashkuar në fillim të këtij viti dhe ka mbledhur të paktën 270 milionë dollarë për të parë potencialin e teknologjisë së riprogramimit të qelizave për të kthyer orën mbrapsht te kafshët dhe potencialisht te njerëzit.

Ndërsa pak dihet deri më tani për Altos, punësimet e hershme japin një tregues të llojeve të teknikave kundër plakjes që laboratori mund të jetë duke kërkuar.

Ato përfshijnë Dr. Shinya Yamanaka, e cila ishte pioniere e hulumtuar në riprogramimin e qelizave, duke i fituar atij Çmimin Nobel 2012 për kërkimin.

Ai zbuloi se duke shtuar vetëm katër proteina specifike në qeliza, ato mund të udhëzohen të kthehen në një gjendje të mëparshme me vetitë e qelizave burimore embrionale që përbëjnë blloqet ndërtuese të jetës së re të kafshëve.

Ai do të shërbejë si një këshilltar pa pagesë në bordin këshillimor shkencor të Altos, sipas MIT Technology Review, i cili raportoi mbi formimin e Altos.

Talentet e tjera që po lindin në Altos përfshijnë Dr. Juan Carlos Izpisua Belmonte, një biolog spanjoll që punon në Institutin Salk në Kaliforni, i cili ka qenë pionier i kërkimit në ndërrimin e qelizave.

Në 2016 ai demonstroi teknikën e qelizave burimore embrionale të Yamanaka dhe e aplikoi atë tek minjtë, të cilët shfaqën shenja të përmbysjes së moshës.

Pas eksperimentit, Izpisua Belmonte e quajti teknikën e riprogramimit si një ‘elikseri i mundshëm i jetës’, raportoi Technology Review.

Ai gjithashtu u bë i njohur për kërkimet e tij në përzierjen e majmunëve dhe embrioneve njerëzore.

Po ashtu po i bashkohet Dr. Steve Horvath, i cili krijoi shënues, të cilët mund të masin me saktësi plakjen te njerëzit dhe kafshët.

Çdo kërkimi kundër plakjes do të kishte nevojë për një “orë biologjike” të tillë për të matur efektivitetin e teknikave.

As Bezos e as Milner nuk janë të huaj për të investuar në laboratorë që kërkojnë zgjidhje kundër plakjes.

Bezos, 57 vjeç, i cili vlerësohet në 200 miliardë dollarë besohet të jetë njeriu më i pasur në botë, ka investuar më parë në firmën kundër plakjes Unity Biotechnology.

Milner, 59 vjeç, i cili bëri pasurinë e tij, i vlerësuar në rreth 4.8 miliardë dollarë, duke investuar në firmat e teknologjisë Facebook dhe duke themeluar kompaninë e internetit Mail.Ru, gjatë vitit të kaluar ka financuar kërkime të jetëgjatësisë përmes Fondacionit të Rrugës së Qumështit.

Bordi këshillues i fondacionit përfshin gjithashtu Yamanaka, si dhe Dr. Jennifer Doudna.

Doudna fitoi një Nobel në vitin 2020 për zbulimin e saj të redaktimit të gjeneve CRISPR, të cilën Izpisua Belmonte së bashku me një ekip në Salk e aplikuan për të dalë me një teknikë tjetër kundër plakjes në vitin 2019.

Kohët e fundit, megjithatë, u shfaq një plan për të përshpejtuar kërkimet kundër plakjes duke formuar një kompani të financuar mirë dhe për të joshur talentet me paga deri në 1 milion dollarë në vit, raportoi Technology Review.

Plani u shndërrua në Altos, i cili drejtohet nga CEO Richard Klausner, ish -shef i Institutit Kombëtar të Kancerit.

Ata do t’i bashkohen konkurrencës në riprogramimin e hapësirës bioteknologjike të qelizave Biosciences Life, Turn Biotechnologies, AgeX Therapeutics dhe Shift Bioscience.