Helikopteri Ingenuity i NASA -s Mars vë në pah Perseverence nga lart – A mund ta shihni?

foto

Helikopteri i Ingenuity Mars i NASA -s përfundoi fluturimin e tij të 11 -të në Planetin e Kuq, duke shkrepur fotografi të shumta gjatë udhëtimit të tij. Së bashku me kapjen e gurëve, dunave të rërës dhe daljeve shkëmbore të përhapura në rajonin “South Séítah” të Kraterit Jezero, disa nga imazhet kapin roverin Perseverance të NASA -s në mesin e fushatës së saj të parë shkencore.

Ingenuity filloi si një demonstrim teknologjik për të provuar se fluturimi i kontrolluar me energji në Mars është i mundur. Tani është një demonstrim i operacioneve që synon të hetojë sesi një automjet rrotullues mund të shtojë një dimension ajror në misionet si Perseverance, duke vëzhguar zonat e mundshme me interes shkencor dhe duke ofruar pamje të detajuara të zonave aty pranë shumë të rrezikshme për roverin që të eksplorojë.

“Imazhet ajrore të zgjuarsisë janë të mrekullueshme – por edhe më mirë kur luani” Ku është këmbëngulja? “Me to,” tha Robert Hogg. “Sapo të gjeni roverin dhe zmadhimin tonë, mund të zbuloni disa detaje, si rrotat, direkun me sensim të largët dhe MMRTG”-Gjeneratori Termoelektrik i Radioizotopit Shumë-Misionar-“në skajin e pasmë”.

Pra, ku është këmbëngulja? Në qendër të poshtme të figurës, mund të gjeni hijen e zgjuarsisë. Nga atje, shkoni drejt e lart. Përtej fushës së dunës së Seítahut të Jugut pranë majës së figurës dhe vetëm në të djathtë të qendrës është një njollë e bardhë e ndritshme. Kështu duket një rover Marsi nga rreth 1,600 këmbë (500 metra) larg dhe 39 këmbë (12 metra) lart.

Fluturimi 11 u krijua në thelb për të mbajtur zgjuarsinë përpara roverit, duke e lejuar atë të vazhdojë të mbështesë qëllimet shkencore të Perseverance duke fotografuar tipare intriguese gjeologjike nga ajri. Duke fluturuar veri-veriperëndim me 11 mph (pesë metra në sekondë), zgjuarsisë iu deshën 130.9 sekonda për të bërë udhëtimin në aerodromin e saj të 8-të. Nga kjo zonë e re e skenave, helikopteri është planifikuar të bëjë të paktën një fluturim zbulues të zonës intriguese gjeologjike gjeografike të Seata -s Jugore.

Helikopteri Ingenuity Mars u ndërtua nga JPL, e cila gjithashtu menaxhon projektin e demonstrimit të teknologjisë për Shtabin e NASA -s. Isshtë mbështetur nga drejtoritë e misionit të Shkencës, Aeronautikës dhe Teknologjisë Hapësinore të NASA -s. Qendra Kërkimore Ames e NASA -s në Silicon Valley të Kalifornisë dhe Qendra Kërkimore Langley e NASA -s në Hampton, Virginia, siguruan analiza të rëndësishme të performancës së fluturimit dhe asistencë teknike gjatë zhvillimit të zgjuarsisë. AeroVironment Inc., Qualcomm dhe SolAero gjithashtu ofruan ndihmë në dizajn dhe përbërës kryesorë të automjeteve. Lockheed Martin Space projektoi dhe prodhoi Sistemin e Dorëzimit të Helikopterëve Mars.

Një objektiv kryesor për misionin e Perseverance në Mars është astrobiologjia, përfshirë kërkimin e shenjave të jetës mikrobike të lashtë. Roveri do të karakterizojë gjeologjinë e planetit dhe klimën e kaluar, do të hapë rrugën për eksplorimin njerëzor të Planetit të Kuq dhe do të jetë misioni i parë për të mbledhur dhe ruajtur shkëmbinjtë marsianë dhe regolitin.

Misionet e mëvonshme të NASA-s, në bashkëpunim me ESA (Agjencia Evropiane e Hapësirës), do të dërgonin anije kozmike në Mars për të mbledhur këto mostra të mbyllura nga sipërfaqja dhe për t’i kthyer ato në Tokë për analiza të thella.

Misioni Mars 2020 Perseverance është pjesë e qasjes së NASA -s për hënën në Mars, e cila përfshin misionet Artemis në Hënë që do të ndihmojnë në përgatitjen për eksplorimin njerëzor të Planetit të Kuq.

JPL, e cila menaxhohet për NASA nga Caltech në Pasadena, California, ndërtoi dhe menaxhon operacionet e rover Perseverance.