Shtetet e Bashkuara do të pranojnë patentën në iPhone

foto

Karakteristika, e shpallur për herë të parë në një prezantim në qershor, i lejon përdoruesit e iPhone të ruajnë ID -të në aplikacionin Wallet.

Disa kishin shprehur shqetësime për privatësinë në lidhje me dorëzimin e telefonave inteligjentë tek policia ose zyrtarët e sigurisë.

Apple tani thotë se përdoruesit nuk kanë nevojë të zhbllokojnë ose dorëzojnë telefonat e tyre që sistemi të funksionojë për sigurinë e aeroportit.

Por mbetet e paqartë nëse ose si mund të funksionojë përfundimisht për përdorime të tjera të ID, siç janë shoferët e ndaluar nga policia.

“Vendndodhjet e para” për të përdorur sistemin do të jenë pikat e sigurisë të aeroportit të drejtuara nga Administrata e Sigurisë së Transportit (TSA), thotë Apple.

Amerikanët zakonisht kanë nevojë për një formë të letërnjoftimit shtetëror vetëm për të udhëtuar me ajër brenda vendit, ndryshe nga vendet e tjera, në të cilat një pasaportë përdoret gjerësisht.

Përgjimi i një telefoni në një lexues identiteti në aeroportet e mbështetura do t’i nxisë udhëtarët të përdorin Face ID ose gjurmët e gishtërinjve për të autorizuar dërgimin e informacionit në makinë.

“Përdoruesit nuk kanë nevojë të zhbllokojnë, shfaqin ose dorëzojnë pajisjen e tyre për të paraqitur ID -në e tyre,” tha Apple.

Administratori i TSA -së David Pekoske tha se sistemi i ri “do të mundësojë një përvojë më të thjeshtë të kontrollit të sigurisë në aeroport”.

Njoftimi i Apple theksoi gjithashtu veçori të tjera të sigurisë të aplikacionit të tij të ri, “duke ofruar siguri dhe intimitet superior ndaj një portofoli fizik”.

As Apple dhe as autoritetet shtetërore nuk do të dinë kur ose ku është paraqitur ID, tha ajo, dhe të gjitha informacionet personale ishin të koduara.

Por koncepti i ID -ve dixhitale mbetet i diskutueshëm.

Pasaportat Covid, të cilat dolën gjatë vitit të kaluar, fillimisht u ndeshën me njëfarë rezistence nga aktivistët e privatësisë.

Dhe grupi i të drejtave dixhitale Fondacioni Electronic Frontier ka thënë se ID -të dixhitale “mund të jenë një hap i madh drejt identifikimit kombëtar, në të cilin çdo herë që kalojmë nëpër derë ose blejmë kafe, mblidhet dhe grumbullohet një regjistrim i ngjarjes”.

Ishte “i shqetësuar” nga teknologjia e licencës së shoferit celular, e cila mund të “bënte kërkesat për ID më të shpeshta në jetën amerikane”, tha grupi.

“Ato gjithashtu mund të çojnë në përdorimin rutinë të kontrolleve të automatizuara ose” robotike “të identifikimit të kryera jo nga njerëzit, por nga makinat, duke bërë që kërkesat e tilla të përhapen edhe më shumë,” shtoi grupi.