Dalin rezultatet ne “benchmark” të çipit të ri të Intel

foto

Këtë javë, Intel gjithashtu është kthyer në lajme, pasi CEO Pat Gelsinger vazhdon të bëjë citime të rëndësishme për lajmet që kompania mund ose nuk mund t’i përmbushë. Vetëm koha do ta tregojë.

Diku tjetër, ne kemi një lajm të vogël për Nvidia që kërkon të ndikojë në Bashkimin Evropian dhe Komisionin Evropian në favor të blerjes së tij të propozuar të Armëve. Ne gjithashtu kemi Microsoft që duket të përqafojë riparueshmërinë, me një sërë nismash me mendje riparimi që do të vendosen deri në fund të vitit 2022. Ka gjithashtu një lajm të madh për AMD, duke përfshirë një azhurnim në hapin B2 të AMD për Ryzen 5000, dhe më shumë.

AMD mbajti një fjalim “5 vjet Zen” në YouTube, ku diskutoi disa aspekte të gjera, të nivelit të lartë të arkitekturës Zen dhe Ryzen dhe nisjet. Biseda nuk ishte veçanërisht teknike dhe, nëse i keni kushtuar vëmendje për disa vjet, me shumë mundësi e dini pjesën më të madhe të historisë; është, megjithatë, një pikë e mirë tërheqëse nëse jeni i ri në të gjitha këto. AMD nuk ishte gjithmonë konkurruese.

Më e rëndësishmja për bisedën e përditshme, video foli për disa nga nisjet e ardhshme të AMD. Ne do t’i theksojmë ato shkurtimisht:

AMD foli për bërthamat e përziera të CPU -së në të njëjtin dizajn ose produkt, qartë një referencë për CPU -të e ardhshme të Intel Alder Lake me bërthama të performancës dhe efikasitetit. Ne kemi një pjesë të veçantë arkitekturore që flet për këtë vendim të projektimit nga Intel. Sa i përket AMD, kompania pak a shumë konfirmoi se nuk po planifikon të shkojë në këtë rrugë së shpejti; të paktën, jo me CPU -të e saj desktop. AMD tha:

“Bërthamat e përziera janë një qasje. Ekosistemi Android e bëri këtë shumë kohë më parë. Por mënyra se si ne planifikojmë ta bëjmë atë po kthehet në rrënjët tona: Ne ndërtuam një bërthamë që është fizikisht shumë më e vogël se ajo që kompanitë e tjera po ndërtonin në tokën x86, dhe kur e paketoni atë së bashku me procesin, udhëheqjen e paketimit [… ] ne jemi udhëheqësi i efikasitetit të energjisë sot. […] Ne e dimë që të kesh një numër bërthamash Zen me performancë të lartë, shumë të aftë, është gjithashtu përgjigja për udhëheqjen e performancës. Ne po shikojmë gamën dinamike të asaj që ato bërthama mund të bëjnë nga fuqia e ulët në performancën e lartë dhe ne e dimë që kemi recetën e suksesit atje. “

AMD vuri në dukje se adresimi i një kombinimi të madh do të ishte sfidues në softuer, duke aluduar në planifikimin dhe është i justifikuar në këtë thirrje. Intel ka plane të mëdha për planifikimin e fijeve përmes zgjidhjes së tij Thread Director, por AMD tregoi se planifikon t’i përmbahet gamës dinamike të ofruar nga arkitektura Zen.

AMD gjithashtu u kujtoi të gjithëve se foleja AM4 po i afrohet fundit të jetës, por deklaroi se do të ketë një çip 3D V-Cache i disponueshëm në fillim të vitit 2022, i kyçshëm në AM4. Ky do të jetë CPU -ja mbresëlënëse dhe e papritur që pamë në fjalën kryesore të AMD Computex. AMD ende po vëren se zgjidhja 3D V-Cache është, mesatarisht, rreth 15% performancë më e lartë në lojëra sesa opsionet e saj të çipave jo të grumbulluar. Ky është i njëjti numër që dha gjatë fazave të prototipit disa muaj më parë, kështu që ky është i qëndrueshëm.

Si kujtesë, këto CPU mund të strehojnë deri në 192MB L3, falë një 64MB shtesë të mbështetur nga lidhja hibride e SRAM shtesë mbi silikonin e CPU. Kjo qasje e grumbulluar zbërthehet në të njëjtën lartësi z dhe madhësinë e paketës si patate të skuqura ekzistuese, dhe bakri direkt në bakër mbështet transferimin më të mirë termik.

Njoftimet e tjera të AMD përfshinin një kujtesë se 2022 do të japë një platformë të re Ryzen me DDR5 dhe PCIe Gen5, të paktën përfundimisht, dhe kompania sqaroi se ftohësit ekzistues që mbështeten në AM4 do të mbeten funksionalë në platformën e saj të ardhshme, çfarëdo që të përfundojë duke u thirrur Me Kjo është e rëndësishme: Ftohësit janë një nga gjërat më të lehta për tu transplantuar dhe gjithashtu një nga ato më të kota që të hiqni për një përmirësim, duke qenë se ato janë kryesisht vetëm bakër dhe alumin.

AMD theksoi “Do të ketë Gen5” për herë të dytë, një përgjigje ndaj disa thashethemeve më parë në internet. Mund të ndodhë që platforma të fillojë me Gen4 dhe të kalojë në 5; tani për tani, formulimi i AMD ishte mjaft i paqartë për ta bërë këtë të paqartë. E gjithë ajo që është e qartë është se Gen5 do të ndodhë në këtë platformë të paktën përfundimisht, nëse jo menjëherë.

Së fundi, AMD vuri në dukje se po punon në përmirësimin e përshpejtuesve të tjerë jashtë vetëm pajisjes. AMD tregoi përmirësimin e rutinave të menaxhimit të energjisë në firmware për të maksimizuar më mirë efikasitetin e energjisë në fletoret (në veçanti). AMD gjithashtu foli për teknologji shtesë, si mësimi i makinerisë për të korrigjuar sytë në regjistrimin e videove të duket sikur ata po shikojnë kamerën, dhe jo ekranin. Kjo ide e veçantë është në territorin “rrëqethës” për ne, si profesionistë të videove, por ne e kuptojmë idenë.

Javën e kaluar apo më shumë, AMD ka qenë në diskutim në lidhje me degradimin e performancës së Windows 11 të pretenduar deri në 15% në Ryzen. Edhe pse kjo është shpesh një çështje e planifikimit në një sistem operativ, një arnim i brendshëm i Windows 11 synon të përditësojë një çështje CPPC (CPPC përdoret si një mekanizëm për të kontrolluar sjelljen e CPU dhe konsumin e energjisë) që po shkaktonte degradim të performancës kundrejt Windows 10. Ky përditësim duhet nga 21 tetor. Një përditësim i 19 tetorit do të rregullojë një çështje të vonesës së L3 Cache, gjithashtu përgjegjëse për shkaktimin e problemeve të performancës specifike për AMD në Windows 11.