Boeing dhe NASA vazhdojnë të hetojnë problemin e valvulave Starliner

foto

NASA dhe Boeing po synojnë gjysmën e parë të vitit 2022 për të nisur fluturimin provë të planifikuar të automjetit komercial CST-100 Starliner ndërsa inxhinierët vazhdojnë të hetojnë një problem valvulash që shtyu misionin dy muaj më parë.

Në një deklaratë të 8 tetorit, NASA tha se inxhinierët kishin arritur të çlironin të gjitha, përveç njërës prej 13 valvulave të shtytur të anijes në anijen Starliner. Ato valvula të mbërthyera detyruan shtyrjen e misionit të pakontrolluar të Boeing Orbital Flight Test (OFT) 2 në fillim të gushtit. Një valvulë e mbetur ende e mbërthyer e mbyllur mbahet në atë gjendje qëllimisht “për të ruajtur mjekësinë ligjore për analiza të drejtpërdrejta të shkaqeve rrënjësore”.

Analiza ende nuk ka përcaktuar shkakun rrënjësor të valvulave të mbërthyera, por NASA tha se Boeing besonte se shkaku më i mundshëm ishte ndërveprimi midis lagështirës dhe shtytësit të nitrogjenit tetroksid, një shkak që ofruan zyrtarët e Boeing në gusht. Burimi i lagështirës nuk u përfshi në deklaratë, e cila shtoi se “megjithëse disa punë verifikimi janë duke u zhvilluar, besimi ynë është aq i lartë sa që ne po fillojmë veprime korrigjuese dhe parandaluese.”

Si pjesë e këtyre përpjekjeve, teknikët e Boeing çmontuan pjesërisht tre valvola muajin e kaluar dhe do të heqin tre të tjerë në javët e ardhshme për inspektim. Këto përpjekje do të përcaktojnë sesi Boeing do të përgatisë anijen kozmike për një përpjekje të re lëshimi, me opsione që variojnë nga “rinovimi i vogël” i përbërësve në modulin e shërbimit të Starliner deri në zëvendësimin e modulit të shërbimit plotësisht.

NASA konfirmoi në deklaratën se përpjekja e ardhshme e lëshimit të OFT-2 nuk do të jetë këtë vit. “Ekipi aktualisht po punon drejt mundësive në gjysmën e parë të 2022 në pritje të gatishmërisë së pajisjeve, manifestit të raketave dhe disponueshmërisë së stacionit hapësinor,” tha agjencia.

Tashmë ishte e qartë se OFT-2 nuk kishte gjasa të fluturonte këtë vit për shkak të hetimeve të vazhdueshme dhe misioneve të tjera në stacion. “Afati kohor dhe manifesti deri në fund të vitit është mjaft i ngushtë tani,” tha Kathy Lueders, administratore e asociuar e NASA -s për operacionet hapësinore, në një konferencë të 21 shtatorit. “Zorrët e mia janë se ka shumë të ngjarë të jetë vitin e ardhshëm, por ne jemi ende duke punuar në atë afat kohor.”

Steve Stich, menaxher i programit të ekuipazhit komercial të NASA-s, ofroi të njëjtin vlerësim gjatë një njoftimi të 6 tetorit në lidhje me misionin e ardhshëm të ekuipazhit komercial SpaceX Crew-3. “Me të vërtetë nuk ka një mundësi që OFT-2 të fluturojë këtë vit,” tha ai. “Nga perspektiva e stacionit, do të ishte ca kohë në fillim të vitit të ardhshëm ku do të hapet një dritare për OFT-2.”

Starliner do të ankorohej në njërin prej dy porteve, njëri prej të cilëve do të zinte një anije kozmike Crew Dragon. Porti tjetër do të pushtohet nga një anije kozmike Dragon duke filluar në fillim të dhjetorit, ka të ngjarë deri në fillim të janarit. Një anije komerciale Crew Dragon, që fluturon me misionin Ax-1 për Axiom Space, është planifikuar të nisë më 21 shkurt dhe të kalojë një javë të ankoruar në stacion duke përdorur atë port tjetër.

Stich tha në konferencën e 6 tetorit se ishte shumë shpejt për të kufizuar një datë nisjeje për OFT-2, duke pasur parasysh pasiguritë në lidhje me gatishmërinë e automjetit. “Ne me të vërtetë duhet të arrijmë te një shkak rrënjësor për çështjen e valvulave në modulin e shërbimit,” tha ai. “Sapo ta bëjmë këtë, do të kemi pak më shumë siguri në rrugën përpara se kur është OFT-2, dhe pastaj nga ajo, ku është CFT.” CFT, ose Crew Flight Test, do të jetë një fluturim testues i ekuipazhit me deri në tre astronautë të NASA-s në bord që ndjek OFT-2.

Vonesat do të thotë se do të kalojnë më shumë se dy vjet midis misionit origjinal OFT në Dhjetor 2019, i cili pësoi disa probleme softuerike dhe komunikimi që shkurtuan fluturimin, dhe OFT-2. SpaceX, ndërkohë, ka kryer që nga OFT fluturimin testues të ekuipazhit Demo-2 dhe misionet operacionale Crew-1 dhe Crew-2. Misioni tjetër i NASA-s Crew Dragon, Crew-3, është planifikuar të nisë më 30 tetor, me Crew-4 dhe Crew-5 të planifikuar për 2022.

Në konferencë, NASA mbrojti Boeing pavarësisht atyre vonesave të zgjatura. “Ne nuk e kemi humbur besimin tek ekipi i Boeing. Ekipi po bën një punë të jashtëzakonshme duke punuar përmes shkakut rrënjësor në çështjen e valvulave, “tha Stich. “Unë kam çdo besim se ata do të kuptojnë se cili është problemi dhe ata do ta rregullojnë atë dhe ne do të kthehemi në fluturim shumë shpejt.”