Fotografitë nga rover Perseverance të NASA -s tregojnë përmbytje të lashta në Mars

foto

Një studim i ri nga ekipi që qëndron pas NASA’s Perseverance Mars zbulon se zonat e Marsit – veçanërisht Krateri Jezero, një zonë që shkencëtarët mendojnë se mund të mbajnë çelësat e jetës së lashtë Marsiane – përjetuan përmbytje “domethënëse” të shpejta që gdhendën peizazhin në shkretëtirën shkëmbore që ne shohim. sot

Ekipi thotë se ata i bazuan gjetjet e tyre në imazhet që roveri mori sedimentin që u mblodh në fund të një lumi të lashtë që ushqeu një liqen brenda kraterit Jezero.

Fotografitë, të marra gjatë një ulje më 18 shkurt dhe të publikuara të enjten, sugjerojnë se miliarda vjet më parë, Marsi kishte një atmosferë të trashë që mund të mbante sasi të mëdha uji. Sedimenti i parë në fotografi tregon një deltën e lumit tashmë shterpë që përjetoi “përmbytje të fazës së vonë”, ujërat e të cilit bartën gurë dhe mbeturina nga malësitë e Marsit në brigjet e kraterit.

“Asnjëherë më parë një stratigrafi e tillë e ruajtur mirë nuk ishte e dukshme në Mars,” tha autori kryesor Nicolas Mangold nga Laboratoire de Planétologie et Géodynamique. “Ky është vëzhgimi kryesor që na mundëson të konfirmojmë njëherë e mirë praninë e një delte liqeni dhe lumi në Jezero. Marrja e një kuptimi më të mirë të muajve të hidrologjisë para mbërritjes sonë në deltën do të paguajë dividentë të mëdhenj rrugë “.

Ekipi i NASA -s, sipas njoftimit për shtyp, “ka planifikuar prej kohësh të vizitojë deltën” që çon në kraterin Jezero për shkak të potencialit që mund të përmbajë fosile të jetës së lashtë mikrobiale.

Imazhet e grumbulluara u kanë dhënë shkencëtarëve informacion se ku mund të gjejnë mostrat më të mira të shkëmbinjve për të gjetur gjurmët e jetës që mund të kenë ekzistuar dikur në Mars, të cilat shkencëtarët shpresojnë se do t’i kthejnë në Tokë për t’i analizuar me pajisje laboratorike më të fuqishme. Dëshmia e kaq shumë ujit të lashtë i sjell shpresën shkencëtarëve.

“Ne pamë shtresa të dallueshme në nyjet që përmbajnë gurë deri në 5 metra në të gjithë që ne e dinim se nuk kishte punë të ishte atje,” tha Mangold.

Mangold dhe ekipi i tij besojnë se përmbytjet e shpejta që bartën këto gurë – disa për dhjetëra kilometra – do të kishin lëvizur me shpejtësi 4 deri në 20 mph.

Sanjeev Gupta, nga Kolegji Imperial, Londër, dhe një bashkëautor i punimit, thotë se gjetjet “mund të japin potencialisht njohuri të vlefshme se pse u tha të gjithë planetin” dhe çfarë ndodhi me jetën e lashtë mikrobike.

NASA tjetër planifikon të dërgojë anije kozmike në Mars për të mbledhur mostrat e shkëmbinjve dhe për t’i kthyer ato në Tokë.