Grimcat e hapësirës mund të jenë prapa defekteve të pashpjeguara kompjuterike

foto

Flisni për efektin e fluturës. Kur diçka shkon keq (ose vërtet e drejtë) me kompjuterin tuaj, rrezet kozmike nuk janë saktësisht fenomenet e para që ju vijnë në mendje. Por, pasi të keni përjashtuar gabimet e softuerit dhe të përcaktoni se një gabim i harduerit nuk është fajtori, ekziston një mundësi shumë reale që rrezatimi me energji të lartë nga supernova mund të jetë fajtor për sjelljen e çrregullt të personazhit tuaj të lojës, ose atë Ekran Blu të rastit të Vdekja.

Veritasium i Youtube detajoi në një video të kohëve të fundit se si rrezet kozmike mund të spërkasin takimet tuaja teknologjike – për mirë apo për keq. Siç konfirmon Dr. Leif Scheick, Inxhinier Parues në Efektet e Rrezatimit në Laboratorin e Shtytjes Jet të NASA -s: “Një shqetësim atje, një kalimtar atje, mund të ndryshojë funksionin e këtyre pajisjeve,” shpjegon ai. “Pra, një ekran blu i vdekjes që merrni, në të vërtetë mund të ketë qenë një neutron ose çfarëdo.”

Unë jam i sigurt se ky artikull do të ndiqet nga një mori vrapuesish që fajësojnë aventurat e tyre në ekspozimin ndaj rrezatimit, por kush do të thotë që ata gabojnë?

Në fakt, Super Mario 64 speedrunner i ka atribuar, në mënyrë mjaft bindëse, atë që ishte një defekt i dukshëm ndërhyrjes së rrezeve kozmike.

Në vitin 2013, gjatë një vrapimi me shpejtësi përmes nivelit të “Tick Tock Clock” të Super Mario 64, personazhi i përdoruesit DOTA_Teabag u qëllua papritmas lart përmes dyshemesë dhe në një platformë më të lartë. Edhe pasi një shpërblim prej 1.000 dollarë u vendos nga PenandCook12, askush nuk arriti të përsërisë gabimin e dukshëm. Kjo do të thotë, derisa i njëjti përdorues doli 6 vjet më vonë me prova që vendosën rrezet kozmike në krye të mendjeve të ngatërruara kudo.

Me një rrokullisje të vogël që ndryshoi një në zero në koordinatën e pozicionit vertikal të Mario, skripti i përdoruesit më në fund kishte arritur të përsëriste shtrembërimin lart. Shkaku më i mundshëm për gabimin origjinal, pra, duhet të jetë rrezet kozmike – duket e ligjshme. Por për të kuptuar se si mund të ndodhë kjo dhe pse nuk ka gjasa të jetë rrezatimi nga burime të tjera që shkaktojnë këtë çështje, duhet të kthehemi më tej.

Në vitin 1978, çështje të ngjashme spontane të rrokullisjes së bitit u vunë re kur Intel zbuloi mbështjellësin qeramik sepse DRAM -i i tij 16 kilobit ishte ekspozuar ndaj rrezatimit. Kjo ishte për shkak se fabrika e kompanisë u ndërtua vetëm në rrjedhën e poshtme të Ushirit të Uraniumit të Lumit të Gjelbër, Utah.

DRAM -i i Intel -it ishte i koduar me njëshe dhe zero, diktuar ose nga mungesa ose prania (respektivisht) e elektroneve të ruajtura në puset gjysmëpërçues. U zbulua se edhe sasi të vogla të uraniumit dhe toriumit në paketimin DRAM do të shkaktonin rrokullisje, pasi grimcat alfa – të njëjtat që gjenden në rrezet kozmike – kalonin nëpër çip. Këto grimca mashtruese kalojnë nëpër silikon, duke krijuar çifte të tëra elektronesh dhe bartës të ngarkesave falas, të cilat lehtë mund të rrokullisin një në zero, thjesht duke shkaktuar një akumulim të elektroneve në pusin gjysmëpërçues. Kjo njihet si një Ngatërrim i Vetëm Ngjarjes (SEU).