Google Chrome po bën një ndryshim të vogël por jetësor në mënyrën se si ju mban të sigurt

foto

Google po planifikon të heqë ikonën e kyçjes nga shiriti i adresave në Chrome kur përdoruesit vizitojnë faqe të sigurta me HTTPS të aktivizuar.

Kompania ka qenë prej kohësh një përkrahëse e HTTPS dhe në vitin 2014, ajo madje e bëri protokollin një nga faktorët e saj të renditjes në mënyrë që faqet që ende përdorin HTTP të renditen më poshtë në rezultatet e kërkimit të saj.

Për ata që nuk janë të njohur, HTTP (Hypertext Transfer Protocol) është një protokoll që u mundëson shfletuesve të dërgojnë dhe marrin përgjigje nga serverët e mbajtjes në internet. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) punon në të njëjtën mënyrë, por përdor kriptimin TLS/SSL për të siguruar kërkesat dhe përgjigjet në krahasim me dërgimin e tyre në tekst të thjeshtë.

Tani që më shumë se 90 përqind e të gjitha lidhjeve të shfletuesit në Chrome përdorin një lidhje HTTPS sipas seksionit “Kriptimi HTTPS në ueb” të Raportit të Transparencës së Google, kompania po planifikon të paralajmërojë përdoruesit vetëm kur një sit nuk po përdor HTTPS.

Aktualisht kur vizitoni një sit duke përdorur HTTPS në Google Chrome do të shihni një ikonë të kyçjes në shiritin e adresave dhe kur vizitoni një sit që ende përdor HTTP do të shihni një ikonë që përshkruan një pikëçuditëse në një trekëndësh me fjalët “Jo i sigurt ”Pranë tij.

Google aktualisht është në procesin e testimit të një veçorie të re që heq ikonën e kyçjes për sajtet që përdorin HTTPS dhe përdoruesit që përdorin Chrome 93 Beta ose Chrome 94 Canary builds mund ta provojnë atë vetë duke aktivizuar flamurin “Treguesit e sigurisë së lidhjes së azhurnuar Omnibox”.

Pasi të jetë aktivizuar, Chrome do të shfaqë vetëm treguesit e sigurisë për sajtet që përdorin HTTP. Sidoqoftë, bizneset mund të vazhdojnë të kenë tregues të sigurisë HTTPS për punonjësit e tyre duke mundësuar një politikë të ndërmarrjes në Chrome 93 të quajtur “LockIconInAddressBarEnabled”.

Ndërsa Google është ende në procesin e testimit të kësaj veçorie, ka të ngjarë të arrijë në një version të qëndrueshëm të Chrome më vonë këtë vit, në të cilin përdoruesit nuk do të shohin më ikonën e kyçjes kur vizitojnë faqet që përdorin HTTPS për të siguruar lidhjet e tyre.