Firma mbledh 15 milionë dollarë për të sjellë mbrapsht mamuthin e lashtë

foto

Dhjetë mijë vjet pasi mamuthët e lashtë u zhdukën nga faqja e Tokës, shkencëtarët po fillojnë një projekt ambicioz për të sjellë kafshët përsëri në tundrën Arktike.

Perspektiva e rikrijimit të mamuthëve dhe kthimit të tyre në të egra është diskutuar – ndonjëherë seriozisht – për më shumë se një dekadë, por të hënën studiuesit njoftuan financime të reja që ata besojnë se mund ta bëjnë ëndrrën e tyre një realitet.

Rritja vjen në formën e 15 milion dollarëve (11 milion £) të mbledhura nga kompania e bioshkencës dhe gjenetikës Colossal, e bashkë-themeluar nga Ben Lamm, një sipërmarrës i teknologjisë dhe softuerit dhe George Church, një profesor i gjenetikës në Shkollën Mjekësore të Harvardit i cili ka qenë pionier qasje të reja për redaktimin e gjeneve.

Shkencëtarët kanë vënë synimet e tyre fillestare në krijimin e një hibridi elefant-mamuth duke bërë embrione në laborator që mbajnë ADN mamuth. Pika fillestare për projektin përfshin marrjen e qelizave të lëkurës nga elefantët aziatikë, të cilët kërcënohen me zhdukje, dhe riprogramimin e tyre në qeliza burimore më të gjithanshme që mbajnë ADN -në mamuth. Gjenet e veçanta që janë përgjegjëse për flokët mamuth, shtresat izoluese të yndyrës dhe përshtatjet e tjera klimatike të ftohta identifikohen duke krahasuar gjenomet e mamuthëve të nxjerra nga kafshët e marra nga ngrica e përhershme me ato nga elefantët aziatikë të lidhur.

Këto embrione pastaj do të mbarteshin në një nënë zëvendësuese ose potencialisht në një mitër artificiale. Nëse gjithçka shkon sipas planit – dhe pengesat nuk janë të parëndësishme – studiuesit shpresojnë të kenë grupin e tyre të parë të viçave në gjashtë vjet.

“Qëllimi ynë është të bëjmë një elefant rezistent ndaj të ftohtit, por do të duket dhe sillet si një mamuth. Jo sepse po përpiqemi të mashtrojmë këdo, por sepse duam diçka që është ekuivalente funksionalisht me mamuthin, që do të shijojë kohën e tij në -40 gradë Celsius, dhe do të bëjë të gjitha gjërat që bëjnë elefantët dhe mamuthët, në veçanti rrëzimin e pemëve, “Church i tha Guardian.

Projekti është përshtatur si një përpjekje për të ndihmuar në ruajtjen e elefantëve aziatikë duke i pajisur ata me tipare që i lejojnë ata të lulëzojnë në zona të gjera të Arktikut të njohur si stepa mamuth. Por shkencëtarët gjithashtu besojnë se futja e tufave të hibrideve elefant-mamuth në tundrën Arktike mund të ndihmojë në rivendosjen e habitatit të degraduar dhe në luftimin e disa prej ndikimeve të krizës klimatike. Për shembull, duke rrëzuar pemët, kafshët mund të ndihmojnë për të rivendosur kullotat e mëparshme të Arktikut.

Jo të gjithë shkencëtarët dyshojnë se krijimi i kafshëve si mamuth në laborator është mënyra më efektive për të rivendosur tundrën. “Mendimi im personal është se justifikimet e dhëna – ideja se mund të inxhinieroni gjeo -mjedisin e Arktikut duke përdorur dëgjuar për mamuthët – nuk janë të besueshme,” tha Dr Victoria Herridge, një biologe evolucionare në Muzeun e Historisë Natyrore.

“Shkalla në të cilën ju duhet të bëni këtë eksperiment është e madhe. Ju po flisni për qindra mijëra mamuthë të cilëve secilit i duhen 22 muaj për të mbetur shtatzënë dhe 30 vjet për t’u rritur. ”

Lamm tha: “Qëllimi ynë nuk është vetëm të kthejmë mamuthin, por të kthejmë tufa të palidhura që rilinden me sukses përsëri në rajonin e Arktikut.”

Nëse elefantët aziatikë do të donin të shumoheshin me hibridet, tani për tani, nuk dihet. “Mund të na duhet t’i rruajmë pak,” tha Church.

Gareth Phoenix, një profesor i ekologjisë së ndryshimeve bimore dhe globale në Universitetin e Sheffield, tha: “Ndërsa ne kemi nevojë për një mori qasjesh të ndryshme për të ndaluar ndryshimet klimatike, ne gjithashtu duhet të fillojmë zgjidhje me përgjegjësi për të shmangur pasojat e padëshiruara dëmtuese. Kjo është një sfidë e madhe në Arktikun e gjerë ku keni ekosisteme të ndryshme ekzistuese në kushte të ndryshme mjedisore.

“Për shembull, mamuthët propozohen si një zgjidhje për të ndihmuar në ndalimin e shkrirjes së përhershme sepse ata do të heqin pemët, do të shkelin dhe ngjeshin tokën dhe do t’i shndërrojnë peizazhet në kullota, gjë që mund të ndihmojë në mbajtjen e tokës të freskët. Sidoqoftë, ne e dimë në rajonet e pyllëzuara të Arktikut se pemët dhe mbulesa e myshkut mund të jenë kritike në mbrojtjen e ngricës së përhershme, kështu që heqja e pemëve dhe shkelja e myshkut do të ishte gjëja e fundit që dëshironi të bëni. “