Facebook thotë se ka ndihmuar afganët të ikin, përfshirë stafin

foto

Facebook i ka thënë BBC -së se ka marrë pjesë në një përpjekje për të ndihmuar 175 qytetarë të largohen nga Afganistani pasi talebanët morën kontrollin e vendit.

Kompania tha se disa anëtarë të stafit ishin gjithashtu në fluturim për në Mexico City.

Qeveria meksikane konfirmoi se fluturimi mbante aktivistë dhe gazetarë të pavarur së bashku me familjet e tyre, përfshirë 75 fëmijë.

Kompanitë dhe organizatat shumëkombëshe kanë vazhduar të tërhiqen nga Afganistani.

“Në procesin e ndihmës për punonjësit e Facebook dhe partnerët e ngushtë të largohen nga Afganistani, ne u bashkuam në një përpjekje për të ndihmuar një grup gazetarësh dhe familjet e tyre që ishin në rrezik të madh,” tha një zëdhënës i Facebook për BBC.

“Falë udhëheqjes së qeverisë meksikane dhe mbështetjes së Emirateve të Bashkuara Arabe në sigurimin e uljes fillestare, gazetarët janë mirëpritur në Meksikë,” shtoi kompania.

Firma nuk pranoi të japë ndonjë hollësi të mëtejshme për shkak të situatës së vazhdueshme të sigurisë në Afganistan.

Qeveria meksikane tha se grupi i qytetarëve afganë mbërriti në vend të mërkurën: “Ky grup, i katërti që erdhi në Meksikë për arsye humanitare për shkak të situatës në Afganistan, përbëhet nga punonjës të mediave sociale, aktivistë dhe gazetarë të pavarur dhe familje, përfshirë 75 fëmijë “.

Dy javë më parë, Facebook solli masa të reja sigurie për përdoruesit e shqetësuar për sigurinë e tyre në Afganistan, ndërsa talebanët vazhduan të forconin kontrollin e tyre mbi pushtetin.

Masat shtesë u njoftuan nga kreu i politikës së sigurisë të Facebook, Nathaniel Gleicher.

“Ne kemi nisur një mjet me një klikim për njerëzit në Afganistan për të mbyllur shpejt llogarinë e tyre. Kur profili i tyre është i kyçur, njerëzit që nuk janë miqtë e tyre nuk mund të shkarkojnë ose ndajnë foton e profilit të tyre ose të shikojnë postimet në kronologjinë e tyre, “Z. Gleicher shkroi në Twitter.

Kompania gjithashtu konfirmoi në fillim të këtij muaji se do të vazhdojë të ndalojë përmbajtjen talebane nga platformat e saj pasi e konsideron grupin si një organizatë terroriste.

“Talibanët janë të sanksionuar si një organizatë terroriste sipas ligjit amerikan dhe ne i kemi ndaluar ata nga shërbimet tona sipas politikave tona të Organizatës së Rrezikshme. Kjo do të thotë që ne heqim llogaritë e mbajtura nga ose në emër të talebanëve dhe ndalojmë lavdërimin, mbështetjen dhe përfaqësimin e tyre, “tha një zëdhënës i Facebook për BBC.

Javën e kaluar, Banka Botërore ndaloi financimin për projektet në Afganistan, duke përmendur shqetësimet se si kontrolli i talebanëve do të ndikojë në “perspektivat e zhvillimit të vendit, veçanërisht për gratë”.

Ky veprim erdhi vetëm disa ditë pasi Fondi Monetar Ndërkombëtar pezulloi pagesat për vendin.