NASA thotë se mostrat e shkëmbinjve të gjetura në Mars, zbulojnë që jeta aliene mund të ketë ekzistuar

foto

Mostrat shkëmbore në Mars të mbledhura nga rover Perseverance “zbulojnë një mjedis potencialisht të banueshëm të qëndrueshëm” që ekzistonte në planet, që do të thotë se mund të ketë edhe jetë të huaj, sipas shkencëtarëve të NASA -s.

Kripërat e ndotura brenda këtyre shkëmbinjve dyshohet se janë formuar kur ujërat nëntokësore kanë rrjedhur nëpër mineralet origjinale të shkëmbinjve, ose kur uji i lëngshëm është avulluar.

NASA shpreson se mineralet e kripës kanë bllokuar flluska të vogla të ujit të lashtë marsian, të cilat mund të shërbejnë si kapsula kohore mikroskopike – pasi mineralet e kripës dihet se ruajnë shenjat e jetës së lashtë në Tokë.

Agjencia hapësinore zgjodhi kraterin Jezero për këtë mision veçanërisht sepse tregoi shenja të të qenit një deltë e lashtë e lumit, dhe qëllimi ishte të shpohej thellë në sedimentin ku ky lum dikur rridhte për të kontrolluar për mbetjet e jetës aliene.

Shtë e sigurt që dikur një liqen mbushi kraterin, por për sa kohë nuk dihet. NASA më parë tha se shkencëtarët e saj nuk mund të hedhin poshtë mundësinë që liqeni i Jezero -s ishte një “ndezje në tigan” e mbushur me ujëra të përmbytjes që u thanë në hapësirën e 50 viteve.

Por shenjat nga mostrat e shkëmbinjve sugjerojnë se ujërat nëntokësorë ishin të pranishëm për shumë më gjatë se kaq.

Megjithëse shkencëtarët nuk mund të jenë të sigurt nëse uji që ndryshoi këto shkëmbinj ishte i pranishëm për dhjetëra mijëra vjet ose për miliona vjet, ata po bëhen gjithnjë e më të sigurt se ishte atje mjaftueshëm për të mirëpritur jetën mikroskopike.