DuckDuckGo nxjerr një program të ri që supozohet të parandalojë që aplikacionet të gjurmojnë përdoruesit e Android

foto

Mjeti i ri i DuckDuckGo synon të parandalojë që aplikacionet të gjurmojnë përdoruesit e Android, raportuar fillimisht nga Wired. Mjeti, i quajtur Mbrojtja nga gjurmimi i aplikacioneve, është në thelb një version i zbutur i veçorisë së Transparencës së Ndjekjes së Aplikacioneve të Apple, i cili u jep përdoruesve zgjedhjen të heqin dorë nga gjurmimi i të dhënave brenda aplikacioneve.

Sidoqoftë, mjeti i DuckDuckGo nuk është lançuar si pjesë e një përditësimi për të gjithë telefonat Android, as nuk disponohet si shkarkim i veçantë – ai është i integruar në aplikacionin e shfletuesit të DuckDuckGo të fokusuar në privatësi, por funksionon në të gjithë pajisjen tuaj. Në një postim në blogun e saj, kompania thotë se mjeti do të bllokojë “gjurmuesit që identifikon në aplikacione të tjera nga kompani të palëve të treta”.

Pasi të aktivizohet Mbrojtja nga gjurmimi i aplikacioneve, ajo do të funksionojë në sfond ndërsa përdorni telefonin tuaj. Mjeti njeh kur një aplikacion është gati të dërgojë të dhëna te një gjurmues i palës së tretë dhe më pas do të parandalojë që aplikacioni të marrë informacionin tuaj.

DuckDuckGo thotë se “po punon vazhdimisht për të identifikuar dhe mbrojtur kundër gjurmuesve të rinj”, që do të thotë se të dhënat tuaja duhet të mbahen larg nga çdo gjurmues i ri që shfaqet. Nga aplikacioni DuckDuckGo, ju gjithashtu duhet të jeni në gjendje të shihni një pamje në kohë reale të gjurmuesve që mjeti ka bllokuar, së bashku me vendin ku do të shkonin të dhënat tuaja.

Kompania thotë se megjithëse mjeti i saj i Mbrojtjes së Ndjekjes së Aplikacioneve nuk është një rrjet privat virtual (VPN), pajisja juaj do të sillet sikur të ishte një. “Kjo për shkak se Mbrojtja e Ndjekjes së Aplikacioneve përdor një ‘lidhje VPN’ lokale që do të thotë se funksionon magjinë e saj drejt në smartfonin tuaj,” shpjegon DuckDuckGo në postimin e tij. “Sidoqoftë, Mbrojtja e gjurmimit të aplikacioneve është e ndryshme nga VPN-të sepse nuk i drejton kurrë të dhënat e aplikacionit përmes një serveri të jashtëm.”

Gjatë kryerjes së testit të vet, DuckDuckGo zbuloi se më shumë se 96 për qind e disa prej aplikacioneve më të njohura falas Android kanë gjurmues të palëve të treta për të cilët shumica e përdoruesve nuk janë në dijeni. Kompania zbuloi gjithashtu se 87 për qind e këtyre aplikacioneve dërgojnë të dhënat e përdoruesve në Google, ndërsa 68 për qind dërgojnë të dhëna në Facebook.

Për momentin, mjeti është në beta, por ju mund t’i bashkoheni listës private të pritjes (nuk do t’ju duhet të vendosni asnjë informacion personal për ta bërë këtë). Për t’u regjistruar, shkarkoni DuckDuckGo nga Google Play Store dhe hapni aplikacionin. Shtypni “Cilësimet” e ndjekur nga “Mbrojtja e ndjekjes së aplikacioneve” në “Seksionin e privatësisë”. Nga atje, zgjidhni “Bashkohu në listën e pritjes private”. DuckDuckGo thotë se po e prezanton gradualisht këtë veçori tek më shumë njerëz çdo javë.

Siç theksohet nga Wired, DuckDuckGo padyshim nuk ka fuqinë për të ndryshuar konfigurimin e brendshëm të pajisjeve Android siç bën Google, që do të thotë se mjeti i DuckDuckGo ende nuk mund të zëvendësojë plotësisht atë të Apple. E njëjta gjë është e vërtetë nëse kombinoni bllokuesin e DuckDuckGo dhe cilësimet e privatësisë tashmë në pajisjet Android – mjetet e rrepta të transparencës së përcjelljes së aplikacioneve të Apple në thelb çrrënjosin sistemin e reklamave në iPhone, duke i kushtuar platformave sociale 10 miliardë dollarë si rezultat.

Në përgjigje të mjetit të gjurmimit të Apple, Google filloi t’ua vështirësonte aplikacionet mbledhjen e të dhënave për përdoruesit duke i kufizuar ata që të kenë akses në ID-të e reklamimit të përdoruesve pasi të kenë hequr dorë nga gjurmimi. Politikat më të lira të Android-it mund të jenë më miqësore me aplikacionet, por mbrojtjet e tij të integruara të privatësisë ende janë më të ulëta se ato të Apple.