Neuralink i Elon Musk po kërkon një person të dytë për të testuar çipin e tij të trurit

foto

Nisja e implantit të trurit të Elon Musk, Neuralink, po pranon aplikime për një pjesëmarrës të dytë të testimit njerëzor për të testuar pajisjen e tij, tha miliarderi të premten X.

foto

Kërkesa vjen pesë muaj pasi Neuralink implantoi një çip truri tek pjesëmarrësi i parë i provës njerëzore, 30-vjeçari Noland Arbaugh, dhe vetëm një javë pasi kompania pranoi se implanti i tij kishte përjetuar një problem të papritur. Neuralink tha se fijet që lidhnin çipin me trurin e Arbaugh ishin tërhequr, duke shkaktuar probleme të performancës, megjithëse kompania tha se kishte bërë rregullime për të përmirësuar funksionin e tij.

foto

Megjithatë, Arbaugh thotë se implanti – i cili e lejon atë të kontrollojë një kursor kompjuteri me trurin e tij – i ka ndryshuar jetën. Arbaugh ka qenë katërplegjik që nga viti 2016 pas një aksidenti zhytjeje.

“Nuk kisha për çfarë të zgjohesha në mëngjes, dhe kjo e ka ndryshuar këtë për mua”, tha Arbaugh për Good Morning America në një intervistë që u transmetua të premten. “Isha shumë i lumtur që do të isha pjesë e diçkaje që besoj se është kaq monumentale. Ky është hapi tjetër përpara për të ndihmuar njerëzit me paralizë.”

Tani, Neuralink po kërkon më shumë njerëz si Arbaugh për të testuar çipin e saj të trurit. “Nëse keni kuadriplegji dhe dëshironi të eksploroni mënyra të reja të kontrollit të kompjuterit tuaj, ju ftojmë të merrni pjesë në provën tonë klinike,” tha kompania në X.

Në fund të fundit, ambicia e Neuralink është të përdorë implante për të lidhur trurin e njeriut me kompjuterët për të ndihmuar, për shembull, njerëzit e paralizuar të kontrollojnë telefonat inteligjentë ose kompjuterët ose njerëzit e verbër për të rifituar shikimin. Ashtu si ndërfaqet ekzistuese tru-makinë, implanti i kompanisë do të mbledhë sinjalet elektrike të dërguara nga truri dhe do t’i interpretojë ato si veprime.

Pjesëmarrësit aktualë të provës do të jenë pjesë e asaj që Neuralink po e quan Studimi i tij PRIME, shkurt për Ndërfaqe truri-kompjuter i implantuar në mënyrë precize robotike. Synimi është të studiojë sigurinë e robotit të saj implant dhe kirurgjik dhe të testojë funksionalitetin e pajisjes së tij, tha kompania në një postim në blog të vitit 2023.

Kompania thotë se po regjistron pacientë në provë të cilët kanë “aftësi të kufizuar ose aspak për të përdorur të dyja duart për shkak të dëmtimit të palcës kurrizore të qafës së mitrës ose sklerozës anësore amiotrofike (ALS).

Pacientët e provës kanë çipa të vendosura në mënyrë kirurgjikale në pjesën e trurit që kontrollon qëllimin për të lëvizur. Çipi më pas regjistron dhe dërgon sinjalet e trurit në një aplikacion, me qëllimin fillestar që “t’u japë njerëzve mundësinë për të kontrolluar kursorin ose tastierën e kompjuterit duke përdorur vetëm mendimet e tyre”, shpjegoi më parë Neuralink.

Rreth një muaj pas operacionit, Musk tha se Arbaugh mund të kontrollonte një maus kompjuteri me trurin e tij. Neuralink më vonë postoi një video që tregonte Arbaugh duke përdorur vetëm trurin e tij për të luajtur shah në një kompjuter.

Por pasi pajisja e tij zhvilloi një problem të papritur duke penguar shpejtësinë dhe performancën e përpunimit të të dhënave, Arbaugh i tha Good Morning America se ai “qau më pas”.

“Ishte shumë, shumë e vështirë të hiqja dorë nga të gjitha gjërat e mahnitshme që isha në gjendje të bëja,” tha ai.

Megjithatë, Neuralink thotë se çështja ishte pjesë e procesit të tij të të mësuarit.

“Arsyeja pse ne bëjmë prova klinike dhe prova të hershme fizibiliteti është që të zbulojmë këto lloj çështjesh sa më shpejt që të jetë e mundur para se të tregtohen”, tha DJ Seo, i cili bashkëthemeloi Neuralink me Musk, për Good Morning America. “Ne përveshëm mëngët dhe gjetëm mënyra të ndryshme që Noland të mund të rikuperonte performancën e tij, gjë që ia dolëm ta bëjmë me sukses.”

Konsumatorët nuk do të kenë akses të gjerë në teknologji së shpejti. Përpara se implantet e trurit të Neuralink të dalin në treg më të gjerë, ata do të kenë nevojë për miratim më të gjerë rregullator.