Ekipi i teleskopit hapësinor Hubble ringjall instrumentin e fuqishëm të kamerës pas një defekti

foto

Teleskopi Hapësinor Hubble vazhdon të rikthehet nga defekti i tij i fundit.

Në fund të tetorit, observatori i famshëm hapësinor pësoi një problem me sinkronizimin e mesazheve të tij të brendshme, duke bërë që të pesë instrumentet e tij kryesore shkencore të kalojnë në një “modalitet të sigurt” mbrojtës.

Anëtarët e ekipit të Hubble arritën të sjellin një instrument, Kamera e Avancuar për Sondazhe (ACS), përsëri në internet më 7 nëntor. Dhe ata sapo shënuan një tjetër sukses, duke rikuperuar Kamera me Fushë të Gjerë 3 (WFC3) të observatorit të dielën (21 nëntor). Zyrtarët e NASA-s shkruan në një përditësim të hënën (22 nëntor). WFC3 është planifikuar të rifillojë vëzhgimet shkencore të martën (23 nëntor), shtuan zyrtarët e agjencisë.

Ekipi Hubble rikuperoi ACS dhe WFC3 pa bërë ndryshime të rëndësishme në parametrat e tyre. Por inxhinierët kanë krijuar dhe testuar ndryshime të mundshme ndërsa kanë punuar për të rikthyer instrumentet, duke hetuar gjithashtu shkakun rrënjësor të problemit të sinkronizimit.

“Këto ndryshime do t’i lejojnë instrumentet të trajtojnë disa mesazhe të humbura të sinkronizimit duke vazhduar të funksionojnë normalisht nëse ato ndodhin në të ardhmen,” shkruajtën zyrtarët e NASA-s në përditësimin e së hënës.

“Këto ndryshime do të aplikohen fillimisht në një instrument tjetër, Spectrografin e Origjinës Kozmike, për të mbrojtur më tej detektorin e tij të ndjeshëm ultravjollcë,” shtuan ata. “Ekipit do t’i duhen disa javë për të përfunduar testimin dhe për të ngarkuar ndryshimet në anijen kozmike.”

WFC3 është instrumenti më i përdorur i Hubble, që përfaqëson më shumë se një të tretën e kohës së tij të vëzhgimit, thanë zyrtarët e NASA-s. WFC3 u instalua nga astronautët hapësinorë në vitin 2009, gjatë pesë misioneve të fundit të shërbimit në Hubble.

Këto misione riparuan, mirëmbajtën dhe përmirësoi teleskopin, i cili u nis në orbitën e Tokës në prill 1990. Një vëmendje e tillë shpjegon se si Hubble ka mbetur kaq aktiv dhe produktiv për më shumë se 30 vjet.

Prapëseprapë, sfera ka filluar të tregojë disa shenja të moshës së saj të avancuar kohët e fundit. Për shembull, i gjithë observatori doli jashtë linje për më shumë se një muaj këtë verë pasi pësoi një defekt me kompjuterin e tij kryesor të ngarkesës. Ekipi i Hubble përfundimisht e rregulloi atë problem duke kaluar në pajisje rezervë.

Pesë instrumentet kryesore shkencore të Hubble sot janë ACS, WFC3, spektrografi i origjinës kozmike, spektrografi i imazhit të teleskopit hapësinor dhe kamera me infra të kuqe afër dhe spektrometri me shumë objekte. Sensorët e shkëlqyer të drejtimit të teleskopit mund të mbledhin gjithashtu të dhëna shkencore.