Shikoni për reshjet e meteorëve sonte. Ekspertët thonë se mund të jetë shfaqja më e mirë e sezonit.

foto

Meteorët e hedhur në kufijtë e poshtëm të hapësirës mund të jenë të dukshëm sonte në pjesët e largëta të Qarkut Riverside ndërsa mbërrin shiu meteor “Draconids”, duke siguruar një shfaqje spektakolare të dritës në Veri
Hemisfera.

Sipas meteorologëve, Drakonidët, të cilët janë mbeturina të hedhura nga kometa 21P Giacobini, sigurojnë ndoshta aktivitetin më të mirë të shiut të meteorëve për të gjithë stinën e vjeshtës. Të dy EarthSky dhe AccuWeather tregojnë se pjesë të Kalifornisë Jugore në lindje të Los Anxhelosit ku ndriçimi urban është minimal, si Lugina Anza dhe shtrirja e shkretëtirës midis Palm Springs dhe Blythe, mund të ofrojnë mundësi për shikim.

Mbulesat e reve të lidhura me kufirin frontal që rrëshqasin përgjatë rajonit dhe në Arizona mund të prishin pamjet, por një pjesë e mbulimit të reve pritet të shpërndahet brenda natës, sipas Shërbimit Kombëtar të Motit.

Astronomët e NASA -s thanë se Drakonidët e kanë marrë emrin nga plejada Drako, të cilën meteorët duket se e përshkojnë.

Dushet u vunë re për herë të parë në fillim të viteve 1900, dhe që atëherë, ato shihen në qiellin verior çdo pesë ose gjashtë vjet, tha NASA. Në vitin 2011, shikuesit e yjeve evropianë numëruan 600 meteorë në orë gjatë një dushi. Sidoqoftë, ngjarja e sonte pritet të prodhojë vetëm rreth pesë deri në 10 në orë, sipas EarthSky.

Meteorët ka të ngjarë të shfaqen menjëherë pas errësirës dhe të vazhdojnë deri në orët e para agimit. Ekziston një mundësi tjetër shikimi mbrëmjen e së shtunës, por mund të mos jetë aq mbresëlënëse, sipas meteorologëve.